Σελίδες

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Αποκαταστάθηκε το άγαλμα του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Το έργο του όμως παραμένει στην αφάνεια.

Ποιο θέμα αναδεικνύει το άγαλμα του Καποδίστρια στο Ναύπλιο;


Η φθορά που είχε το άγαλμα του Καποδίστρια στο Ναύπλιο το 2005 (άγνωστο από πότε). Στην σημερινή επέτειο της δολοφονίας του (27.9.2017) έχει όλα τα δάχτυλα.
Με εντολή του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημ. Κωστούρου αποκαταστάθηκε στις 21.9.2017 ο αντίχειρας του αγάλματος του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Στο βίντεο που ακολουθεί, κάτοικοι του Ναυπλίου λένε ότι το δάχτυλο λείπει από πολλές δεκαετίες και είχε αποκατασταθεί ξανά στο παρελθόν. Όμως οι εμφανείς κολλήσεις και η αρχική φωτογραφία δείχνουν ότι και τα υπόλοιπα τέσσερα δάχτυλα ήταν σπασμένα στο παρελθόν· αποκαταστάθηκαν και ένα έσπασε ξανά.
Βέβαια, το σημαντικό θέμα δεν βρίσκεται στο δεξί χέρι του αγάλματος, αλλά στον χρόνο που απαιτήθηκε για να στηθεί αυτό στο Ναύπλιο.
Όπως αναφέρεται και στη βάση του αγάλματος, η απόφαση που πάρθηκε το 1832 στην Ε΄ Εθνοσυνέλευση, εκτελέστηκε 100 χρόνια μετά, δηλαδή το 1932. Έτσι, τον επόμενο χρόνο, 102 χρόνια από την δολοφονία του, στήθηκε ο μέτριας αισθητικής αδριάντας του, έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου. Εδώ ίσως κάποιοι θα έβλεπαν την συνήθη ελληνική κρατική αδράνεια, αλλά όχι· δεν πρόκειται περί αυτού. Η «καθυστέρηση» έχει να κάνει με το βαρύγδουπο θέμα «Καποδίστριας» που αφορά στο ίδιο το θέμα «Επανάσταση» και στον κεντρικό ρόλο που ο Καποδίστριας έπαιξε.
Το άγαλμα του Καποδίστρια στα προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα. Το 1921 οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση μεταφέρθηκαν -λόγω της εμπόλεμης κατάστασης- για το 1930. Το 1928 λήφθηκε η απόφαση και το 1931, έναν αιώνα μετά την δολοφονία του, το άγαλμα του Καποδίστρια τοποθετήθηκε στο Πανεπιστήμιο που φέρει –γιατί άραγε;– το όνομά του. Ίσως αυτή να ήταν η αφορμή που ξεμπλόκαρε και την απόφαση για τον Ναυπλιακό ανδριάντα. Στην Αθήνα ο Καποδίστριας τοποθετήθηκε απέναντι από τον Κοραή. Ο μεγάλος του αντίπαλος είχε προηγηθεί κατά 57 χρόνια. Η καθυστέρηση αντανακλά και τον χαρακτηρισμό «φωτοσβέστης» που δόθηκε στον Καποδίστρια (μαζί με πολλούς άλλους, δυσφημιστικούς) από τους ορκισμένους αντιπάλους του. Έτσι, για τους περισσότερους παραμένει στο σκοτάδι το διαφωτιστικό έργο του Καποδίστρια, αν και αυτό είναι το μοναδικό που κάπως αναφέρεται, ώστε να αποκρυβεί το -έτσι κι αλλιώς- αφανές επαναστατικό του έργο. Το αποτέλεσμα:
Ο Καποδίστριας παραμένει ο μεγάλος άγνωστος της περίεργης και -εν πολλοίς- ανεξήγητης Επανάστασης του 1821. Στο βίντεο η ξεναγός ενημερώνει τους γαλλόφωνους τουρίστες ότι ο Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν προηγουμένως υπουργός της Ρωσίας και μάλιστα των Οικονομικών. Προφανώς αυτό είναι ένα γλωσσικό ολίσθημα. Όμως, δυο αιώνες μετά, ο Καποδίστριας θεωρείται ακόμα ο «Ρώσος αλεξιπτωτιστής» μιας Επανάστασης που οργανώθηκε στην Οδησσό.
Στέργιος Ζυγούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)