Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Μια καλή είδηση: Σταδιακή απελευθέρωση των Capital Controls

Σχόλιο ιστολογίου:
μετά την προτροπή του αγαπητού μας φίλου, διαχειριστή του ιστολογίου
ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily παραθέτουμε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:
Η κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό κατάστημα τα τελευταία χρόνια μας βρίσκει αντίθετους, επειδή ενώ ψάχνουμε μια σοβαρή απάντηση στο ερώτημα: τι όφελος θα έχω καταθέτοντας χρήματα στον τραπεζικό μου λογαριασμό; Πραγματικά δεν βρήκαμε κανέναν, ακόμα και η ασφάλεια των χρημάτων μας μέσα στην τράπεζα είναι ανύπαρκτη από τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η δήθεν φύλαξη τους. 
Αναφερόμαστε σε πιθανόν κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων, γνωρίζοντας από τραπεζικά στελέχη ότι το δημόσιο δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί κανένα ποσό, όσο και να διαφημίζουν ότι μέχρι 100 χιλιάδες Ευρώ είναι εγγυημένα από το κράτος. Ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων είναι υπαρκτός και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί σύντομα, επειδή εάν αυτό συζητιόταν πριν λίγα χρόνια, σήμερα βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη οικονομική θέση από το παρελθόν αφού το χρέος έχει θεριέψει και κάθε μέρα που περνά αυξάνεται ταχύτατα, αλλά και επειδή οι δανειστές κάθε μέρα λυσσαλέα απαιτούν περισσότερα εισπρακτικά μέτρα και αυτό που λέγανε "λίπος" έχει εξαφανισθεί. Κίνδυνος να αρπάξει τις οικονομίες μας η εφορία, η τράπεζα, τα ασφαλιστικά ταμεία και σε όποιο έχουν δώσει τέτοιο δικαίωμα είναι υπαρκτός σε περιπτώσεις που κάποιος καταθέτης χρωστά ή δεν είναι σε οικονομική θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Σήμερα ένας επιπρόσθετος κίνδυνος είναι σε πλήρη εξέλιξη, αυτός που οι χρήστες τραπεζικών καρτών βρίσκονται θύματα χάκερ ή και απάτης, αντλώντας τις καταθέσεις τους τρίτοι, εξωτραπεζικοί απαταιώνες. Πρόσφατα ανακοίνωσαν στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2016 που 1 στους 10000 έπεσε θύμα απάτης με την χρήση της τραπεζικής του κάρτας, σίγουρα στο 2ο εξάμηνο αυτό το ποσοστό μεγάλωσε αλλά ακόμα και να παράμενε ίδιο αναφερόμαστε σε ποσοστό 1 / 5000 τον χρόνο, καθόλου μικρό νούμερο. 
Οι οικονομίες μας μέσα στο τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με πολλαπλές αναλύσεις που έχουμε κατά διαστήματα αναρτήσει, έχουν μειωμένη αξία, είναι σαν να υφίστανται μια εσωτερική υποτίμηση.
Επίσης οι καταθέσεις μας βρίσκονται σε Τραπεζική ομηρία, αφού δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε όπως επιθυμούμε, και δεν έχουμε την δυνατότητα να αντλήσουμε όποιο χρηματικό ποσό έχουμε ανάγκη, φυσικά από τον περιορισμό των capital controls.
Είναι πολλές οι φορές που έχουμε σχολιάσει ότι τα πλαστικό χρήμα δεν είναι χρήμα, οι καταθέσεις μας σε  μια τράπεζα δεν έχουν φυσική μορφή και είναι αριθμοί λογιστικοί που αποτυπώνονται  μέσα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού μηχανήματος (H/Y - tablet - smart phone) με την χρήση διαδικτύου αλλά και με την αναγκαία πηγή ενέργειας, που ένα από τα ανωτέρω τρία να εκλείπει ή να μην λειτουργεί αποτελεσματικά τότε τα χρήματα μας - οι οικονομίες μια ζωής δεν υπάρχουν, είναι δηλαδή αέρας κοπανιστός.
Οποιαδήποτε κίνηση του τραπεζικού μας λογαριασμού καταγράφεται και ελέγχεται, έτσι οι αγορές μας και οι συνήθειες σκιαγραφούν ένα πλήρη προφίλ του καταθέτη, με επεξεργασία από εξελιγμένα λογισμικά. Συνεπώς η ιδιωτικότητα μας εξαλείφεται, το ίδιο και οι ελευθερίες αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες και που σε όλα τα πολιτισμένα κράτη τα διατηρούν με ευλάβεια και που μόνο με εισαγγελική παραγγελία για αξιόποινες πράξεις μπορούν να τα αποδοθούν μονάχα στην δικαιοσύνη. Ας μην ξεχνάμε την ΠΟΛ 1077 που έκδωσε το υπουργείο οικονομικών με υπουργό τον κυρ. Παπακωνσταντίνου και που κάποιοι φορείς πρόσφυγαν στην δικαιοσύνη περιμένοντας σήμερα την απόφαση του ΣτΕ.   
Τέλος το τελευταίο διάστημα συζητιέται πολύ έντονα η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, γεγονός που θα επηρεάσει τις καταθέσεις μας.
Η επιλογή είναι δικιά σας.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΑ 2000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
 Μια πολύ καλή είδηση έρχεται να «ταράξει τα νερά» καθώς αναμένονται πολύ σημαντικές αλλαγές στα Capital Controls που θα δώσουν «ανάσες» στην ελληνική οικονομία.
Οκτώ προτάσεις για την περαιτέρω σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, έχουν υποβάλει οι τράπεζες, όπως καταγράφεται στα Στοιχεία Τεκμηρίωσης σχετικά με τη Λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση της ΕΕΤ, στις 28 Ιανουαρίου 2017 έκλεισαν δεκαεννέα μήνες από την έναρξη της τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και την, από 18 Ιουλίου 2015, επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων. Έκτοτε, οι καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας έχουν σταδιακά αυξηθεί ενώ η χρήση του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) μειώθηκε κατά 49%
.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η ΕΕΤ, ήδη από το τέλος Νοεμβρίου 2016, έχει καταθέσει οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών προκειμένου:

1. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να
αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε χρονικό διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα (από 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες που ισχύει σήμερα).

2. Να επιτραπεί: α) να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους ακόμα και εάν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) από την τράπεζα, και β) να ενεργοποιούνται αδρανείς, κατά την έννοια του Ν. 4151/2013 (Α΄ 103), λογαριασμοί.

3. Να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών έως ποσοστού του 60% συνολικά (από 30% σήμερα) από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής τροποποίησης, θα πιστώνονται με μεταφορά πίστωσης από τράπεζα που λειτουργεί στο εξωτερικό, σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων.

4. Να συμπεριληφθούν ρητώς στις ισχύουσες διατάξεις του στοιχείου στ) της παρ. 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή τροποποιήθηκε επανειλημμένα και ισχύει, και τα μεταφερόμενα από την αλλοδαπή χρηματικά ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και συνιστούν αποτέλεσμα εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων) που έχουν εκδοθεί από φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού (κάρτες πληρωμών εξωτερικού).
Η μη ρητή συμπερίληψη των συγκεκριμένων συναλλαγών στα «ελεύθερα» κεφάλαια μιας ελληνικής επιχείρησης έχει οδηγήσει πολλές από αυτές (τουριστικές, ξενοδοχειακές, αεροπορικές, κ.λπ) στην υπογραφή νέων ή στην ενεργοποίηση υφιστάμενων, πριν την 18/7/2015, συμβάσεων αποδοχής καρτών πληρωμών με φορείς αποδοχής συναλλαγών καρτών του εξωτερικού, δημιουργώντας σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις τράπεζες και τους λοιπούς φορείς αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών που λειτουργούν στη χώρα μας.

5. Να επιτραπεί η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα με ταυτόχρονo διπλασιασμό του υφιστάμενου μηνιαίου ορίου εγκρίσεων (στα 106 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ σήμερα).

