Σελίδες

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Νερό Θεσσαλίας: Από δημόσιο αγαθό σε επιχειρηματικό εγχείρημα;



Το νερό της Θεσσαλίας στη δίνη των επιχειρηματικών συμφερόντων και της τοπικής διακυβέρνησης

Μήπως το νερό της Θεσσαλίας έχει μαγικές ιδιότητες και το έχουν βάλει στο μάτι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι; Ενώ οι τοπικοί δήμοι προσπαθούν να κρατήσουν τις βρύσες ανοιχτές και την τσέπη των πολιτών κλειστή, το νέο σχέδιο ιδιωτικοποίησης έρχεται να ταράξει τα νερά – κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Στη Θεσσαλία, το νερό δεν είναι απλώς ένας φυσικός πόρος. Είναι το ιερό δισκοπότηρο που κρατά ζωντανή την τοπική οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Μέχρι τώρα, η διαχείριση του νερού ήταν στα χέρια των τοπικών δήμων, οι οποίοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ότι το νερό παραμένει καθαρό και προσβάσιμο.

Και ξαφνικά, εμφανίζεται ο Ολλανδός “μάγος” με το όνομα HVA, προσφέροντας να αναλάβει τη διαχείριση του νερού. “Μην ανησυχείτε”, λέει, “το νερό σας θα παραμείνει φθηνό και προσιτό”. Ωστόσο, η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι οι “μάγοι” συχνά καταλήγουν να χρεώνουν τους πολίτες για κάθε σταγόνα​.

Οι δήμαρχοι των Τρικάλων, της Λάρισας και των γύρω περιοχών δεν ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν. “Ποιος θα μας εγγυηθεί ότι το νερό θα παραμείνει φθηνό;”, αναρωτιούνται. “Μετά από όλα όσα έχουν γίνει, ποιος μπορεί να μας πει με σιγουριά ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουν το νερό;”​.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, λέει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και το WWF, προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο του νερού αλλά και της γης και του αέρα. “Μετατρέπουμε τη Θεσσαλία σε πειραματόζωο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά​​.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή (σαν το νερό), και οι πολίτες της Θεσσαλίας περιμένουν να δουν αν θα καταλήξουν να πληρώνουν χρυσάφι για κάθε ποτήρι νερού ή αν η παροχή θα συνεχίσει να τους δροσίζει χωρίς κόστος. Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλία δεν θα βαρεθεί σύντομα, με όλες αυτές τις εξελίξεις να κρατούν τους κατοίκους και τους τοπικούς άρχοντες σε εγρήγορση.

Ποιος ξέρει; Ίσως τελικά το νερό να αποδειχθεί πιο πολύτιμο από το πετρέλαιο – τουλάχιστον για τους Θεσσαλούς!

Σ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)