Σελίδες

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Κατέρρευσαν οι ελπίδες για διάλογο μεταξύ σχισματικών Κιέβου και Μόσχας;

Συνέντευξη τύπου του «Πατριάρχη» των Σχισματικών Φιλαρέτου-Όπως μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής του σχισματικού αποκαλούμενου«Πατριαρχείου της Ουκρανίας και του Κιέβου» Φιλάρετος, παραχώρησε χθες, 1 Δεκεμβρίου, συνέντευξη τύπου, στην οποία εξήγησε την επιστολή του προς τον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο και προς την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε αυτή την επιστολή, που δημοσιεύθηκε χθες, ο Φιλάρετος ζητά τη συγχώρηση από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την καλεί να ακυρώσει το ανάθεμα από την Ορθοδοξία. Ο Φιλάρετος αναθεματίστηκε το 1997 και στη συνἐχεια προκλήθηκε το Ουκρανικό Σχίσμα.
Όπως μεταδίδει η Ουκρανική ιστοσελίδα “Χώρα” (Strana), που πραγματοποίησε χθες online ρεπορτάζ της εκδήλωσης, οι ελπίδες για διάλογο κατέρρευσαν.
Ο Φιλάρετος είπε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία μετάνοια όσον αφορά το σχίσμα της Εκκλησίας από αυτόν. Η επιστολή του γράφτηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από αίτημα της Μόσχας, με την ελπίδα ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συμφώνησε να άρει το ανάθεμα και να δώσει το αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συνέβη, και ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατή η συμφιλίωση.
Ο Φιλάρετος αποδέχεται μόνο το αυτοκέφαλο (δηλαδή την πλήρη ανεξαρτησία) της Ουκρανικής Εκκλησίας. Και μόνο σε αυτήν την βάση είναι έτοιμος να διεξαγάγει διάλογο με τη Μόσχα.
Εάν ξαφνικά θα παρουσιαστεί το αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, τότε ο Φιλάρετος βλέπει ως κεφαλή της μόνο τον εαυτό του. Αυτό προκύπτει από τα λόγια του «Από την Καθέδρα του Κιέβου δεν θα παραιτηθώ μέχρι θανάτου.»
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ζήτησε αμέσως το αυτοκέφαλο στο επίμαχο γράμμα, ο Φιλάρετος απάντησε ότι, χωρίς να αρθεί το αναθεμα και να αποκατασταθεί μία λειτουργική κοινωνία, δεν είχε νόημα να το ζητήσουμε.
Ο Φιλάρετος ζητά να αρθεί το ανάθεμα μονομερώς, δηλαδή χωρίς την επιστροφή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που βρίσκεται σε κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας (δηλαδή χωρίς την εξάλειψη του σχίσματος).
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δήλωσαν ήδη ότι τώρα οι ελπίδες για διάλογο με τον Φιλάρετο έχουν διαλυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)