Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.


ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΥΠΕΡΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΆΗΚΕ ΜΕΓΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΤΛ


Δείτε κατωτέρω:

Α. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2020

Β. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2021

Γ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 20022

Δ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023

· Το τρέχον έτος που ακόμα δεν τελείωσε, το χαρακτηρίζει το μέγα έγκλημα μη άμεσης κατάσβεσης εν τη γενέσει της (συνήθως αυτό γίνεται) της φωτιάς στον Βαρβάρα

· Που κατάκαψε μέγα μέρος του δάσους της Αττικής, χιλιάδες σπίτια και λοιπές περιουσίες Ελλήνων και πάρα πολλές επιχειρήσεις.
· Με τον Μητσοτάκη αντί ως Ερντογάν του μετά τον σεισμό, αντί να υπόσχεται ριζική βοήθεια για αποκατάσταση όλων … να προβαίνει σε αναστολή δόσεων και … πλειστηριασμών.

· Αυτός ο “εγκληματίας” που δημεύει και τα σπίτια των Ελλήνων (που εσκεμμένα τους χρεοκόπησαν και τους χρεοκοπούν) με τα κοράκια των τραπεζών που ο Ελληνισμός χρηματοδότησε με πάνω από 250 δις ευρώ,

· Πρέπει όχι μόνον να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την ανωτέρω από τη μέρα που ανέλαβε εγκληματική επιεικώς αμέλεια του και τα άλλα εθνικά του κατορθώματα.

· Αλλά να παραιτηθεί άμεσα

Δρ. Ευριπίδης Μπίλλης



Α. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2020

dasarxeio dasarxeio

Ανδριανού Γκουρμπάτση,

Αντιστρατήγου ΠΣ, ε.α, Νομικού

· Η πιο δαπανηρή από το 2007 αντιπυρική περίοδο βαίνει προς το τέλος της, αφού απομένει μόλις ένας μήνας για να ολοκληρωθεί και τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα μέχρι τώρα του έτους 2020 που αναδεικνύονται από τα υπάρχοντα στοιχεία είναι τα εξής:

· Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά (11.931) αγροτοδασικές πυρκαγιές

· Από τις οποίες κάηκαν συνολικά μέχρι σήμερα συνολικά πλέον των (152.000) στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων καθώς και (15.696) αστικές πυρκαγιές.

· Από τις ως άνω καμένες εκτάσεις τα (127.000) περίπου στρέμματα, σύμφωνα με το EFFIS, κάηκαν μόνον από τις (57) μεγαλύτερες από τις ως άνω αγροτοδασικές πυρκαγιές.

· Για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην επικράτεια κατά το έτος 2019, ήταν (10.611).

· Δηλαδή κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο διαπιστώνεται αύξηση αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ποσοστό 12,4%.

· Ενώ κατά το έτος 2019 κάηκαν συνολικά 162.000 στρέμματα.

· Από τον ως άνω συνολικό αριθμό των (11.931) αγροτοδασικών πυρκαγιών για το 2020 μέχρι και την 1 Οκτωβρίου.

· Οι (6.506) πυρκαγιές, δηλαδή οι μισές περίπου, εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

· Οι περισσότερες πυρκαγιές από τις πιο πάνω αγροτοδασικές πυρκαγιές και πιο συγκεκριμένα οι (1.535) πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο

· Οι (1.464) πυρκαγιές, κατά τον Σεπτέμβριο

· Και οι (1.336) πυρκαγιές κατά τον Αύγουστο.

· Οι περισσότερες καμένες εκτάσεις μέχρι σήμερα προκλήθηκαν κατά σειρά στις εξής τρεις Περιφέρειες:

α) Πελοποννήσου, με συνολικό αριθμό καμένων εκτάσεων πλέον των (63.793) στρεμμάτων ήτοι οι μισές καμένες εκτάσεις στην Επικράτεια,

β) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου κάηκαν συνολικά πλέον των (19.270) στρεμμάτων και

γ) Αττική, όπου κάηκαν συνολικά πλέον των (14.500) στρεμμάτων.

· Εξάλλου οι τρεις μεγαλύτερες σε καμένα στρέμματα πυρκαγιές είναι:

1) Στις Κεχριές Δήμου Κορίνθου (35.490) στρ., 2) Στη Δροσοπηγή Δήμου Αν. Μάνης (18.940) στρ. και

3) Στην Κερατέα Αττικής (10.380) στρ.

Το άλλο επίσης πολύ πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από το έτος 2007 είναι το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος αεροπυρόσβεσης που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες.

· Το κόστος αυτό προέρχεται τόσο από τον πολύ μεγάλο αριθμό μισθωμένων ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης (9 Ε/Π βαρέως τύπου και 12 Ε/Π μεσαίου τύπου) το 2020.

· Όσον και από τον πολύ μεγάλο αριθμό ωρών χρήσης τους για αεροπυρόσβεση, που όμως δεν απέτρεψαν στο να φτάσουμε εφέτος στο ίδιο επίπεδο με το 2019 τις καμένες εκτάσεις.