6. Να επιτραπεί η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για υφιστάμενους πελάτες.

7. Να διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης σε κατάστημα τράπεζας των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.
Με αυτήν την πρόταση θα περιοριστεί το διαχειριστικό κόστος των τραπεζών και θα μειωθούν οι προμήθειες προς μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών έναντι παραστατικών.

8. Να τροποποιηθεί το σημείο iv. του στοιχείου β) της παραγράφου 2 του άρθρου 6 της υπ’ αριθμ. 6/27.7.2016 απόφασης της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 9/22.9.2016 απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ως ακολούθως: «iv. το ποσό της αιτούμενης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό, συναθροιζόμενο με το ποσό που ήδη έχει εγκριθεί εντός του μήνα από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας δεν υπερβαίνει σωρευτικά για τον ίδιο μήνα το 180% της μέγιστης μηνιαίας αξίας των εισαγωγών/ενδοκοινοτικών αποκτήσεων της περιόδου 01/01/2015-31/12/2016″. 

Με το ισχύον καθεστώς, όσες επιχειρήσεις είναι νεοσύστατες (έναρξη μετά την 1η Οκτωβρίου 2014) μπορούν να εκτελέσουν μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό χωρίς να ισχύει το στοιχείο της ιστορικότητας του 140%.
Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις δεν είναι νεοσύστατες και είχαν χαμηλές εισαγωγές το περασμένο διάστημα, αναγκάζονται συχνά να καθυστερούν τις πληρωμές τους καθώς δεν πληρούν το κριτήριο της ιστορικότητας του 140%. Αυτό όμως δεν ευνοεί την προσπάθειά τους να αναπτυχθούν.

pronews.gr  

ναθεώρηση, με προσθήκη σχολίου από ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 4/2/2017 20:50, 2η αναθεώρηση 21:20)

4 σχόλια:

  1. Μεγάλη προσοχή διότι το δημοσίευμα γράφει ψέματα όσον αφορά την κατάσταση των καταθέσεων και της ελληνικής οικονομίας...

    Πολύ φοβάμαι ότι προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών με ψέματα ώστε να ξανακαταθέσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες...

    Για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν από το επιείμενο κούρεμα καταθέσεων...

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ...
    Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο... (αυτό μάλλον δεν χρειάζεται πτυχίο οικονομολογίας για να το διαπιστώσετε...)

    Προσπαθούν λοιπόν να σκαρφιστούν τρόπους για να ξαναμαζέψουν τις καταθέσεις στις κλεφτοτράπεζές τους...

    Αγαπητοι μου φιλοι του ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    Νομίζω ότι θα ηταν απαραίτητο ένα σχόλιο ιστολογίου στο τελος του αρθρου για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις στους αναγνωστες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μας φίλε Θάνο, προσθέσαμε το σχόλιο που πας προτείνεις, στην αρχή της δημοσίευσης, επειδή συμφωνούμε απόλυτα με τον σχολιασμό σου.
      Σε καμία περίπτωση δεν αναρτήσαμε το δημοσίευμα για να επιστρέψει ο κόσμος χρήματα στις τράπεζες και ιδιαίτερα σε φίλους τους προτρέπουμε να ενεργήσουν κατάλληλα αφού το τραπεζικό σύστημα στη χώρα δεν είναι καμίας εμπιστοσύνης.

      Σε ευχαριστούμε πολύ για τον σχολιασμό, που αναδεικνύει παρερμηνείες από το συγκεκριμένο κείμενο, που θα έκανε ο οποιοσδήποτε αναγνώστης διαβάζοντας το.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. Να ειστε καλα παιδια.
    Ευχαριστω πολυ για την εκτιμηση και την αμεση ανταποκριση.
    Ειναι αμοιβαία.
    Η αλληλουποστήριξη των Ελληνων ιστολογων προεικονίζει την αλληλοϋποστήριξη των ΕΛΛΗΝΩΝ πολιτών...
    Καλη συνεχεια στο αληθινα εθνοσωτήριο κι αφυπνιστικό εργο σας.

    Θα ειμαστε παντα κοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)