Δυσαρεστημένη παρουσιάζεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λόγω της μεταβολής της θέσης του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για τις προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται πως έχει δυσαρεστηθεί από την πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τα κράτη σε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας παρά στις πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη.Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, ότι τόσο η ιδία η καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,
τηλεφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της ΕΚΤ για να τον εγκαλέσουν σχετικά με όσα είπε σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Τζάκσον Χόουλ της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ την 22α Αυγούστου.
Όμως ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την εκδοχή του Σπίγκελ για τα γεγονότα, τονίζοντας πως "ο ισχυρισμός πως η καγκελάριος εγκάλεσε τον πρόεδρο Ντράγκι δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά γεγονότα καθ' οιονδήποτε τρόπο". Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι διεμοίφθη στη συνδιάλεξη αυτή.
Ο Ντράγκι είχε πει σε μια διάσκεψη κεντρικών τραπεζιτών ότι θα ήταν "επιβοηθητικό για τη συνολική άποψη της πολιτικής" που ασκείται στο πεδίο της οικονομίας εάν η δημοσιονομική πολιτική μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, η Μέρκελ απαίτησε να μάθει εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ με αυτή του την τοποθέτηση ήθελε να στείλει το μήνυμα πως αλλάζει στάση και δεν επικροτεί πλέον τη λιτότητα στην ευρωζώνη την οποία προωθεί κυρίως η Γερμανία, μεταξύ άλλων.
Το Σπίγκελ γράφει πως ο Ντράγκι υπεραμύνθηκε όσων είπε στο Τζάκσον Χόουλ, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως η ΕΚΤ, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά και έχει προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να υποστηρίξει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, πλέον προσβλέπει σε δημόσια πακέτα μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη και να διευκολυνθεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Ο Σόιμπλε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως πιστεύει ότι τα σχόλια του Ντράγκι «υπερερμηνεύθηκαν».
"Η ΕΚΤ έχει τη σαφή εντολή να εγγυάται την νομισματική σταθερότητα. Δεν έχει εντολή να χρηματοδοτεί κράτη", είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. "Όλοι όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα εντός των ορίων του προϋπολογισμού τους θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή. Θα ήθελαν να λάβουν (χρηματοδότηση) από την ΕΚΤ", πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ηγείται των Ευρωπαίων ηγετών εκείνων οι οποίοι πιέζουν να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από τη λιτότητα στις πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης και να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στα κράτη σε ό,τι αφορά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την άποψη αυτή υποστηρίζει η Γαλλία, ο πρωθυπουργός της οποίας Μανουέλ Βαλς επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς την ΕΚΤ να πάει "πιο μακριά" στην προσπάθειά της να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερβολικά υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)