· Έτσι μόνον για τη μίσθωση των (21) Ε/Π η προκληθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των (9 Ε/Π Βαρέως Τύπου Χ 3.246.920 ευρώ / ανά Ε/Π = σύνολο (30.000.000) ευρώ και 12 Ε/Π Μεσαίου Τύπου Χ 740.000 ευρώ / ανά Ε/Π = σύνολο (9.000.000 ευρώ)

· Και για το συνολικό αριθμό των 21 Ε/Π η δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των (39.000.000) ευρώ.

· Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί η δαπάνη και για κάθε ώρα πτητικού έργου των 21 Ε/Π (η ωριαία δαπάνη για τα Ε/ Βαρέως Τύπου είναι (6.182) ευρώ και για τα Μεσαίου Τύπου (1.450) ευρώ.

· Στην ως άνω συνολική δαπάνη των μισθωμένων Ε/Π, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα του κόστους της αεροπυρόσβεσης με τα μισθωμένα και κρατικά πτητικά μέσα, πρέπει να προστεθεί και η συνολική δαπάνη των Κρατικών Πτητικών Μέσων (ΕΔ και ΠΣ).

Κατόπιν των ανωτέρω στατιστικών στοιχείων προκύπτουν μέχρι στιγμής τα εξής κυρίαρχα χαρακτηριστικά για το έτος 2020 και το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και την 1η Οκτωβρίου 2020:

· Η αύξηση του αριθμού των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών, σε σχέση με το 2019

· Οι ίδιες σχεδόν καμένες εκτάσεις σε σχέση με το έτος 2019, και

· Η επιχειρησιακή ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του διωκτικού μηχανισμού.

Οι βασικές αιτίες ωστόσο που αντιθέτως οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών φέτος

· Οφείλεται πρωτίστως στην επιχειρησιακή αναποτελεσματικότητα του αρμόδιου διωκτικού μηχανισμού.

· Πιο αναλυτικά ο πιο σημαντικός από τους ως άνω παράγοντες που ευθύνονται για την πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών εφέτος έχει σχέση με τη λειτουργία του αρμόδιου διωκτικού μηχανισμού.

· Ειδικότερα είναι γνωστόν, ότι, όπως και προηγούμενα έτη, αποτελεσματικός διωκτικός μηχανισμός στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας των εμπρησμών συνεπάγεται πρόληψη των αγροτοδασικών πυρκαγιών και ως εκ τούτου μείωση του αριθμού εκδήλωσης αυτών.

· Από τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, με βάση τα Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από το Αρχηγείο ΠΣ, είναι ελάχιστος ο αριθμός των πυρκαγιών των οποίων εξακριβώθηκαν άμεσα τα αίτια και ανακαλύφθηκαν και συνελήφθησαν οι υπαίτιοι αυτών, ποσοστό εξιχνίασης υποθέσεων εγκλημάτων εμπρησμού και σύλληψης των δραστών (0,4%).

· Πιο αναλυτικά ο συνολικός αριθμός των φερομένων ως δραστών για την πρόκληση του προαναφερόμενου συνολικού αριθμού των (11.931) αγροτοδασικών πυρκαγιών μέχρι σήμερα είναι ελάχιστος.

· Αφού μόνο (46) συνολικά υποθέσεις από τις ανωτέρω αγροτοδασικές πυρκαγιές εξιχνιάστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά (54) άτομα, είτε για δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα πλαίσια του αυτοφώρου από τον αρμόδιο διωκτικό μηχανισμό (ΠΣ και ΕΛΑΣ).

· Ειδικότερα από τον ως άνω συνολικό αριθμό των (54) φερομένων δραστών, οι ( έδρασαν με πρόθεση και οι (46) από αμέλεια.

· Μεγάλος αριθμός πυρκαγιών οφείλεται στην καύση ξηρών χόρτων σε οικοπεδικούς ή άλλους ανοιχτούς χώρους καθώς και στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

· Για πρώτη φορά η δράση της ΔΑΕΕ κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

· Αφού έστω από τον ανωτέρω ελάχιστο αριθμό δραστών που συνελήφθησαν, τα στελέχη της ΔΑΕΕ ενεπλάκησαν στη σύλληψη ελάχιστων εξ αυτών,

· Ενώ καμία από τις μεγάλες πυρκαγιές δεν εξιχνιάστηκε στα χρονικά όρια του αυτοφώρου.

· Συνεπώς τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του διωκτικού μηχανισμού στην εξιχνίαση των εμπρησμών και συνακόλουθα στην πάταξη της σχετικής εγκληματικότητας.

· Βέβαια στην ανωτέρω αδράνεια και αναποτελεσματικότητα το σημαντικότερο λόγο έπαιξε η υποστελέχωση της ΔΑΕΕ με ευθύνη της πολιτικής Ηγεσίας ΠΣ.

· Αφού το μισό προσωπικό με εντολή κ. Χαρδαλιά ασχολείται με αλλότρια έργα και πιο συγκεκριμένα την ιχνηλάτηση κρουσμάτων COVID-19.

