Σελίδες

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Facebook και Google ξέρουν περισσότερα για εμάς από όσα όλες οι CIA του κόσμου.

Πρώην διευθυντής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών τονίζει ότι το κέρδος που αποκομίζουν αυτές οι εταιρείες από τις πληροφορίες που τους δίνουν με τη θέλησή τους οι χρήστες είναι «κάτι πολύ επικίνδυνο και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία μας»

To Facebook και το Google γνωρίζουν περισσότερα για εμάς από όσα θα μπορούσε να γνωρίζει ποτέ μία κρατική υπηρεσία πληροφοριών! 

Οταν αυτό το λέει ένας πρώην διευθυντής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αξίζει της προσοχής μας. 

Μιλώντας στους Times, o σερ Ντέιβιντ Ομαντ τόνισε ότι το κέρδος που αποκομίζουν αυτές οι εταιρείες από τις πληροφορίες που τους δίνουν με τη θέλησή τους οι χρήστες είναι «κάτι πολύ επικίνδυνο και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία μας». 

Σε αντίθεση μάλιστα με τους περιορισμούς που έχει θέσει η νομοθεσία στις βρετανικές κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, η δύναμη των κολοσσών του Ιντερνετ δεν έχει όμοιό της και δεν ελέγχεται από κανέναν. 

«Κανείς δεν έχει βρει τον τρόπο να ελέγξει την χρήση των πληροφοριών μας. Είναι γεγονός ότι οι ιντερνετικές εταιρείες γνωρίζουν περισσότερα για εσένα, εμένα, όλους μας, από ό,τι οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών θα μπορούσε ποτέ να γνωρίζει». 

Ο σερ Ντέιβιντ Ομαντ, αριστερά, σε φωτογραφία αρχείου – EPA Ο σερ Ντέιβιντ, που ήταν επικεφαλής αυτών των υπηρεσιών τη δεκαετία του ’90, είπε ότι η άνοδος του Ιντερνετ του θυμίζει την ιστορία του διάσημου κιθαρίστα των μπλουζ, Ρόμπερτ Τζόνσον που, σύμφωνα με τον θρύλο, είχε πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο σε ένα σταυροδρόμι με αντάλλαγμα να γίνει ο καλύτερος μουσικός στον κόσμο.

«Μετά όμως, έπρεπε να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιτυχία του και το Ιντερνετ είναι σαν και αυτή την ιστορία. Ηταν υπέροχο όταν ξεκίνησε, όλα ήταν ανοιχτά, ελεύθερα, οι κακοί δεν υπήρχαν εκεί. Ομως, τώρα, τα πράγματα είναι σοβαρά. Είναι πολύ επικίνδυνο, επικίνδυνο για παιδιά, επικίνδυνο για οποιονδήποτε προσπαθεί να κάνει δοσοληψίες οικονομικής φύσης μέσω αυτού», πρόσθεσε. 

«Σε μία δημοκρατία, πρέπει ο πολίτης να ξέρει ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την ασφάλειά του», είπε, αναφερόμενος στην αυστηρή νομοθεσία του 2016, που έχει περιορίσει τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα του. 

«Αλλά η πραγματική αποκάλυψη τα δύο τελευταία χρόνια, αφορά τον ιδιωτικό τομέα», είπε, θυμίζοντας το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και της αλλοίωσης εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. 

 «Ο κόσμος δίνει εύκολα τα προσωπικά του στοιχεία με αντάλλαγμα ένα ελεύθερο Ιντερνετ όπου μπορούμε να κάνουμε τις αναζητήσεις μας κλπ. Και αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από πολιτικές καμπάνιες, όπου μία πλευρά (ένας υποψήφιος ή κόμμα) μπορεί να στείλει διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων επειδή ήδη γνωρίζουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία και είναι εκτός ελέγχου», προειδοποίησε ο ίδιος. 

Ο σερ Ντέιβιντ τόνισε επίσης τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων, που μπορούν να καταφέρουν σοβαρά πλήγματα σε μία χώρα καθώς το επίπεδο κυβερνοασφαλείας είναι πολύ χαμηλό. 

«Ποιος χρειάζεται πολεμική αεροπορία όταν έχει το Ιντερνετ; Πρόκειται για μία πολύ ανησυχητική και δύσκολη πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)