Σελίδες

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μια τριτοκοσμική Ελλάδα είναι εφικτή...

Μερικές φορές ξεχνάμε τι ήταν η Ελλάδα. Κι επειδή ξεχνάμε τι ήταν, δεν έχουμε και ακριβή επίγνωση του τι μπορεί να απογίνει. Δεν συνειδητοποιούμε το εύρος των πιθανοτήτων.
Υπάρχει λόγος που οι ηλικιακές ομάδες που είναι περισσότερο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι ηλικιωμένοι. Ο λόγος είναι ότι αυτοί θυμούνται πώς ήταν η χώρα μας πριν μπει στο ευρώ και πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμούνται τι σημαίνει "πληθωρισμός", τι συμβαίνει όταν ένα διεφθαρμένο κράτος έχει τη δυνατότητα να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει τους εξαρτημένους ψηφοφόρους/πελάτες, ευτελίζοντας την αξία του και συσσωρεύοντας χρέος. Επίσης, θυμούνται γενικά πώς ήταν η χώρα πριν μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες απόψεις, πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Όσοι γεννήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και μετά δεν έχουν εικόνα εκείνης της Ελλάδας. Δεν έχουν ιδέα.

Πιθανότατα δεν γνωρίζουν πως όταν μπήκε στην "Ευρωπαϊκή Κοινότητα", που τότε ακόμα ήταν ένα κλειστό κλαμπ ισχυρών χωρών, η Ελλάδα ήταν με διαφορά το πιο φτωχό και αδύναμο μέλος της. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας τότε ήταν στο 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. (το 2008 είχε φτάσει το 92%) και ακριβώς επειδή ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά της οικονομίας της από τις οικονομίες των άλλων χωρών, με αίτημα του Ανδρέα Παπανδρέου (σε ένα “μνημόνιο”) δημιουργήθηκαν τα πρώτα διαρθρωτικά ταμεία που σκοπό είχαν να τονώσουν τις οικονομίες των φτωχώτερων χωρών (της Ελλάδας, και των άλλων που μπήκαν αργότερα) για να συγκλίνουν ταχύτερα με τις πλουσιότερες. Έκτοτε από αυτά τα ταμεία (τα οποία απέκτησαν διάφορα ονόματα στην πορεία, Μεσογειακά Προγράμματα, ΚΑΠ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ) μπήκαν στην οικονομία της Ελλάδας 160 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα ταυτόχρονα με την ένταξή της σε έναν ισχυρό υπερεθνικό οργανισμό, και στη συνέχεια με την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, απέκτησε πρόσβαση και σε φτηνό δανεισμό από την παγκόσμια αγορά, κάτι που πριν από τη δεκαετία του '80 δεν υπήρχε ως δυνατότητα.

Για τη συνέχεια kathimerini
Σχόλιο ιστολογίου:
πολύ ωραία αναλύονται στο κείμενο, όμως οι πολιτικές και οικονομικές γραμμές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις δεν μπορεί να τις γνωρίζει ο λαός, έτσι την ευθύνη του δανεισμού την έχουν αποκλειστικά τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν στην εξουσία. Κανείς μας δεν ρωτήθηκε ότι μπαίνοντας στην Ε.Ε. αν θα επιλέγαμε να βιώσουμε την σημερινή κατάσταση ή την πριν της Ε.Ε. 
Αυτό που περνά η Ελλάδα δεν είναι μοναδικό, στην ίδια μοίρα όμως είναι και η υπόλοιπη Νότια Ευρώπη, αλλά σε χειρότερη κατάσταση βρέθηκαν οι ΗΠΑ το 2008 παρόλο που διαθέτουν ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται σε διεθνές επίπεδο, με ευκολία να τυπώσουν όσο θέλουν, αφού δεν υπάρχει σήμερα αντιστοιχία σε χρυσό.
Πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η κρίση στηρίζεται σε εικονικό και ψεύτικο δανεισμό, οπότε όλα τα στοιχεία που περιγράφονται είναι νούμερα χωρίς καμία αξία ...
Άραγε ενωμένη Ευρώπη είναι αυτό που μας δείχνει σήμερα;  αυτό είχαμε σκεφτεί όταν μπαίναμε; αυτός είναι ο πολιτισμός των Ευρωπαίων; ή μήπως αναβιώνεται η Γερμανική κατοχή με υπόδουλους τα κράτη της Νότιας Ευρώπης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)