Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πτωχοκομείο η Ελλάς [ενώ οι Βουλευτικές εκλογές φθάνουν]

Απειλή φτώχειας αντιμετωπίζουν οι τέσσερις στους δέκα
Τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε πτωχοκομείο και γηροκομείο της Ευρώπης, εξαιτίας της μακροχρόνιας λιτότητας και της ύφεσης, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt
Η οικονομική εφημερίδα κάνει αναφορές στη μείωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, στο κλείσιμο 250.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως η χώρα κινδυνεύει να γίνει πτωχοκομείο και γηροκομείο της Ευρώπης.

Παράλληλα, υπενθυμίζει την κατά το ένα τρίτο μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που θέλουν τους τέσσερις στους δέκα Έλληνες να απειλούνται από τη φτώχεια.
«Δεν αναμένεται να αλλάξει γρήγορα κάτι σε αυτό. Η Ελλάδα θα μείνει για δεκαετίες περίπτωση εξυγίανσης», παρατηρεί η Handelsblatt, ενώ σημειώνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση τα χρέη της.

Ανεργία και μειώσεις μισθών

«Πολύ πιο ανησυχητική είναι η κοινωνική εξάρθρωση», τονίζει η εφημερίδα, εστιάζοντας στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας που θα παραμείνει και του χρόνου στο 27%. Η υψηλή ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των συντάξεων.

«Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρειαστούν μέχρι το 2020 επιπροσθέτως τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ…Το 2055 η χώρα θα πρέπει να δαπανά το 24,3% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία θα είναι 12,5%», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Μετανάστευση επιστημόνων

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προβλήματα οξύνονται από τη λιτότητα αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των γεννήσεων έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 15% από το 2008.
«Πάνω από 150.000 έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Πρόκειται για άνευ προηγουμένου braindrain», παρατηρεί το δημοσίευμα.

Δεν φτάνουν τα μέτρα της ΕΚΤ


Σχετικά με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εγκρίνει η ΕΚΤ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν φτάνουν στην Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν πιστώσεις, επειδή έχουν συσσωρεύσει πολλά τοξικά δάνεια, σημειώνει σχόλιο στη Deutsche Welle.
«Πώς θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες», διερωτάται η Handelsblatt.
«Σε κάθε περίπτωση, όχι με νέα προγράμματα λιτότητας. Αντ` αυτών θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει έτσι ώστε να ενισχυθούν με ευνοϊκά δάνεια οι κλάδοι εκείνοι της οικονομίας που είναι προσανατολισμένοι στο μέλλον». Ενδεικτικά αναφέρονται ο τουρισμός, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες και ο τομέας της πληροφορικής.

«Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι Έλληνες να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα», αποφαίνεται η εφημερίδα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, έτσι ώστε να μην μεταναστεύουν οι ταλαντούχοι Έλληνες στο εξωτερικό.
«Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης», καταλήγει η Handelsblatt.

Κοροϊδία το success story

Η ελληνική κρίση δεν έχει παρέλθει παρατηρεί το κύριο άρθρο της Handelsblatt και η Ελλάδα κινδυνεύει Αν η ΕΕ δεν ενισχύσει με στοχευμένα μέτρα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αν η Αθήνα δεν συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις.
H εφημερίδα απαριθμεί τα πεδία στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από δεκαετίες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη διεθνή κατάταξη, τα βήματα βελτίωσης στο πεδίο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, την προοπτική θετικού προσήμου στην ανάπτυξη και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας, που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην αγορές.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο success story, υπενθυμίζει η εφημερίδα, σχολιάζοντας πως «όλα αυτά εκλαμβάνονται από τους Έλληνες ως καθαρή κοροϊδία», καθώς καταβάλλουν υψηλό τίμημα για αυτό που ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει «σημαντική πρόοδο».
 
 
Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Είναι άξιο λόγου πως ενώ όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η οικονομική εξόντωση, που εφαρμόζουν οι πολιτικοί των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και με την σιωπηλή συμμετοχή όλων όσων βρίσκονται στη Βουλή, εξαθλιώνει τον Ελληνικό λαό δημιουργώντας μια απίστευτη γενοκτονία, συνεχίζεται αυτή η πολιτική λιτότητας της Γερμανικής κατοχής, σαν να πρόκειται για τιμωρία.
Πρόκειται για σχέδιο υποβάθμισης της αξιοπρέπειας μας, της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και την ενίσχυση του ταξικού χάσματος, διαλύοντας την μεσαία τάξη, δημιουργώντας δούλους τους φτωχούς , δηλαδή ολόκληρο τον λαό, βουτώντας τον στα χρέη. Όσο και να μας φοβίζουν οι πολιτικοί κηφήνες, όσο και να καταθλίβεται ο πολίτης από αυτούς που τον εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο, θα έρθει η στιγμή που θα τους εξοντώσει με όπλο του την ψήφο, το δίκαιο και την ελευθερία!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)