Σελίδες

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Οι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές. Ούτε δημοψήφισμα

 
Ευρωβουλή                                         Βουλή των Ελλήνων 
Ομοιότητες και διαφορές εθνικών και ευρωπαϊκών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Οι εθνικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται προκειμένου να αποφασίσουμε την σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων. Οι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται προκειμένου να αποφασίσουμε την σύνθεση της Βουλής των Ευρωπαίων. Για την ακρίβεια:
Οι εθνικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται προκειμένου να αποφασίσουμε ποιοι θα είναι οι 300 αντιπρόσωποι του έθνους των Ελλήνων, οι οποίοι θα νομοθετήσουν και θα ασκήσουν τα υπόλοιπα βουλευτικά καθήκοντα για λογαριασμό αυτού του έθνους και των Ελλήνων, για τα επόμενα 4 χρόνια ή και λιγότερα, εάν κηρυχτούν πρόωρες εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές διαλέγουμε δηλαδή τους 300 ανθρώπους οι οποίοι θα θεσπίσουν τους νόμους του ελληνικού κράτους. Οι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές, διεξάγονται προκειμένου να αποφασίσουμε ποιοι θα είναι οι 21 αντιπρόσωποι του “ευρωπαϊκού ενωσιακού λαού ”, τους οποίους στέλνει ο ελληνικός λαός στην ευρωβουλή των 751 αντιπροσώπων, για να νομοθετήσουν και να ασκήσουν τα υπόλοιπα βουλευτικά καθήκοντα, για λογαριασμό όλων των ευρωπαίων πολιτών, στα επόμενα 5 χρόνια. Σε ευρωπαϊκό
επίπεδο, οι ευρωβουλευτές της Ελλάδας, είναι το ίδιο το οποίο είναι σε εθνικό επίπεδο, οι βουλευτές Αχαΐας ή κάποιας άλλης εκλογικής περιφέρειας.
Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, η Ελληνική Επικράτεια διαιρείται σε 59 εκλογικές περιφέρειες. Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Μια εκ των 28 ευρωπαϊκών περιφερειών δηλαδή. 
Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι Έλληνες εκλογείς που βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στην ελληνική επικράτεια. Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές, παράλληλα με τους εκλογείς της Επικράτειας, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι των 27 λοιπών χωρών της Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες οι οποίοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. Αυτοί, όμως, θα ψηφίσουν μια μέρα πριν την διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.
Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, οι υποψήφιοι προτείνονται α) από τους εκλογείς κάθε εκλογικής περιφέρειας. Η πρόταση είναι γραπτή και υπογράφεται, το λιγότερο, από δώδεκα εκλογείς. β) αυτοπροτείνονται (οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να προτείνουν εγγράφως την υποψηφιότητά τους οι ίδιοι προσωπικά). Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές, δικαίωμα υποβολής πρότασης υποψηφίων έχουν μόνο τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων.
Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, για να προταθεί κανείς ως υποψήφιος βουλευτής, απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει, να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής κλπ.Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές, εκλόγιμοι είναι τόσο οι προαναφερόμενοι Έλληνες πολίτες όσο και οι πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στη χώρα μας και έχουν τις ίδιες προδιαγραφές.
Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές οι υποψήφιοι οι οποίοι τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εκλογιμότητας, ανακηρύσσονται υποψήφιοι βουλευτές από τα Πρωτοδικεία. Οι υποψήφιοι που ανακηρύσσονται παίρνουν μέρος στις εκλογές είτε σε συνδυασμό, είτε ως μεμονωμένοι. Οι συνδυασμοί μπορεί να είναι είτε συνδυασμοί ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσοτέρων συνεργαζομένων κομμάτων, είτε συνδυασμοί ανεξαρτήτων. Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί τους, ελέγχονται ταυτόχρονα, και όσοι τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εκλογιμότητας ανακηρύσσονται υποψήφιοι ευρωβουλευτές από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου.
Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές υπάρχουν και υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας που εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης, ενώ ο συνδυασμός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, παίρνει “δώρο” μερικές βουλευτικές έδρες. Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές δεν εκλέγεται κανείς χωρίς σταυρό προτίμησης και δεν υπάρχου “δωρεάν” βουλευτικές έδρες.
Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν ως υποψήφιοι και οι αρχηγοί των κομμάτων που έχουν συγκροτήσει τους συνδυασμούς /οι αρχηγοί των συνασπισμών. Στη συνέχεια, ο αρχηγός εκείνου του κόμματο  ή του συνασπισμού του οποίου ο συνδυασμός συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, γίνεται πρωθυπουργός και σχηματίζει κυβέρνηση. Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές,δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και κατά κανόνα, δεν συμμετέχουν ούτε οι αρχηγοί εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά μόνο υποψήφιοι που αυτοί προτείνουν και στηρίζουν μέσω των συνδυασμών που οι ίδιοι οι αρχηγοί συγκροτούν. Εάν συμμετέχουν όμως, είναι ισότιμοι με τους υπόλοιπους υποψηφίους και δεν έχουν κανένα προνόμιο ή κάποια πρόσθετη υποχρέωση. Ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν υπάρχει.