· Η καταστροφή των Γερανείων Ορέων από την πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021


Β. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2021


Έγιναν 8.728 πυρκαγιές δασών.

Στην Αττική

Στην Εύβοια

Στην Ηλεία

Στην Μεσσηνία

Στην Μανη

Στην Αχαία

Στα Γρεβενά

Στην Σαλαμινα

Στη Φωκίδα

Στη Ρόδο

Στον Έβρο και

Στην Ζακυνθο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις αρχές του 2021 μέχρι και τέλος Οκτωβρίου κατέγραψε 8.728[2] πυρκαγιές

· Που σημειώθηκαν στην Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, την Αχαΐα, τα Γρεβενά, τη Σαλαμίνα, τη Φωκίδα, τη Ρόδο, τον Έβρο και τη Ζάκυνθο.

· Στην Ολυμπία κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος.

· Στην Αττική η πυρκαγιά ξεκίνησε στους πρόποδες της Πάρνηθας και επεκτάθηκε στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και στο Φλαμπούρι.

· Στη βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

· Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή της Εύβοιας με 511.854 καμένα στρέμματα.

· Ακολουθεί η πυρκαγιά της Αρχαίας Ολυμπίας με 150.000 καμένα στρέμματα,

· Η πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης με 101.001 καμένα στρέμματα,

· Η πυρκαγιά των Βιλίων με 94.590 καμένα στρέμματα,

· Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης με 83.774 καμένα στρέμματα και τέλος η πυρκαγιά στον Σχίνο με 69.642 καμένα στρέμματα.[2]

· Από τις πυρκαγιές, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: Ένας εθελοντής πυροσβέστης[3], ένας χειριστής μηχανήματος[4] και ένας 55χρονος εγκαυματίας, ο οποίος κατέληξε μετά από 38 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.[1]

Γ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2022

Το 2022 κάηκαν μεταξύ άλλων.

Ανω Γλυφάδα Αττική

Πόρτες Αχαίας.

Ιτέα (Φωκίδα)

Δυτική Σάμος

Ρέθυμνο

Λέσβος (Βρυσα Βατερά)

Κρέστενα Ηλειας

Για το έτος 2022, εξετάστηκαν οι πυρκαγιές που έπληξαν τις εξής περιοχές:

• Άνω Γλυφάδα (Αττική),

• Πόρτες Αχαΐας, Ιτέα (Φωκίδα),

• Δυτική Σάμος,

• Ρέθυμνο,

• Πεντέλη (Αττική),

• Λέσβος (Βρίσα-Βατερά) και

• Κρέστενα (Ηλεία).

Από την χαρτογράφηση προέκυψε ότι η συνολική καμένη έκταση στις οκτώ περιοχές που μελετήθηκαν για την αντιπυρική του 2022 ανέρχεται

• Σε 10.880,3 εκτ, ε

• Εκ των οποίων περίπου το 56,4% αφορά σε δάση και δασικές εκτάσεις.

• Η μεγαλύτερη καμένη έκταση αφορά την περιοχή της Πεντέλης με 2.772,5 εκτ (εκ των οποίων τα 1.598,1

• Αποτελούν δάση και δασικές εκτάσεις)

• Και η Λέσβος με 2.449.3 εκτ (1.672,3 δάση και δασικές εκτάσεις).

Δ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023 έλαβαν χώρα κυρίως μετά τις 17 Ιουλίου και τέλη Αυγούστου, μεταξύ άλλων

· Στην ανατολική και δυτική Αττική

· Στο Λουτράκι,

· Στη Ρόδο,

· Στη Κέρκυρα,

· Στη Μαγνησία,

· Στη Φθιώτιδα,

· Στην Εύβοια,

· Στον Νομό Έβρου

· Και σε άλλες περιοχές.

Οι φωτιές μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2023

· Είχαν κάψει πάνω από 1.800.000 στρέμματα[1]

· Και οδήγησαν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

· Η φωτιά στα Δερβενοχώρια όπως φαινόταν από το Ίλιον της Αττικής στις 18 Ιουλίου

Αίτια Εμπρησμός από αμέλεια

Εμπρησμός από πρόθεση

Βραχυκύκλωμα σε δίκτυα ηλεκτρισμού

Έλλειψη διαχείρισης και συσσώρευση δασικής βιομάζας

Τραυματισμοί 75+

Εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους:

• δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας από τη πτώση ενός Canadair στην Εύβοια[2]

• ένας κτηνοτρόφος στην ορεινή Εύβοια στον δήμο Καρύστου[3]

• μια παραθερίστρια και ένας κτηνοτρόφος στο νομό Μαγνησίας[4]

• ένας εθελοντής πυροσβέστης που το βράδυ της 1ης Αυγούστου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριά δύσπνοια και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από άγνωστο αίτιο

• ένας μελισσοκόμος που υπέστη πολλαπλά εγκαύματα στην Κάτω Τιθορέα και υπέκυψε αργότερα[5]

• ένας κτηνοτρόφος στον Πρόδρομο Βοιωτίας[6]

• 20 μετανάστες στον ορεινό Έβρο και στο δάσος της Δαδιάς[7]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)