Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Κύμα φυγής από την Καμπούλ - Νέες σκηνές χάους, εκκαθαρίσεις από τους Ταλιμπάν

 Κύμα φυγής από την Καμπούλ - Νέες σκηνές χάους, εκκαθαρίσεις από τους Ταλιμπάν

AP Images

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς μεγαλώνει το κύμα φυγής από τη χώρα, την ώρα που οι Ταλιμπάν προβαίνουν σε εκκαθαρίσεις, μπλόκα και σε ελέγχους πόρτα-πόρτα για τον εντοπισμό αντιφρονούντων, συνεργατών του προηγούμενου καθεστώτος, καθώς και των ξένων δυνάμεων που έδρασαν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Το τέλος της αμερικανικής παρέμβασης έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς και για τα προσφυγικά κύματα. Οι Ταλιμπάν έχουν στην κατοχή τους λίστες συνεργατών των δυτικών δυνάμεων και διενεργούν εφόδους σε σπίτια και ελέγχους πόρτα-πόρτα για τον εντοπισμό τους, σκορπίζοντας τον τρόμο στη χώρα.   

Ανθρωποκυνηγητό και τρόμος

 

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ. Πολλοί από αυτούς, δέχονται πλέον απειλές, προκειμένου να ενταχθούν στις δυνάμεις των μαχητών Ταλιμπάν, οι οποίοι διεξάγουν πραγματικό ανθρωποκηνυγητό για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Guardian, γερμανικό ενημερωτικό μέσο μετέδωσε ότι μέλος της οικογένειας ενός από τους ρεπόρτερ του στο Αφγανιστάν σκοτώθηκε από πυρά των Ταλιμπάν, κατά την αναζήτηση του δημοσιογράφου, που είχε ήδη καταφέρει να διαφύγει από τη χώρα. 

Το κυνήγι κεφαλών λαμβάνει χώρα μόλις μερικές μέρες μετά την υπόσχεση των Ταλιμπάν ότι δεν θα προβούν σε πράξεις αντεκδίκησης και ότι δεν θα χτυπήσουν την πόρτα κανενός για να ζητήσουν εξηγήσεις για τη βοήθεια που προσέφερε σε ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και σε δυτικούς οργανισμούς.

Την ίδια ώρα, στήνουν μπλόκα για να εμποδίσουν τη μετάβαση των πολιτών προς το αεροδρόμιο, όπου εξακολουθούν να εκτυλίσσονται σκηνές χάους από τη συρροή απελπισμένων πολιτών, οι οποίοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η επιχείρηση εκκένωσης με την αρωγή των διεθνών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απομάκρυνση 9.000 ανθρώπων

 

Νωρίς το πρωί, σήμερα Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει απομακρύνει συνολικά 9.000 ανθρώπους από τις 14 Αυγούστου. Προηγουμένως, είχε ανακοινωθεί ότι οι ΗΠΑ απομάκρυναν 3.000 ανθρώπους χθες Πέμπτη. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι με 16 πτήσεις C-17», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι σχεδόν 350 ήταν αμερικανοί πολίτες.

«Στους ανθρώπους που απομακρύνονται περιλαμβάνονται επίσης μέλη οικογενειών αμερικανών πολιτών, αιτούντες την Ειδική Μεταναστευτικη Βίζα και οι οικογένειές τους και ευάλωτοι Αφγανοί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι «Times» του Λονδίνου από την πλευρά, τους, αναφέρουν πως η Βρετανία θα πραγματοποιήσει σε πέντε ημέρες την τελευταία πτήση αποχώρησης από την Καμπούλ βάσει χρονοδιαγράμματος για την έξοδο από το Αφγανιστάν.

Αυτή την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στους υπουργούς πως η τελευταία πτήση απομάκρυνσης ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί να αναχωρήσει την Τρίτη, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα θα έχουν το απόγευμα στις 19:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. 

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα αναμένεται να αφιχθεί σήμερα Παρασκευή ο Έλληνας πολίτης που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν κατόπιν προσπαθειών του υπουργείου Εξωτερικών και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πολίτης αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα στις 16.35 από Ισλαμαμπάντ μέσω Άμπου Ντάμπι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Agajan Farhad μεταφέρθηκε την Τρίτη με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της ελληνικής πρεσβείας.

Νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή, στέλεχος των Ταλιμπάν επανέλαβε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν επικοινωνήσει με ηγετικά στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος για να ζητήσουν βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους και αφγανών εργαζομένων τους μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ανησυχία διεθνώς προκαλεί πάντως και το ζήτημα της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστευτικών ροών το σχέδιο για την αντιμετώπιση της οποίας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο

 

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων παρέχει αποφασιστική συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ, συμμετέχοντας σε μικτές δράσεις αποτροπής και αντιμετώπισης προσπαθειών παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα και κυρίως στον Έβρο, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή.

Παράλληλα, συνεχίζεται και επεκτείνεται η εγκατάσταση, σε καθημερινή βάση, βελτιούμενων εμποδίων, τα οποία αποσκοπούν στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων εντός του ελληνικού εδάφους, επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, πρόκειται να μεταβεί εκτάκτως σήμερα στον Έβρο. 

https://www.liberal.gr/news/kuma-fugis-apo-tin-kampoul-nees-skines-chaous-ekkathariseis%C2%A0apo-tous-talimpan/397591

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)