Στις τελευταίες εθνικές βουλευτικές εκλογές, ο συνδυασμός που κέρδισε τις λιγότερες έδρες (9), έλαβε 186.644 ψήφους. Στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές,ο συνδυασμός που κέρδισε τις λιγότερες έδρες (1), έλαβε 197.837 ψήφους. Δηλαδή, με τους ψήφους που στη Βουλή των Ελλήνων κερδίζεις 9 έδρες, στη Βουλή των Ευρωπαίων, δεν κερδίζεις καμία.
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ
Και στις 2 βουλευτικές εκλογές, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Και στις 2 βουλευτικές εκλογές, υπάρχει το ασυμβίβαστο του Άρθρο 56 και του Άρθρο 57 του συντάγματος
Και στις 2 βουλευτικές εκλογές, για να κερδίσει ένας συνδυασμός έδρα στο αντίστοιχο κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας. Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής, δεν αρκεί να λάβει η ομάδα του το 3% των ψήφων της επικρατείας, αλλά χρειάζεται και να λάβει ίδιος τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. 
Και στις 2 βουλευτικές εκλογές, οι βουλευτικές έδρες ανήκουν στους βουλευτέςπου εκλέγονται και όχι στα ελληνικά κόμματα με το συνδυασμό των οποίων εκλέχτηκαν ή των ευρωπαϊκών κόμματων όπου εντάχτηκαν μετεκλογικά οι βουλευτές  Με απλά λόγια, την έδρα την παίρνει ο βουλευτής, την χρησιμοποιεί και την κάνει ότι θέλει. Αυτό συμβαίνει διότι είναι ανεξάρτητος, ψηφίζει κατά συνείδηση και όχι σύμφωνα με τις όποιες οδηγίες ή εντολές, και ταυτόχρονα, μπορεί να ενταχτεί σε όποιο κοινοβουλευτικό κόμμα θέλει, να αλλάξει κόμμα ή/ και να ανεξαρτητοποιηθεί. Δείτε ενδεικτικά: α) την περίπτωση Παπακώστα, η οποία, στις τελευταίες εθνικές βουλευτικές εκλογές ( οι οποίες μάλιστα διεξήχθησαν χωρίς σταυρό προτίμησης), απέκτησε βουλευτική έδρα ως υποψήφια του συνδυασμού της ΝΔ χωρίς καμιά προσωπική ψήφο, αλλά μετά ανεξαρτητοποιήθηκε , άλλαξε κόμμα και έγινε υπουργός άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας και β) την περίπτωση Μαριά, ο οποίος στις τελευταίες ευρωεκλογές, απέκτησε την μοναδική έδρα που κέρδισε το συνδυασμό του (ΑΝΕΛ) στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά μετά ίδρυσε δικό του κόμμα, ανεξαρτητοποιήθηκε και παρέμεινε μέλος του ευρωκοινοβουλίου ως πρόεδρος του κόμματός του.
Δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα δεν είναι εκλογική διαδικασία αλλά διαδικασία επικύρωσης ή απόρριψης μέσω ψηφοφορίας ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, μιας συγκεκριμένης πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα ή ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. ( Άρθρο 44  Σύνταγμα)
Συμπέρασμα: οι εθνικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται για την έγκριση 300 Ελλήνων υποψήφιων αντιπροσώπων, οι ευρωεκλογές διεξάγονται για την έγκριση 21 εκ των 751 Ευρωπαίων υποψήφιων αντιπροσώπων, και το δημοψήφισμα, για την έγκριση μιας συγκεκριμένης πράξης. Συνεπώς, οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν ούτε «δημοψήφισμα» και μάχη για τη κομματική φανέλα , ούτε ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση ( η οποία άλλωστε πριν μόλις 7 ήμερες πήρε μία τέτοια ψήφο από την βουλή) έτσι όπως ψευδώς ισχυρίζονται τις τελευταίες μέρες οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντίστοιχα. Όσο για τη διακυβέρνηση, τόσο αυτή όσο και ο πρωθυπουργός της, αλλάζουν με εθνικές και όχι με ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές. Με αυτές θα άλλαζε ο πρωθυπουργός της ΕΕ, εάν κάτι τέτοιο θα υπήρχε. Περιττό να πω, ότι λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, και αύριο να κηρυσσόταν εθνικές βουλευτικές εκλογές, πάνω κάτω, πάλι τον Οκτώβριο θα διεξάγονταν, όταν δηλαδή θα διεξαχθούν και κανονικά.
ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΒΑΣΕΙ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ !
ΣΧΕΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)