Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΛΑΜΠΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις κλιματικές αλλαγές, ας δούμε κάποιες από τις πιο βασικές πολιτικές που ακολουθεί ο τρελός πόλεμος "ενάντια" στην "υπερθέρμανση" (που σημειωτέον έχει αντικατασταθεί πλέον από χαμηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονες χιονοπτώσεις και στα δύο ημισφαίρια... αλλά αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια):
Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας
Χαρακτηριστικό κοινό σημείο της «υποκριτικής» καμπάνιας του Al Gore, της Greenpeace, αλλά και τηλεοπτικών σταθμών της χώρας μας (που συνδράμουν με κατασκευάστριες εταιρίες), αποτελεί η συστηματική προώθηση των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας (ή η δωρεάν διάθεση τους). Ούτε λίγο ούτε πολύ «θέλουν» να σώσουμε τον πλανήτη αλλάζοντας τις «απλές» λάμπες στα σπίτια μας.
Πράγματι μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε τις λάμπες πυρακτώσεως του Edison, ενώ από το 1891ήταν ήδη γνωστό, πως είναι πολύ σπάταλες ενεργειακά. Ο Νίκολα Τέσλα είχε τότε εφεύρει πραγματικά οικονομικούς ενεργειακά λαμπτήρες, όμως οι λαμπτήρες φθορισμού σήμερα απέχουν πολύ από την απόδοση που είχε πετύχει ο Τέσλα, για να μπορούν να χαρακτηρίζονται «οικονομικοί».
Πέραν τούτου υπάρχουν μελέτες, οι οποίες αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες είναι επικίνδυνοι για την υγεία, εξ’ αιτίας της ακτινοβολίας που εκπέμπουν, αλλά και για το περιβάλλον καθώς περιέχουν τοξικά μέταλλα, -όπως τον υδράργυρο-, τα οποία μολύνουν το έδαφος αλλά και τα υπόγεια ύδατα όταν βρεθούν στα σκουπίδια.
Πως όμως προωθούνται στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχει προηγουμένως σχετική ενημέρωση τους; Αυτό το ερώτημα έθεσα και στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Σεαπάντηση τους δεν αρνούνται τα παραπάνω αλλά αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως η εκπεμπόμενη ακτινοβολία «δεν υπερβαίνει αυτή της οθόνης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή» και πως πράγματι περιέχει υδράργυρο, «αλλά παρ’ όλ’ αυτά είναι εφικτή η ανακύκλωση τους και γίνεται προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση»…
Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι υποφέρουν ήδη από πονοκεφάλους και ναυτία μέσα στα σπίτια τους, επειδή χωρίς να το ξέρουν δέχονται την ακτινοβολία των λαμπτήρων αυτών; Πόσες χιλιάδες τέτοιες λάμπες βρίσκονται ήδη σε χωματερές; Πως η Greenpeace, αλλά και πολιτικοί μας σαν τον νεαρό Μητσοτάκη*, ζητούν την υποστήριξη όλων μας στην απαγόρευση των απλών λαμπτήρων πυρακτώσεως, όταν το αντικατάστατο που προτείνουν προκαλεί βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον μας και δεν το επισημαίνουν;…
(Ιδιαίτερα οι προθέσεις της Greenpeace, θα πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις, αφού ο ένας εκ των ιδρυτών της, ο οικολόγος Dr. Patrick Moore, παραιτήθηκε και στην ταινία«Τhe great Global Warming Swindle» λέει γι’ αυτή πως
«από κίνημα προστασίας του περιβάλλοντος έχει μετατραπεί στην ισχυρότερη δύναμη που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των χωρών του τρίτου κόσμου. Σκέπτομαι πως νομιμοποιούμαι να τους χαρακτηρίζω μισάνθρωπους»)

