Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Η οικονομία των δεδομένων, το ΙοΤ, η Cisco και η …Apple



Μία ...διαφορετική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο όπου το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις θα είναι τα δεδομένα που έχει αποθηκευμένα στα πληροφοριακά της συστήματα και τα κέρδη της θα προέρχονται από το πως θα τα αξιοποιεί έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της και η παρουσία της είναι πλέον και πιο αισθητή.

«Είμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής» υποστήριξε ο Τσακ Ρόμπινς, διευθύνων σύμβουλος της Cisco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, κατά τη διάρκεια του Cisco Live! 2017, της μεγαλύτερης εκδήλωσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας με τον αμερικανικό κολοσσό να παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο χώρο της δικτύωσης των επιχειρήσεων (enterprise networking) όπου το δίκτυο γίνεται αρκετά πιο «έξυπνο», προβλέποντας και συνιστώντας τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους διαχειριστές.


Λίγο αργότερα πάντως, ο Ρόουαν Τρόλοπ, αντιπρόεδρος της Cisco με περιοχή ευθύνης το χώρο του αποκαλούμενο Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) ήταν πολύ πιο σαφής: «Οδεύουμε προς μία νέα οικονομία των δεδομένων (data economy) που θα έχει ως νόμισμα τα δεδομένα».
Αν αυτή η άποψη ότι τα δεδομένα θα είναι πιο κρίσιμης σημασίας για μία επιχείρηση από τα κεφάλα που έχει στην τράπεζα είναι πιθανό πως θα προβληματίσει πολλούς, η πραγματικότητα είναι πως συζητείται αρκετά τα τελευταία χρόνια. Και οι υποστηρικτές της φέρνουν ως παραδείγματα εταιρείες όπως το Facebook, το Uber και την airbnb αλλά ακόμη και την ίδια τη Google, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές κυρίως λόγω των κοινοτήτων που έχουν δημιουργήσει και των στοιχείων και των δεδομένων που διαθέτουν σχετικά με τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών των υπηρεσιών τους.

Αυτό, βέβαια, που πρέπει να σημειωθεί είναι σταδιακά θα δούμε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν έναν απίστευτα μεγάλο όγκο δεδομένων, η αξιοποίηση του οποίου θα είναι το κλειδί της επιβίωσης τα επόμενα χρόνια. Το αυξημένο ενδιαφέρον για το ΙοΤ, όπου όλες οι συσκευές θα είναι συνδεδεμένες αλλάζει πολλά. Σκεφτείτε μόνο ότι αρχίζουμε να μιλάμε για «έξυπνο» εργοστάσια όπου οι μηχανές που χρησιμοποιούνται θα είναι διασυνδεδεμένες με το δίκτυο και το μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν δεδομένα και πληροφορίες προκειμένου να αυξάνεται η παραγωγικότητα τους.

Το ΙοΤ θα έχει ως αποτέλεσμα να συνδεθούν στο δίκτυο ή στο Διαδίκτυο δισεκατομμύρια συσκευές και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών θα ανήκει σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς, οι οποίες στη συνέχεια θα καλούνται να διαχειριστούν και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν αυτόν τον τεράστιο όγκο δεδομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που η Cisco προχώρησε σε μία τεράστια επένδυση προκειμένου να δημιουργήσει μία νέα περισσότερο «έξυπνη» πλατφόρμα για την εταιρική δικτύωση. Όπου θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πάντα θα μπορούν να προγραμματιστούν και να είναι διαχειρίσιμα μέσω λογισμικού. Και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες για δημιουργούς εφαρμογών (software developers) αν και οι άνθρωποι της Cisco κάνουν λόγο για ένα νέο είδος προγραμματιστή, ο οποίος θα έχει γνώσεις αναφορικά με τη λειτουργία δικτύων, τον οποίο και αποκαλεί network developer. 

Οι αλλαγές στο ρόλο των επιχειρήσεων που φέρνει αυτή η «οικονομία των δεδομένων» είναι και ο λόγος που ενδιαφέρον για την εταιρική δικτύωση και γενικότερα για την πληροφοριακή υποδομή των επιχειρήσεων επιδεικνύουν «παίκτες» που δεν μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις. Όπως είναι η Apple, ο διευθύνων σύμβουλος της Τιμ Κουκ εμφανίστηκε στο Cisco Live! για να συζητήσει με τον κ. Ρόμπινς τη συνεργασία των δύο εταιρειών στο χώρο των λύσεων εταιρικής δικτύωσης. Ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που ο κ. Κουκ -και γενικότερα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple συμμετέχουν σε κεντρικές ομιλίες σε συνέδρια άλλων μεγάλων εταιρειών από το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Κάτι που αποτελεί μία ένδειξη του ενισχυμένου ενδιαφέροντος της Apple όον αφορά τη συνεργασία της με τη Cisco.

H συζήτηση των κ. Κουκ και Ρόμπινς επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων. Ο μεν κ. Κουκ ανέφερε ότι το iOS είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα, ο δε κ. Ρόμπινς ότι η λύση τη Cisco προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε μία επιχείρηση. Άρα, ο συνδυασμός των δύο προσφέρει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένο ότι πλέον για μία επιχείρηση η προστασία των δεδομένων της είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας, όπως φάνηκε και από το ενδιαφέρον που υπήρξε για τις τελευταίες περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων (WannaCry, Neytya κ.ά.). Γιατί πλέον τα δεδομένα είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο καθώς εισερχόμαστε στην «οικονομία των δεδομένων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)