Σελίδες

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Το κίνημα «κλείνω το μπλοκάκι».

Στις 57.000 οι διακοπές επαγγελματικής δραστηριότητας από τον Μάιο του 2016. Θα φτάσουν τις 100.000 το επόμενο δίμηνο. Απώλειες πάνω από 300 εκατ. για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Χιλιάδες επαγγελματίες περνούν στη 'μαύρη' οικονομία.

Κοσμοσυρροή καταγράφεται στις Εφορίες, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν μαζικά να κλείσουν τα 'μπλοκάκια' για να γλιτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Από τον Μάιο του 2016 που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988, αριθμός ο οποίος μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να αγγίξει τις 100.000 σύμφωνα με δηλώσεις στο 'Εθνος' του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Κόλλια. Μάλιστα το κίνημα 'Σφραγίζω τα Βιβλία' ανοίγει τρύπα πάνω από 300 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπάλληλος στη ΔΟΥ Ομονοίας, επί της οδού Αναξαγόρα, αποκαλύπτει πως κατά μέσον όρο καταγράφονται στο συγκεκριμένο παράρτημα, σε ημερήσια βάση, τουλάχιστον τέσσερις διαγραφές, κυρίως από δικηγόρους, μηχανικούς και δημοσιογράφους, ενώ υπογραμμίζει πως σπάνια κάποιος που κλείνει το μπλοκάκι του μπαίνει στη διαδικασία να το ξανανοίξει, ακόμη και αν βρει δουλειά. 'Οι περισσότεροι, αν δεν βρουν μισθολόγιο από κάποια εταιρεία, είτε δουλεύουν με μαύρα είτε φεύγουν στο εξωτερικό. Ακόμη και αν στο μέλλον γίνουν πιο ευνοϊκές οι ρυθμίσεις, με την ανασφάλεια που επικρατεί δεν θα δούμε αλλαγή τάσης'.

Την ίδια ώρα, υπάλληλος λογιστικού γραφείου αναφέρει στο 'Εθνος' πως από την αρχή του χρόνου έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις πελατών που επιθυμούν διακοπή εργασιών ατομικής επιχείρησης, με το δικαιολογητικό ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στους φόρους και στις εισφορές. 'Στο γραφείο μας έχουν έρθει αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες για να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Πρόσφατα αναλάβαμε το κλείσιμο επιχειρήσεων από τον κλάδο της εστίασης, της εμπορίας και αρκετών συνεργείων αυτοκινήτων. Ο καινούργιος νόμος που επιτρέπει στις εταιρείες να κλείσουν με παλιά ημερομηνία ευνοεί αυτή την πρακτική'. Εκτιμά, δε, πως το προσεχές διάστημα θα δούμε να αυξάνονται τα φαινόμενα μαύρης εργασίας, πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα ή ακόμη και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Η 'επιδημία'

Η 'επιδημία' διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας με ακύρωση των βιβλίων και των δελτίων παροχής υπηρεσιών προκαλεί σοβαρές δημοσιονομικές παρενέργειες. Μόνο από τη μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο χάνει 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ απώλειες της τάξης των 249 εκατ. ευρώ θα έχει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικοί υπολογίζουν πως η 'χασούρα' μόνο για το 2016 αγγίζει τα 43,8 εκατ. ευρώ, με το δεδομένο πως η κοινωνική ασφάλιση στερήθηκε κατά μέσον όρο 4 μήνες εισφορών από κάθε 'μπλοκάκι' που έκλεισε μετά τον Μάιο (η μηνιαία εισφορά ήταν της τάξης των 243 ευρώ). Αξίζει να αναφερθεί πως για κάθε 10.000 'μπλοκάκια' που έκλειναν εντός της περσινής χρονιάς τα Ταμεία έχαναν 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα... Οι εκτιμήσεις πως εντός του 2017 οι διακοπές δραστηριότητας θα αγγίξουν προσθετικά τις 100.000 οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως μόνο για το 2017 οι απώλειες για τον ΕΦΚΑ εκτοξεύονται στα 205 εκατομμύρια ευρώ. Η μέση εισφορά πλέον είναι στα 190 ευρώ για εισόδημα της τάξης των 700 ευρώ και η απώλεια απλώνεται για την πλειονότητα σε 12μηνη βάση. Να σημειωθεί πως οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) που ήταν μισθωτοί και διατηρούσαν παράλληλα 'μπλοκάκι' εξαιρούνταν από τις εισφορές. 'Οι απώλειες από τις διακοπές δραστηριοτήτων φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερες από τις προσδοκίες που υπήρχαν σχετικά με την αύξηση των εισφορών στους έχοντες μεγαλύτερα εισοδήματα', δηλώνει στο 'Εθνος' ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει το Οικονομικό Επιμελητήριο προκύπτει ότι για έναν ελεύθερο επαγγελματία με καθαρό εισόδημα 24.000 ευρώ το 26,95% πάει στις ασφαλιστικές εισφορές (ήτοι 6.468 ευρώ), 3.857,04 ευρώ πάνε στο φόρο εισοδήματος, 650 ευρώ στο τέλος επιτηδεύματος και 121,68 ευρώ στην εισφορά αλληλεγγύης. Μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα. Οσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, τους μένουν καθαρά 15.347,83 ευρώ, αφού οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν τα 13.475 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος τα 9.713,59 ευρώ, το ίδιο ποσό για την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, 1.099,99 ευρώ πάνε για την εισφορά αλληλεγγύης και 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος.

'Εάν κάποιος έχει τον χρόνο καθαρά έσοδα 50.000 ευρώ, δεν τον συμφέρει να τα αυξήσει στα 70.000, καθώς από τα επιπλέον 20.000 ευρώ τελικά θα του μείνουν κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ', επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Την ίδια ώρα δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης καταγράφουν τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Βάσει των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016, περί τις 155.460 επιχειρήσεις είχαν τζίρο κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, 2.718 κινήθηκαν μεταξύ 3-5 εκατ. ευρώ, 1.554 εταιρείες είχαν κύκλο εργασιών από 5-8 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που ο τζίρος τους διαμορφώθηκε από 8 εκατομμύρια ευρώ και πάνω ανήλθε σε 2.720.

Μ. Ακριβού - Γ. Φώσκολος
 
  έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)