Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Ψυχρολουσία Πλακιωτάκη με δήλωση εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη: «Οι πλοιοκτήτες μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό»

 


Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης με την συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ «Black Trail» για τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC).

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, η δημοσιογραφική ομάδα  ρώτησε τον υπουργό κατά πόσο ελληνική είναι η ναυτιλία της Ελλάδας. Ο υπουργός απάντησε «100% ελληνική» και τότε οι δημοσιογράφοι του έδειξαν ένα απόσπασμα των δηλώσεων του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος διέψευσε τον ισχυρισμό του υπουργού, με απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο:

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Με εμφανή αμηχανία ο υπουργός απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία» και πως «το ελληνικό θαύμα υπήρχε, και εξακολουθεί να υπάρχει, μια μεγάλη συνέργεια μεταξύ της κυβέρνησης, των πλοιοκτητών και των ναυτικών».

Συγκεκριμένα διεμήφθη ο παρακάτω διάλογος:

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό που κάνουμε τη συνέντευξη μαζί σας διότι είστε ο αρμόδιος υπουργός για τη Ναυτιλία...

Πλακιωτάκης: Ο πιο σημαντικός

Ο ποιος;

Ο πιο σημαντικός υπουργός για την ναυτιλία σε ολόκληρο τον κόσμο

Ναι...

Τουλάχιστον στην ΕΕ

Την ίδια στιμγή υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής...

Βεβαίως και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο (σ.σ. εννοεί της καταπολέμησης της). Βεβαίως λαμβάνουμε μέτρα και εκπονούμε πολιτικές χωρίς καμία απόδειξη. Εντάξει είμαστε δεσμευμένοι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτός είναι ένας βέβαιος στόχος για όλους είναι εμπλεκόμενοι σε αυτό το χώρο (σ.σ. εννοεί της ναυτιλίας). Αλλά έχουμε κάποια απόδειξη αν τέτοιες πολιτικές θα μειώσουν εν τέλει τις εκπομπές;

Είδαμε τη λίστα των συμβούλων που εκπροσωπούν την Ελλάδα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) και συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική επιτροπή του IMO και σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα έχουν στενούς δεσμούς με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Θα μπορούσατε να έχετε εκπροσώπους από περιβαλλοντικά κινήματα, ειδικούς επιστήμονες...

Μιλάμε για τη ναυτιλία τώρα, άρα δε καταλαβαίνω την ερώτηση...

Η ερώτηση είναι ότι εφόσον υπάρχει το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής...

Εννοώ ότι αυτή η επιτροπή αφορά ζητήματα ναυτιλίας...

Όχι μιλάμε για τη περιβαλλοντική επιτροπή...

Ναι πρόκειται για περιβαλλοντική επιτροπή που ασχολείται ειδικά με θέματα ναυτιλίας άρα ποιο είναι το ερώτημα; Ο ΙΜΟ είναι ο παγκόσμιος ρυθμιστής των ναυτιλιακών ζητημάτων και πολιτικών, οπότε είναι προφανές πως η αντιπροσωπεία μας πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που εμπλέκονται με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Ο ΙΜΟ είναι κάτι σαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη ναυτιλία.

(...)

Πόσο ελληνική είναι η ελληνική ναυτιλία;

100%

Θα θέλαμε να σας δείξουμε κάτι, είναι μια συνάντευξη που κάναμε με τον κ. Λασκαρίδη, τον κ. Πάνο Λασκαρίδη.

 

Α ναι τον Πάνο

(στο σημείο αυτό πηγαίνουν ένα tablet και προβάλλουν στον κ. Πλακιωτάκη βίντεο όπου ο εφοπλιστής δίνει συνέντευξη)

Απόσπασμα των δηλώσεων του υπουργού:

Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της συνέντευξης, οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την μήνιν συνεργάτη του υπουργού, που διαμαρτυρήθηκε επειδή «δεν αρνηθήκαμε να απαντήσουμε σε καμία από τις ερωτήσεις που μας στείλατε», κατηγορώντας τους πως επιχείρησαν να ντροπιάσουν τον υπουργό, «βγαίνοντας εκτός σεναρίου».

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες, με τη συμμετοχή του ελληνικού ερευνητικού δικτύου δημοσιογράφων Reporters United.

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, με το ελληνικό μέρος μετά το 22:30:

N. Σαντορινιός: Ντροπιαστική για τη χώρα η αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε με αφορμή τη παραπάνω συνέντευξη του κ. Πλακιωτάκη:

«Η ντροπιαστική, για τη χώρα, αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρούσε στο ξένο ειδησεογραφικό Δίκτυο EIC (European Investigative Collaboration), κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή, κ. Λασκαρίδη, για την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Απορίας άξιο όμως είναι, πώς σε ό,τι αφορά την προστασία της ελληνικής ναυτεργασίας, η Κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια «αμηχανία», αφού μέχρι τώρα έχει φέρει πλήθος τροπολογιών που απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον των ναυτικών και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Το σημερινό βίντεο του «εμβρόντητου» και «άλαλου» Υπουργού Ναυτιλίας αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την παντελή απουσία συγκροτημένης πολιτικής της ΝΔ για τον κλάδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, για την ενίσχυση του ελληνόκτητου στόλου και για τους Έλληνες ναυτικούς. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης συμφερόντων».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)