Σελίδες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Schaeuble – Linnemann για Ελλάδα: Θεσμοθέτηση χρεοκοπίας εντός ευρώ


SchaeubleΗ Γερμανία και ο Schaeuble, βλέποντας την παταγώδη αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων , που με τη βοήθεια των πολιτικών υπαλλήλων τους στην Αθήνα εφάρμοσαν και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο με αυτά τα προγράμματα να βγει στις αγορές και επειδή δεν δίνουν με κανέναν τρόπο τέταρτη χρηματοδότηση, η Ελλάδα βαίνει σε τροχιά πτώχευσης, φαίνεται να ετοιμάζουν να θεσμοθετήσουν ένα νέο ειδικό καθεστώς της χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης, το οποίο, όμως, θα δίνει και τη δυνατότητα της αποχώρησης του χρεοκοπημένου κράτους.
Το νέο καθεστώς, το οποίο προτείνει ο χριστιανοδημοκράτης Carsten Linnemann, είναι περίπου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας, η οποία μπορεί να το εγκαινιάσει άμεσα, μέχρι, ίσως, και το τέλος του χρόνου,
Ιδού το σχετικό  ρεπορτάζ από την Deutche Welle, με την υπογράμμιση πως τέτοιου είδους σχέδια δεν συνιστούν λύση για τη χώρα αλλά μόνο με δική μας επιλογή και σχεδιασμένη αποχώρηση από το ευρώ, σε σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ και στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.
Κ.Μ
Ιδού το ρεπορτάζ:
Για αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit από το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Schaeuble παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Carsten Linnemann, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.
Στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Schaeuble να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Σε αυτήν τη διάσταση απόψεων αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική. «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα. «Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (…) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)