Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

NFC (Near field communication) Τσιπάκι στο κινητό.


Το NFC είναι ένα τσιπάκι που αρχίζει να ενσωματώνεται στα κινητά. 
Ήδη έχει γίνει συμφωνία των εταιριών όλα τα νέα κινητά να έχουν το σύστημα NFC.
Τι είναι όμως το NFC? Είναι ένα τσιπάκι που επιτρέπει την ασύρματη επικοινωνία (εμβέλεια περίπου 3 εκατοστά) με μια άλλη ειδική συσκευή αλλά και με άλλο κινητό. Το κινητό όταν έρθει σε επαφή με την βάση (ειδική συσκευή) μπορεί να εμφανίσει τα δεδομένα που στέλνει η βάση.


Το NFC όμως χρησιμοποιείται ήδη στην Ιαπωνία και Κίνα ως μέσω συναλλαγής σε μετρό, αστικά, χώρους στάθμευσης, κόψιμο εισιτήριων και αλλού. 
Μέχρι στιγμής όμως λίγα κινητά έχουν το σύστημα NFC.
Από τώρα όμως και στο εξής όλα τα νέα κινητά θα το έχουν. 

Η blackberry έχει ξεκινήσει συνεργασία με την τράπεζα της Αμερικής για την προώθηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής . Η οποία αντί για την πιστωτική κάρτα ή οποιαδήποτε τραπεζική κάρτα πλέον θα γίνετε με οποιοδήποτε κινητό NFC. Το τζιπάκι αποθηκεύει τα στοιχεία της κάρτας και αν πρόκειται για αγορά τα στέλνει με την επαφή στη βάση ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το NFC μπορεί να κάνει και άλλα.
Για παράδειγμα μπορεί να δήξει στο κινητό (όταν έρθει σε επαφή με την βάση) το στίγμα σου πάνω στο χάρτη ή να σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες ανάλογα με που είναι η βάση αυτή (κατάστημα ρούχων, δημόσιοι χώροι, super markets κοκ). Αν είναι στο μετρό μπορείς να κόψεις εισιτήριο να μάθεις τις αναχωρήσεις, τις αφήξεις
Το βασικό είναι ότι πρόκειται για κινητό τηλέφωνο και τραπεζική κάρτα μαζί. Από την στιγμή που θα έρθει σε επαφή με την βάση δεδομένων ο κάτοχος του κινητού αφήνει αυτόματα το στίγμα του.

Εκτός από το να αντικαταστήσει τις κάρτες, παρέχει και ηλεκτρονικά την ταυτότητα, διαβατήρια και προσωπικά στοιχεία. Γιατί λοιπόν όλα γίνονται ψηφιακά? Ακόμα και τα διόδια?
Μήπως θα προσπαθήσουν μετά από την χρήση του να μας πουν ότι το κινητό μπορούν να μας το κλέψουν και άρα να πάρουν και τα στοιχεία μας? Μήπως θα βρουν λύση σε κάποιο εμφυτευμένα τσιπάκι…..


Μερικά νέα κινητά που το έχουν:

iPhone 5/iPod (στο επόμενο iPhone όπως και αν λέγετε)
Google Nexus S
Samsung Galaxy S
Samsung Wave 578
NOKIA (τα νέα κινητά)
Black berry (τα νέα κινητά)


















Παρουσίαση του NFC:


Το παρακάτω βίντεο συγκρίνει την ζωή με το κινητό τσιπάκι NFC και την ζωή χωρίς αυτό (NOKIA NFC) :

Σχετικά βίντεο:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)