Σελίδες

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Πώς ξέφυγε ο άνθρωπος-κλειδί για τις μίζες σε Siemens και εξοπλιστικά

Πώς ξέφυγε ο άνθρωπος-κλειδί για τις μίζες σε Siemens και εξοπλιστικά
του Παναγιώτη Στάθη
Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως ξέφυγε μέσα από τα χέρια των αρχών ένας άνθρωπος που θεωρείται "γαλλικό κλειδί" για τη διακίνηση των μιζών στην Ελλάδα, αφού εμφανίζεται μαζί με τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό να έχει στήσει το "διεθνές" πλυντήριο για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 58χρονος τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είναι ένα από τα "κοινά" πρόσωπα σε 5 υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα: Εκτός από το σκάνδαλο της Siemens, στις υποθέσεις των προμηθειών των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN, των  ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embrae, και του ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK. Ενώ φέρεται ότι μαζί με τον προϊστάμενό του Φάνη Λυγινό, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και καταζητείται, είχαν στήσει κύκλωμα ξεπλύματος μιζών στην Dresdner Bank και στην BNP Paribas.
Το ταξίδι στο Άμπου Ντάμπι  
Ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών και της Siemens και είχε συλληφθεί τον Απρίλιο
του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγελής. Η σύλληψη έγινε τυχαία καθώς ο Όσβαλντ είχε παραιτηθεί από τις μεγάλες τράπεζες στην Ελβετία και δούλευε σε μια τράπεζα "λιανικής" η οποία πουλούσε στεγαστικά δάνεια και άλλα τέτοια προϊόντα. Ο Όσβαλντ είναι Γάλλος υπήκοος και ζούσε χρόνια στην Ελβετία, όπου ποτέ δε του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, όπως και στον Λυγινό τον οποίο οι Ελβετοί αρνούνταν να παραδώσουν. Όσο βρισκόταν εκεί ήταν ασφαλής, όμως στο ταξίδι του στο εξωτερικό, στον ενδιάμεσο σταθμό του Άμπου Ντάμπι, έπεσε πάνω στον έλεγχο.  
Τον Νοέμβριο του 2016,  με βούλευμα του  Συμβουλίου Εφετών αντικαταστάθηκε η προφυλάκισή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αφού έγινε δεκτή η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησής του. Συγκεκριμένα, είχε διαταχθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ με ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ του επιτράπηκε η  μετάβασή του στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.
Πήγε στη δίκη
Ο Όσβαλντ δικάζεται αυτή την περίοδο για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens καθώς και για την υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία βαίνει προς το τέλος της. Σε αυτή τη δίκη είναι στο εδώλιο μαζί με άλλα τριάντα άτομα (επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, μεσάζοντες, έμποροι όπλων μέχρι και τραπεζίτες) για τις μίζες των 60 εκατομμυρίων που φέρονται να διακινήθηκαν για την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού με τα γερμανικά υποβρύχια.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη "μαύρων χρηματικών ποσών” που εκτιμάται συνολικά ότι ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά αποτελούν παρακλάδι των συνολικών δραστηριοτήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ήταν μεταξύ του υπουργείου Άμυνας με τη γερμανική HDW -Ferrostaal και οι κατηγορίες για τις οποίες θα δικαστούν οι 32, είναι για πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Προ ημερών η εισαγγελέας πρότεινε:
- την ενοχή των περισσότερων κατηγορουμένων (του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου), αλλά και την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.
- Την απαλλαγή του Γιάννη Μπέλτσιου που φέρεται ως "ταμίας" του Άκη Τσοχατζόπουλου για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Αντίθετα πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας για "μίζες" που όπως ανέφερε στην αγόρευση της κατέληξαν στον πρώην υπουργό .
- Την ενοχή του τραπεζίτη Φάνη Λυγινού του συνεργάτη του, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Μάλιστα, για τον Όσβαλντ ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας σε άμεση συνέργεια στην νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που φέρεται να τέλεσε ο Λυγινός.
Έκπληκτος
Η πρόταση μετατροπής της κατηγορίας, ήταν ουσιαστικά μια δικαίωση των ισχυρισμών Όσβαλντ ο οποίος λέει επί σειρά ετών πως ο Λυγινός είχε ως πελάτες όλα αυτά τα πρόσωπα που μετέφεραν τα χρηματικά ποσά, και πως ο ίδιος ήταν απλά προϊστάμενός του και δεν είχε άμεση επαφή μαζί τους. Όπως είπε δεν γνώριζε ούτε τον Αντ. Καντά ούτε άλλους, ενώ δεν είχε την ευθύνη αποστολής ή ελέγχου των εμβασμάτων. Γι' αυτό άλλωστε και ο συνήγορός του, δήλωνε χθες βράδυ έκπληκτος για το γεγονός ότι διέφυγε, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή αγόρευσε ο ίδιος στην υπόθεση για την οποία θεωρούσε πως θα πήγαινε καλά.   
Εξαφανίστηκε ως κύριος
Ο Όσβαλντ πήγε στο δικαστήριο χθες και επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε και εξαφανίστηκε. "Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη", ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ποιος είναι ο 'Οσβαλντ
Ο Όσβαλντ μαζί με τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Φάνη Λυγινό αποτελούσαν ένα δίδυμο φωτιά για τις ελληνικές υποθέσεις διαφθοράς.
Με θητεία αρχικά στην Dresdner Bank και εν συνεχεία στην BNP Paribas, το τραπεζικό δίδυμο φέρεται ότι συνέδραμε το "οικοδόμημα" της διακίνησης των "χρυσών μιζών", μεταφέροντας τα παράνομα χρήματα μέσω λογαριασμών αλλά και τοις μετρητοίς με τέτοιες μεθόδους, ώστε να μην γίνει αντιληπτή η πραγματική προέλευσή τους. Ανάμεσα στα δύο τραπεζικά στελέχη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται ότι έχει ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.
Ενώπιον, ωστόσο, της ελληνικής Δικαιοσύνης, όταν συνελήφθη φέρεται να  έδειξε προς την πλευρά του άλλοτε στενού συνεργάτη του, του Φάνη Λυγινού, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνος που είχε στενότερες επαφές με τους πελάτες και κατ' επέκταση έχει καλύτερη γνώση για τις συμφωνίες που μπορεί να γίνονταν. Ο Φάνης Λυγινός, από την άλλη, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, προτιμά να παραμένει άφαντος!
Και Siemens και υποβρύχια
Οι δυο τραπεζίτες, που είχαν κάνει καριέρα στο διεθνές δίκτυο με μεγάλους Έλληνες πελάτες, εμφανίζονται τόσο στο σκάνδαλο της Siemens όσο και εν συνεχεία στην υπόθεση των υποβρυχίων, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, το πλυντήριο ήταν "μονόδρομος που περνούσε από αυτούς".
Μάλιστα, και τα δύο τραπεζικά στελέχη δικάζονται μαζί  με ακόμα 60 πρόσωπα για τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50 και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα.
Οι δύο κατηγορούμενοι φέρεται ότι παρέδιδαν μετρητά, από τις αρχές Μαρτίου 2002 έως τα τέλη Μαΐου 2005, στον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος ακολούθως τα χρησιμοποίησε για δωροδοκίες υπαλλήλων και στελεχών του ΟΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)