Σελίδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Οι «27» δεν αποφάσισαν για τις τιμές της ενέργειας

 

Οι αυξήσεις λυγίζουν τους πολίτες, όμως οι υπ. Ενέργειας αποδείχτηκαν (πάλι) κατώτεροι των περιστάσεων

Τη στιγμή που οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη λυγίζουν υπό το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταθέτουν για την επόμενη εβδομάδα τη λήψη αποφάσεων για τη στήριξη των πολιτών.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που φανερώνει για μία ακόμα φορά την απουσία επαφής με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι καταναλωτές. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις Βρυξέλλες συζητήθηκε η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν λήφθηκε κάποια απόφαση. Αντίθετα, οι 27 υπουργοί έλαβαν απόφαση επί της Αρχής για τη διασύνδεση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Ε.Ε. με το δίκτυο της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ενέργειας εξέτασαν όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών-μελών με φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συζητήθηκαν, επίσης, η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. και ο συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό σύστημα. Οπως δήλωσε μετά τη σύνοδο η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επάρκειας, διαπιστώθηκε, όμως, ο κίνδυνος μπλακάουτ στην Ουκρανία. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η άμεση διασύνδεσή της με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση» σημείωσε ο κ. Σκρέκας. Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, πάντως, είναι ήδη κάτι παραπάνω από ορατές στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21% και 50%.

Περίπου ένας στους τρεις επιχειρηματίες (36%) έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας.

www.dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)