Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ για το 2013, 35% των γυναικών παγκοσμίως έχουν υποστεί φυσική ή/και σεξουαλική βία. Ωστόσο, σε ορισμένες εθνικές μελέτες το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%.
Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Βίας εναντίον των Γυναικών προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και να αναληφθούν δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η ημερομηνία μνημονεύει τη βάρβαρη δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ το 1960, πολιτικών ακτιβιστριών στη Δομινικανή Δημοκρατία. 

Κάθε χρόνο, από τις 25 Νοεμβρίου και τις επόμενες 16 Μέρες Ακτιβισμού Ενάντια στη Βία των Φύλων, που ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδηλώσεις και δράσεις διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την ανάγκη τερματισμού της βίας εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών.  


Μια πανδημία με διαφορετικές μορφές
-Στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ το 40% με 70% των δολοφονηθέντων γυναικών είναι αποτέλεσμα βίας από πλευράς ερωτικού συντρόφου.
-Πάνω από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι παιδιά-νύφες. Το 46% των γυναικών μεταξύ 20-24 ετών στη Νότια Ασία και το 41% στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αναφέρουν ότι παντρεύτηκαν πριν την ηλικία των 18 ετών. Οι γάμοι σε παιδική ηλικία οδηγούν σε πρόωρες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νεαρών κοριτσιών. Οι επιπλοκές εγκυμοσύνης είναι παγκοσμίως η βασική αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.
-Περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες και κοπέλες στον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
-Η εμπορία ανθρώπων παγιδεύει εκατομμύρια γυναίκες στη σύγχρονη δουλεία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 55% των υπολογιζόμενων 20,9 εκατομμυρίων θυμάτων της αναγκαστικής δουλείας και το 98% των υπολογιζόμενων 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που εξωθούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση.
-Ο βιασμός συνιστά ανεξέλεγκτη τακτική στους σύγχρονους πολέμους. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, 20.000 με 50.000 γυναίκες βιάστηκαν μεταξύ 1992-1995 στον πόλεμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ περίπου 250.000 με 500.000 γυναίκες και κοπέλες βιάστηκαν στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.
-Το 40-50% των γυναικών στις χώρες της ΕΕ έχει υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
-Στις ΗΠΑ το 83% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στα δημόσια σχολεία.
-Οι γυναίκες στις αστικές περιοχές αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να πέσουν θύματα βίας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
-Στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με έρευνα του 2010, το 66% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από δύο έως πέντε φορές κατά το προηγούμενο έτος.
-Οι γυναίκες είναι ήδη δύο με τέσσερις φορές πιο πιθανό απ' ότι οι άνδρες να προσβληθούν από τον ιό HIV κατά τη σεξουαλική επαφή. Το καταναγκαστικό σεξ ή ο βιασμός αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο καθώς συνήθως απουσιάζει η χρήση προφυλακτικού και προκαλούνται τραυματισμοί.
-Στις ΗΠΑ το 11,8% των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των γυναικών άνω των 20 ετών το 2012 αποδόθηκε στη βία των ερωτικών συντρόφων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)