Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Οι άνεργοι ξεπερνούν τους 4 εκατομμύρια με απόκρυψη των στατιστικών.



Σε σχέση με το κείμενο που ακολουθεί υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία ως προς τον τρόπο προσδιορισμού των ανέργων. 



Η επίσημη ανακοίνωση των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρει ότι οι ανασφάλιστοι ξεπερνούν τους 3 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι αυτοί είναι ταυτόχρονα και άνεργοι.
Επίσης υπάρχει αναφορά ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι λαμβάνουν μέρος της μισθοδοσίας τους ή καθόλου οπότε και αυτοί είναι άνεργοι (θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται μέσα στους ανασφάλιστους).

Η ΕΛΣΤΑΤ σε άλλη προηγούμενη ανακοίνωση της είχε αναφέρει ότι βάζουν λουκέτο 1000 επιχειρήσεις καθημερινά δηλαδή σχεδόν 350 χιλιάδες τον χρόνο, δηλαδή από το 2009 περίπου 1,7 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και αρκετοί εργαζόμενοι σε αυτούς είναι άνεργοι. Φυσικά ανοίγουν κάποιες επιχειρήσεις κάθε χρόνο και ορισμένοι βρίσκουν κάποια θέση εργασίας (μειώνοντας έτσι τον προσδιορισμό μας).

Οπότε από τις ίδιες τις ανακοινώσεις του κρατικού μηχανισμού, μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι οι άνεργοι στη χώρα είναι τουλάχιστον οι τριπλάσιοι από όσο επίσημα ανακοινώνουν, δηλαδή 4 εκατομμύρια, αφού άνεργος είναι αυτός που δεν έχει μόνιμο μισθό ή και εργάζεται χωρίς μισθό.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν μόνιμη εργασία αλλά προσδιορίζονται με την διαθεσιμότητα τους για εργασία. Αυτός ο τελευταίος χαρακτηρισμός είναι σημαντικός για να κατανοηθεί ότι η κίνηση στην αγορά έχει πέσει σε τέτοια απελπιστικά επίπεδα όπου πολλές επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες και διατηρούνται από την χρηματοδότηση των επιχειρηματιών. 


Οι 320.400 άνεργοι που "κρύβονται" από τις στατιστικές



Πηγή:www.capital.gr



Της Δήμητρας Καδδά

Η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις (σημ. στο 27,8% το πρώτο τρίμηνο) με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει στα 1,34 εκατομμύρια και των απασχολούμενων να έχει περιοριστεί στα 3,48 εκατομμύρια. Αυτά λένε οι επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με τους
κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς να επαναλαμβάνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος και «κρύβεται» από τις στατιστικές.

Πίνακας της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ, αποδεικνύει τα λεγόμενα: καταγράφει 320.400 πολίτες που δεν θεωρούνται «άνεργοι». Και τούτο διότι υποαπασχολούνται ή έπαψαν πια να αναζητούν μία θέση εργασίας.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται διαρκώς (ήταν 136.500 το 2008) ενώ οι… «κρίσιμες» ηλικίες σύμφωνα με τις στατιστικές είναι μεταξύ 45 και 65 ετών. Τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία γίνεται διάκριση σε υποαπασχολούμενους και εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό για τα έτη 2008-2014 ανά τρίμηνο, δείχνουν ότι:

- Από τους 3,45 εκατ. εργαζόμενους, ένα μέρος υποαπασχολείται. Ο λόγος για 226.200 άτομα το 2014 έναντι 99.100 άτομα το 2008. Είναι κυρίως γυναίκες (35-65 ετών) αλλά και άνδρες (45-65 ετών) οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης, αλλά δεν θεωρούνται άνεργοι.

- Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία. Οι στατιστικές όπως διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά θεωρούν άνεργο όποιον δεν έχει δουλειά (έστω και υποαπασχόληση) και αναζήτησε εργασία έστω 1 φορά τον τελευταίο μήνα.

Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που τα «παράτησαν», δηλαδή που πλέον δεν αναζητούν τόσο τακτικά δουλειά, ενώ θέλουν να εργαστούν. Αυτοί περιλαμβάνονται στην «δεξαμενή» των «μη οικονομικά ενεργών» πολιτών.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ανάμεσά τους μία ξεχωριστή υποκατηγορία: αυτών που δηλώνουν διαθέσιμοι, αλλά δεν αναζήτησαν δουλειά τη στιγμή της έρευνας. Ο λόγος για 94.200 άτομα, έναντι 37.400 το 2008. Δύο στους τρεις περίπου είναι γυναίκες, με τις «κρίσιμες» ηλικίες και πάλι στα 45-65 χρόνια.

Αν προστεθούν και άλλες κατηγορίες, όπως όσοι δουλεύουν αμισθί στην οικογενειακή επιχείρηση, όσοι μετέχουν σε μία από τις δράσεις κατάρτισης, αλλά και η «χοάνη» των απλήρωτων εργαζομένων, τότε το πρόβλημα θεριεύει...



Πηγή:www.capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)