Προτεινόμενες «λύσεις» όπως οι παραπάνω δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, αφού κατά βάση αποτελούν ένα μακρύ κατάλογο από περικοπές στις ελευθερίες των απλών πολιτών. Ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης καταλήγει εύλογα να αναρωτιέται, γιατί όλοι αυτοί οι «σταυροφόροι» ζητούν από τον τελευταίο κρίκο της αγοράς, τον καταναλωτή, να λύσει ένα πρόβλημα, το οποίο δημιουργούν οι μεγάλες βιομηχανίες, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνώντες.
Αυτοί είναι που θα έπρεπε να προβούν σε χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών και προώθηση εναλλακτικών λύσεων, ώστε ο καταναλωτής να μην μολύνει το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιεί τα προϊόντα τους.
Τονίζουν τον σπάταλο και καταστροφικό τρόπο ζωής που διάγουμε στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, αλλά αμελούν να υπογραμμίσουν το γεγονός, πως δεν προσφέρονται οι εναλλακτικές λύσεις. Εάν υπήρχαν διαθέσιμες στην αγορά θα τις χρησιμοποιούσαμε. Εάν οι κυβερνήσεις όλων των περασμένων δεκαετιών φρόντιζαν να τις προωθήσουν, θα είχαμε ανάλογες επιλογές και θα ήμασταν λιγότερο «σπάταλοι» και λιγότερο «καταστροφικοί».
Φυσικά δεν είμαι της άποψης πως θα πρέπει να αδρανήσουμε, να αδιαφορήσουμε ή να συνεχίσουμε να ζούμε εις βάρος του γήινου οικοσυστήματος. Κάθε άλλο. Η αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον όπως και η προστασία του από βλαβερές τεχνολογίες, απόβλητα και καυσαέρια, επιβάλλεται. Η ανακύκλωση και η λογική διαχείριση των φυσικών πόρων επίσης.
Όμως: αυτό δεν με εμποδίζει να βλέπω, πως παγκοσμίως υπάρχουν κάποια «έξυπνα μυαλά», τα οποία αφ’ ενός προβάλλουν με υπερβολικό ζήλο τα «δεινά» που θα επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται οι πολίτες, ενώ ταυτόχρονα διαφημίζονται «τρελές» τεχνολογικές εφαρμογές της Γεωμηχανικής ως απομηχανής σωτήρες του πλανήτη και η ενοχή για την «υπερθέρμανση» χρεώνεται έντεχνα στον κάθε ένα από εμάς...

**************************
Δείτε επίσης:

Κίνδυνοι από το ηλεκτρομαγνητικό νέφος - λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Άλλα σχετικά άρθρα:
Θέσεις πολιτικών:

* Την ίδια θέση εκφράζουν πλέον επίσημα και άλλοι πολιτικοί σύμφωνα με δημοσίευμα από τις 4.3.2008 που αφορά ημερίδα για τις κλιματικές αλλαγές: "την πλήρη απαγόρευση της παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως, έως το τέλος του 2009 χωρίς καμία εξαίρεση και παράταση, ο πρόεδρος της επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, ενώπιον όλων, ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με νόμο, το πολύ έως το τέλος του 2010, με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Σπύρου Κουβέλη, αρμοδίου υπεύθυνου του ΠΑ.ΣΟ.Κ για θέματα περιβάλλοντος, καθώς και των άλλων δύο πολιτικών, κ. Γρηγόρη Ψαριανού και κ. Δήμητρας Αράπογλου."

Νεότερες εξελίξεις:

Δύο χρόνια σχεδόν έχουν περάσει από τη συγγραφή του παρόντος και στο μεταξύ,
  • ανακοινώθηκε φέτος και επίσημα η απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως
  • φρόντισαν να υπάρχει πλέον κάποιος φορέας που να ανακυκλώνει τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας... -στην προκειμένη η "Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε."
στη σελίδα τους αναφέρουν πως ανακυκλώνουν:
    1. Φωτιστικά για λαμπτήρες φθορισμού πλην των οικιακών φωτιστικών σωμάτων
    2. Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού
    3. Λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων
    4. Λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής έντασης, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου υψηλής πίεσης και των λαμπτήρων αλογονούχων μετάλλων
    5. Λαμπτήρες νατρίου χαμηλής πίεσης
    6. Άλλο φωτιστικό εξοπλισμό και εξοπλισμό προβολής ή ελέγχου του φωτός πλην των λαμπτήρων πυράκτωσης
  • Το δίκτυο συλλογής της παραπάνω εταιρίας, δεν περιλαμβάνει όλη τη χώρα "αυτομάτως" μιας και βασίζεται στην πρωτοβουλία και την ευαισθησία των σχολείων, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των Δήμων, με την προϋπόθεση πως όλοι αυτοί γνωρίζουν πως ΠΡΕΠΕΙ να ανακυκλώνονται οι λαμπτήρες αυτοίκαι πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ με τίποτε να πετιούνται μαζί με τα άλλα σκουπίδια. (Αναρωτιέμαι αφού όλοι οι Δήμοι τοποθετούν με ζήλο τους παραπάνω λαμπτήρες στα κτίρια και τις πλατείες... τι τις κάνουν όταν καούν?....)
  • οι πολίτες συνεχίζουν να έχουν άγνοια για τους σοβαρούς κινδύνους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των λαμπτήρων αυτών, μιας και γενικότερα δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις λεγόμενες αθερμικές επιπτώσεις, ενώ οι τοποθετήσεις όσων προωθούν τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας περιορίζονται σε αναφορές σχετικά με θερμικές...
  • η πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζει
  1. τις διαφορές στα υλικά κατασκευής των διαφόρων λαμπτήρων εκοικονόμησης ενέργειας,
  2. πως να πράξει σε περίπτωση που σπάσει ο λαμπτήρας
  3. πως οφείλει να τον ανακυκλώνει και όχι να τον πετά απλά στα σκουπίδια!
  4. που είναι τα σημεία συλλογής των λαμπτήρων αυτών
Και ενώ η άγνοια επικρατεί... οι λαμπτήρες επιβλήθηκαν δια "ροπάλου" αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και της βλάβες στην υγεία των πολιτών...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)