Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Σενάριο «βόμβα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Κίνδυνος κατάρρευσης;

 
Λόγω της Ουκρανίας


Τα κράτη της ΕΕ πλήρωσαν την στήριξή τους στο Κίεβο με βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη. Οι παρατηρητές δεν αποκλείουν ένα χειρότερο σενάριο: τα αυξανόμενα προβλήματα και οι διαφορές θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένα κράτη να αποχωρήσουν από την Ένωση.

Γράφει, μεταξύ άλλων, το Russia Today σε άρθρο που φιλοξενεί:

Η «ατμομηχανή» της ΕΕ – Γερμανία και Γαλλία – παρασύρθηκε σε τεχνική ύφεση ήδη από τα τέλη του 2023 και παρέσυρε και άλλους. Οι αντιρωσικές κυρώσεις, η ταχεία άνοδος των τιμών της ενέργειας, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, ο υψηλός πληθωρισμός, η μειωμένη κατανάλωση, η ασαφής νομισματική και πιστωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Η Εσθονία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Τσεχία και η Αυστρία βρέθηκαν επίσης αντιμέτωπες με μια προσωρινή ύφεση πέρυσι. Το 2023, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης αυξήθηκε μόνο κατά 0,1%.

(…)

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα 20 μέλη της νομισματικής ένωσης κατέγραψαν μικρή αύξηση 0,3%. Η πτώση των τιμών της ενέργειας είχε αντίκτυπο, ο πληθωρισμός υποχώρησε, εμφανίστηκε μείωση των επιτοκίων και η κατανάλωση αυξήθηκε. Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι επιφυλακτική: στασιμότητα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

(…)

Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ συμφώνησε για το μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού έως το 2027. Περιλαμβάνει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοιχείο δαπάνης. Αντίθετα, δεν προβλέπονται πρόσθετα κονδύλια, όπως αυτά για την στήριξη των αγροτών ή της γεωργικής πολιτικής γενικότερα.

Οι ειδικοί βλέπουν αυτή την προθυμία για χρηματοδότηση του Κιέβου ως έναν από τους κύριους λόγους για την στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και πιθανό έναυσμα για διάφορες αρνητικές εξελίξεις.

Ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής Jim Rogers επισημαίνει μακροπρόθεσμους συστημικούς κινδύνους: τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επιθυμία μεμονωμένων κρατών να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Αυτό απειλεί το μπλοκ και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με κατάρρευση.

Σύμφωνα με τον Rogers, οι πολιτικοί θα προτείνουν την εγκατάλειψη του ευρώ σε δύο έως τρία χρόνια. “Πολύ λίγες παρόμοιες νομισματικές ενώσεις υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία τους κατέρρευσε. Φοβάμαι ότι η ίδια μοίρα περιμένει το ευρώ”, κατέληξε.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

https://www.el.gr/diethni/senario-vomva-gia-tin-eyropaiki-eno/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)