Σελίδες

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Η ΚΟΜΑΘ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ

 


Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Σερρών τον Ιανουάριο του  2023, η ΚΟΜΑΘ σας ενημερώνει σχετικά με τη νόσο.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα που μεταδίδεται σχετικά εύκολα, άμεσα και έμμεσα. Προσβάλλει αποκλειστικά ήμερους και άγριους χοίρους και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εμβόλιο ούτε θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Δεν προσβάλει τον άνθρωπο.
    Η αφρικανική πανώλη των χοίρων περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1921 στην Κένυα. Η νόσος παρέμεινε περιορισμένη στην Αφρική έως το 1957, όταν και εντοπίστηκε στην Πορτογαλία. Η νόσος εξαλείφτηκε από την Πορτογαλία και Ισπανία τη δεκαετία του 1990. Επανεμφανίστηκε στη Γεωργία το 2007 και εισήλθε στην Τσεχία το 2017 και το 2018 στη Βουλγαρία. Το 2020 εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ΑΠΧ στην Ελλάδα και στο Ν. Σερρών.
    Παρουσιάζεται με τρεις μορφές: οξεία (θνησιμότητα 100%, υποξεία (θνησιμότητα 30-70%) και χρόνια (σπάνια θνησιμότητα).
    Επιβιώνει στο φυσικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αδρανοποιείται στους 60οC X 20 min και από ορισμένα απολυμαντικά
    Τα συμπτώματα της ποικίλουν ανάλογα με τη μορφή εμφάνισης της νόσου (έλλειψη συμπτωμάτων, εσωτερικές αιμορραγίες, διογκωμένος και σκουρόχρωμος σπλήνας κ.α)
    Ο ιός της ΑΠΧ μπορεί να αντέξει:
    • Τουλάχιστον 30 ημέρες σε μολυσμένες εγκαταστάσεις


    • Στο αίμα (18 μήνες στους +4°C) και ιστούς
    • Ούρα, κόπρανα (+20°C) 2 εβδ., (+4°C) αρκετούς μήνες
    • Κόπρανα (Θ 18-25οC) έως 11 ημέρες
    • >140 ημέρες σε ορισμένα προϊόντα χοίρου (κατεψυγμένο κρέας έως 1000 ημέρες)
    • 15 χρόνια σε κατεψυγμένα πτώματα
    Μεταδίδεται σε χοίρους και αγριόχοιρους:
    • με κατανάλωση μολυσμένου κρέατος χοίρου ή αγριόχοιρου ή προϊόντων αυτού, ή απορριμμάτων που περιέχουν ανεπεξέργαστο κρέας μολυσμένου χοίρου ή αγριόχοιρου ή προϊόντων αυτού
    • μετά από επαφή των χοίρων με μολυσμένους χοίρους, αγριόχοιρους, κόπρανα μολυσμένων ζώων ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων. Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες και στο εξωτερικό περιβάλλον (κυρίως σε κόπρανα και σωματικά υγρά των ζώων)
    • με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, ενδυμάτων, υποδημάτων (μπότες), εξοπλισμού, ζωοτροφών κ.α.
    • με έντομα διαβιβαστές, που όμως δεν παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή στην εξάπλωση του νοσήματος στην Ευρώπη.
    Η ΚΟΜΑΘ τονίζει για ακόμη μία φορά πως οι κυνηγοί αγριόχοιρου οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο χειρισμό νεκρών αγριόχοιρων και να τηρούν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί σε σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων μπορείτε να δείτε στη σχετική ενότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.
    Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)