Σελίδες

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Βγάζει "αφρούς" η Άγκυρα με την Ευρώπη

Για “εχθρική” στάση ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
Εξω φρενών ο Ερντογάν με την ΕΕ και την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης. 
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα επανεξετάσει την θέση της αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που υποχρεωθεί να περιμένει για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και αν επιμείνει η υπάρχουσα εχθρική νοοτροπία κάποιων μελών κρατών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, χαρακτήρισε «αμιγώς πολιτική» την απόφαση που έλαβε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης, επισημαίνοντας ότι… δεν την αναγνωρίζει.



Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πως η Τουρκία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα εισόδου της Ένωσης μετά από 54 χρόνια. «Αν δεν ενεργούν με ειλικρινή τρόπο, θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε κι άλλο; Συζητάμε περίπου 54 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ρώτησε το λαό του και αυτός ψήφισε υπέρ του Brexit. . . Είναι ήρεμοι, βαδίζουν προς ένα νέο μέλλον και το ίδιο πράγμα έκανε η Νορβηγία. . . και το ίδιο πράγμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία επίσης», είπε.

Αναφερόμενος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες η υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν έχει απειλήσει με αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ στην περίπτωση που εκλεγεί, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ΕΕ βρίσκεται «στο χείλος της διάλυσης».

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την ΕΕ. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική πίστη, αυτό θα κάνει την Ένωση πολύ δυνατή», συμπλήρωσε. «Αλλά τα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν δείχνουν να το συνειδητοποιούν αυτό. Τους είναι πολύ δύσκολο να εντάξουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.


Τσελίκ: Ιστορικό λάθος η απόφαση

«Ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) να θέσει και πάλι την Τουρκία σε διαδικασία πολιτικού ελέγχου έπειτα από 13 χρόνια.

«Δεν έχει καμιά σχέση με την εικόνα της Τουρκίας, με την πραγματικότητα της Τουρκίας αυτό στο οποίο αναφέρονται», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι πρόκειται για μια «άδικη και λάθος απόφαση». Ανέφερε ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και θα έπρεπε να ευχαριστούν μια τέτοια χώρα. «Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα των προσφύγων με ανθρωπισμό ενώ εκείνοι δεν εκπληρώνουν τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις τους», είπε.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση είναι μια πολιτική επιχείρηση, η οποία υπηρετεί τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τη FETO (κίνημα Γκιουλέν). Αναφέρει πως αυτή η απόφαση υποχρεώνει την Τουρκία να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με το ΚΣΣΕ.

Διακοπή της ενταξιακής πορεία της Τουρκίας ζητα και πάλι ο ΥΠΕΞ Αυστρίας

Την ίδια ώρα, υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία τάσσεται εκ νέου ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας τώρα περισσότερη σαφήνεια και ειλικρίνεια από την πλευρά της ΕΕ προς την Τουρκία σε σχέση με το μέλλον της συνεργασίας, όπως τόνισε μετά από συνομιλίες χθες βράδυ με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Δεν βλέπω την Τουρκία να γίνεται τμήμα της ΕΕ", ανέφερε, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά θέματα δημοκρατικής πολιτικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, η Άγκυρα έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο από την Ευρώπη, ενώ το πρόσφατο δημοψήφισμα για την καθιέρωση του αμφιλεγόμενου προεδρικού συστήματος, είναι "ένα περαιτέρω βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.


Ντομπρόβσκις: Εναπόκειται στην Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας στο Κυπριακο Πρακτορείο Ειδήσεων, το αίτημα πολλών στην ΕΕ για ξεκαθάρισμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τονισε πως εναπόκειται στην να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.

Το θέμα εξάλλου απασχόλησε σήμερα και το κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο Γιούνκερ."Οι τελευταίες διμερείς επαφές μας με την Τουρκία ήταν εξαιρετικά λίγες", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

"Έχουμε σημαντικές ανησυχίες, αλλά οφείλουμε να δουλέψουμε μαζί. Εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να ξεκαθαρίσει της θέση της", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος.Τέλος, αναφερόμενος στην πιθανότητα να υπάρξει συνάντηση Ερντογάν - Γιούνκερ ή άλλων Ευρωπαίων στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 29 Μαΐου, σημείωσε ότι "οι όποιες επικείμενες συναντήσεις θα ανακοινωθούν εν καιρώ".
ant1iwo
infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)