Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Κυριακή της Πεντηκοστής

1. Η σημερινή Κυριακή, αδελφοί χριστιανοί, έχει αυτό το ιδιαίτερο όνομα. Καλείται «Κυριακή της Πεντηκοστής». Ο Θεός όταν εδημιούργησε τον άνθρωπο, τον δημιούργησε για να μετέχει στην δόξα Του, γι᾽ αυτό και τον εδημιούργησε δίδοντάς του την πνοή του Αγίου Πνεύματος (βλ. Γεν. 2,7), κάνοντάς τον από χωματένιο άγαλμα θείον ον, ζωντανή ύπαρξη!

Ο άνθρωπος είναι «κατ᾽ εικόνα του Θεού» πλασμένος, που σημαίνει ότι έλαβε θεία χαρίσματα για να πετύχει την ένωσή του με τον Θεό. Ξέρουμε όμως τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στον άνθρωπο με την αμαρτία του. Τα γεγονότα αυτά δεν τα λέει μόνο η Αγία Γραφή, αλλά τα διηγείται τραγικά και η παγκόσμια ιστορία. Ο άνθρωπος έπαθε θλιβερές συμφορές ενεργώντας χωρίς το Άγιο Πνεύμα του Θεού, το Οποίο το έχασε, γιατί δεν μπορούσε πιά Αυτό να μένει σ᾽ αυτόν, γιατί κινείτο από άγριο πνεύμα, δηλαδή από διαβολικό πνεύμα.
2. Αλλά γνωρίζουμε πάλι, αδελφοί, ότι ο Θεός μας είναι αγάπη και από την αγάπη Του οικονόμησε ένα ιερό σχέδιο για την σωτηρία μας. «Οικονομικό σχέδιο» της αγάπης του Θεού, το λέμε αυτό. Κατά το ιερό αυτό σχέδιο της αγάπης του Θεού ο Υιός του Θεού ήρθε να ξαναδημιουργήσει τον άνθρωπο, να τον επαναφέρει στην πρώτη του κατάσταση, για την οποία τον έκανε ο Θεός. Δηλαδή ήλθε να δείξει στον άνθρωπο τον πρώτο δρόμο να βρεί τον Θεό για να θεωθεί. Γι᾽ αυτό και κήρυξε ωραία διδασκαλία, που λέγεται θεογνωσία, σταυρώθηκε και αναστήθηκε και με την ανάληψή Tου ο Ιησούς Χριστός πήγε την φύση μας στους ουρανούς, και στο πρόσωπό Του λοιπόν αποκατέστησε την πεσμένη ανθρωπίνη φύση. Αυτό το έργο της αποκαταστάσεως της ανθρώπινης φύσης μας στην πρώτη της κατάσταση, πρέπει ο άνθρωπος να αγωνίζεται να το πετύχει και ο ίδιος στην ζωή του. Που και πως; Είναι δυνατόν αυτό; Και βέβαια, χριστιανοί μου, είναι δυνατόν, γιατί ο Ιησούς Χριστός μας τελικά ήρθε στον κόσμο για να κάνει την Οικογένειά Του, την Εκκλησία Του. Και στην Εκκλησία Του, λοιπόν, έδωσε όλα τα προηγούμενα, τα οποία σας είπα. Έδωσε την θεογνωσία, έδωσε τον τρόπο λύτρωσης από τις αμαρτίες μας και τον τρόπο ανυψώσεώς μας μέχρι τους ουρανούς. Έδωσε το Άγιο Πνεύμα για να πετύχουμε την ένωσή μας με Αυτόν. Παρακαλώ, ας μην αμφιβάλλει κανείς σ᾽ αυτά, γιατί τα βλέπουμε πραγματοποιηθέντα και πραγματοποιούμενα στην ζωή των αγίων της Εκκλησίας μας. Και οι άγιοι δεν είναι μόνο παλαιοί, αλλά και σημερινοί και τωρινοί. Oι άγιοι, χριστιανοί μου, αναδεικνύονται άγιοι με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο είχαμε, χάσαμε με τις αμαρτίες μας, και ήλθε ο Χριστός για να μας το ξαναδώσει. Σήμερα, λοιπόν, η εορτή της Πεντηκοστής είναι πολύ-πολύ μεγάλη, γιατί έχουμε την επίσημη, ας το πω έτσι, ίδρυση της Εκκλησίας μας, η οποία νοείται μόνο με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Και σήμερα εοτάζουμε την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος.
3. Βέβαια, όπως αυτό το βλέπουμε στην Αγία Γραφή, στο πέρασμα των ετών ο Θεός δεν άφησε τους ανθρώπους χωρίς Εκκλησία, χωρίς δηλαδή την επικοινωνία Του με τους δικούς Του εκλεκτούς. Έτσι βλέπουμε από την αρχή την επικοινωνία του Θεού με τον Νώε, με τον Αβραάμ, με τον Μωυσή, με τους προφήτες και άλλα αγιασμένα πρόσωπα. Όλοι αυτοί αποτελούν την Εκκλησία της Παλαιάς Διαθήκης, η οποία εγέννησε την Παρθένο Μαρία, την Παναγία μας, από την οποία σαρκώθηκε ο Ιησούς Χριστός, ο Μεσσίας.
Είναι λοιπόν πολύ μεγάλη η σημερινή εορτή, χριστιανοί μου, εορτάζουμε την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, η οποία ταυτίζεται με την σύσταση της Εκκλησίας. Και το ότι αυτό είναι αλήθεια φαίνεται από το ότι η Εκκλησία, όπως σας απέδειξα σε άλλο μου κήρυγμα παλαιότερα, είναι η Θεία Λειτουργία. Όταν όμως τελειώνει η Θεία Λειτουργία λέγουμε πανηγυρικά: «Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα Επουράνιον». Στην Θεία Λειτουργία, λοιπόν, η οποία είναι η Εκκλησία, εκεί θα βρούμε την Εκκλησία, εκεί θα γευθούμε το Άγιο Πνεύμα. Γι᾽ αυτό, ω χριστιανοί, μην παραλείπετε ποτέ να πηγαίνετε στην Θεία Λειτουργία. Παλαιότερα, όταν ήθελαν να βρίσουν έναν άνθρωπο τον έλεγαν «αλειτούργητο». Εμείς πήραμε ως προίκα από τους παπούδες μας να αγαπάμε την Θεία Λειτουργία και την αγαπάμε και την αγάπη μας αυτή την δίνουμε και εμείς ως προίκα στα δικά μας παιδιά.
Σας εύχομαι πλούσια την Χάρη του Θεού στις οικογένειές σας και στην επαρχία μας.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)