Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ : «Καζάνι που βράζει» η Εκκλησία της Σερβίας – Έλληνες Ιεράρχες στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

του Γιώργου Θεοχάρη –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
“Εμπόλεμη ζώνη” το  και μαζί και τα Σκόπια μετά τα αιτήματα για Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ! Τι είπαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μίλησαν Ελληνες Ιεράρχες για το φλέγον ζήτημα που αποτελεί μία ακόμα απειλή για την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Το  κι ο Προκαθήμενος του, κ. Ειρηναίος προσπαθεί με μεγάλη διακριτικότητα και καρτερική υπομονή να διαχειριστεί την ιστορική κρίση που προέρχεται από πολικτικό δάκτυλο . Αν και προχτές βγήκε από τα ρούχα του (Δείτε δήλωση παρακάτω)!
Εχει ανοίξει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου από την στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε την Σκοπιανή αντιπροσωπεία στο πλαίσιο εξευρεσης λύσης. Ποιας λύσης όμως;
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή με τον επικεφαλής των σχισματικών του Μαυροβουνίου να δηλώνει σίγουρος για την αυτοκεφαλία ενώ στην χώρα ο λαός είναι στους δρόμους δηλώνοντας αγανάκτηση για τα όσα διαδραματίζονται.

Δεν έφτανε το αλισβιρέσι Σκοπιανών-Φαναρίου για την αυτοκεφαλία των σχισματικών των Σκοπίων , πήραν αέρα και από το Μαυροβούνιο δηλώνοντας… αδικημένοι που δε έχουν την δική τους Εκκλησία. Ας απολογηθούν πρώτα για τα όσα εγκλήματα πραγματοποίησαν εις βάρος του Αχρίδος Ιωάννη!!!
Τι είπαν Ιεράρχες στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για το επίμαχο ζήτημα
Οι Αρχιερείς ζήτησαν να διατηρήσουμε την ανωνυμία τους καθώς το ζήτημα το χειρίζεται προσωπικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Εμπειρος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου εξήγησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : “Εάν η φημολογούμενη Αυτοκεφαλία δεν έχει την συγκατάθεση του Πατριαρχείου Σερβίας, το  δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα αίτημα για Αυτοκέφαλη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο και στην Βόρεια Μακεδονία. Και βεβαίως, έχουμε ξεκαθαρίσει για τα Σκόπια ότι μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες θα δοθεί και σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει το όνομα ΄΄ Μακεδονική Εκκλησία . Στο Μαυροβούνιο έχουμε τον Αμφιλόχιο και στα Σκόπια τον Αχρίδος Ιωάννη Αυτή η ιστορία με τις Αυτοκεφαλίες ξεκίνησε το 1833 με την Ελλάδα”.
Ουκρανικό, Μαυροβούνιο και Σκόπια
΄΄Μη συνδέουμε το ουκρανικό με το Μαυροβούνιο και την αποκαλούμενη πλέον Βόρεια Μακεδονία . Διαβάζω σε διάφορους ιστότοπους ότι θα εκπληρώσουμε και αυτά τα αιτήματα. Στο ουκρανικό είχαμε επί δεκαετίες διάλογο με τους Ρώσους για την διευθέτηση του ζητήματος αλλά εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν. Σας λέγω λοιπόν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει σκοπό να υποβαθμίσει το ιστορικό Πατριαρχείο Σερβίας και να εκπληρώσει τους σχισματικούς ΄΄, τονίζει
Ιεράρχης με πολυετή εμπειρία στο εκκλησιαστικό και Κανονικό Δίκαιο.
Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας που επίσης μίλησε ανώνυμα για ευνόητους λόγους έκανε λόγω για καθαρά πολιτική υποκινούμενη ενέργεια που σκοπό έχει να χτυπήσει το Πατριαρχείο Σερβίας όπως έκαναν και με τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο.
“Είναι λυπηρό κάποιοι να εργαλοποιούν την Εκκλησία για να επιτύχουν πολιτικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς στόχους. Αυτό γίνεται τώρα και στο Μαυροβούνιο και στα Σκόπια. Προηγήθηκε η Ουκρανία”.
Βγαίνει μπροστά ο Σέρβος Πατριάρχης
Σε μία αιχμηρή δήλωση ότι πίσω από τις αρχές του Μαυροβουνίου βρίσκονται οι μεγάλες κολάσιμες δυνάμεις, προχώρησε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος. Ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος θεωρεί ότι πίσω από τις αρχές του Μαυροβουνίου που προσπαθούν να διασπάσουν και να καταστρέψουν την Σερβική Εκκλησία, βρίσκονται δυνάμεις με μεγάλη επιρροή.
Τη δήλωση αυτή ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας έκανε την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία και πριν την λιτανεία προς στήριξη της Ορθόδοξης Εκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο.
Δεν κάνουν πίσω στο Μαυροβούνιο οι σχισματικοί
Σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων ο επικεφαλής των σχισματικών του Μαυροβουνίου, ο «Μητροπολίτης» Μιχαήλ Ντεντέιτς, χαρακτήρισε τον νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία που υιοθετήθηκε από τις αρχές του Μαυροβουνίου-και έχει προκαλέσει οργή στην Σερβική Εκκλησία- «κρίσιμο ιστορικό σημείο καμπής» και δήλωσε ότι η μη κανονική «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» (MOC) σύντομα θα απολαμβάνει την αναγνώριση από την Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το Sputnik Srbija.
Κατηγορηματικός ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. «Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)