Σελίδες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Δείτε κατωτέρω το μνημόνιο της Κύπρου. Ημέρα με τη νύκτα σε σχέση με το φασιστικό ληστρικό μνημόνιο που το υπέγραψαν και το εφαρμόζουν οι «γνωστοί «πατριώτες» έλληνες πολιτικοί, που υποδούλωσε και ληστεύει και δολοφονεί εδώ και 8 χρόνια τον Ελληνισμό

Σχετικό: Η Κύπρος αποχαιρετά το μνημόνιο
Μετά από τρία χρόνια θυσιών και σκληρών μέτρων λιτότητας η Κύπρος εξέρχεται και τυπικά σήμερα από το πρόγραμμα δανειακής στήριξης που υπέγραψε. Θεωρείται η τέταρτη χώρα που ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής.

Euripides Billis  .
 nasosgr.zangi@gmail.com

Κύριοι Βουλευτές,
Ακούμε συχνά από πολλούς, ενταύθα και αλλού, και από τον ανθέλληνα ΥΠ.ΟΙΚ Κύπρου Γεωργιάδη ότι, η Κύπρος τήρησε το μνημόνιο της και είναι τώρα εκτός μνημονίου κτλ
Δείτε κατωτέρω το μνημόνιο της Κύπρου. Ημέρα με τη νύκτα σε σχέση με το φασιστικό ληστρικό μνημόνιο που το υπέγραψαν και το εφαρμόζουν οι «γνωστοί «πατριώτες» έλληνες πολιτικοί, που υποδούλωσε την Ελλάδα και ληστεύει και δολοφονεί εδώ και 8 χρόνια τον Ελληνισμό..
Δεν θα βρείτε πουθενά στο Κυπριακό μνημόνιο, άρθρο 14.5 του Ελληνικού μνημονίου (http://drupal.antibaro.gr/sites/default/files/mnhmonio2010-gre.pdf   και συνημμένο)  που να υποδουλώνει την Κύπρο. Ούτε άρθρο που να την υποθηκεύει.
Υπενθυμίζω επίσης ότι δηλώσεις δουλικής υποταγής στην διαβόητη θρασύτατη Κριστίν Λαγκάρντ και στον «συμπαθέστατο» Ντράγκι, υπέγραψαν αντίστοιχα, πλην του πρωτεργάτη προδότη Παπανδρέου, οι  Βενιζέλος και Σαμαράς. Δείτε συνημμένα τις δηλώσεις τους.
Εθνική ντροπή, όπως και το μνημόνιο του δρα Τσίπρα, επίσης συνημμένο.   
Και Εσχάτη Προδοσία και αυτό που ο Άδωνης δεν  θέλει να τον λέμε, γιατί λέει όλοι το ίδιο είναι. Πράγματι έχει δίκαιο. Όλοι ίδιοι είστε Άδωνη.
Και σίγουρα όλοι θα έχετε αντίστοιχη «αμοιβή» των πράξεων σας.
 Ευριπίδης Μπίλλης
Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

·         Η αποκατάσταση της ευρωστίας του Κυπριακού τραπεζικού τομέα με την αναδιάρθρωση, την επίλυση και η μείωση του μεγέθους  χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την ενίσχυση της εποπτείας, την αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του κεφαλαίου και τη βελτίωση της διαχείρισης της ρευστότητας
·         να συνεχίσει την εν εξελίξει διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης με σκοπό τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της κυβέρνησης, ιδίως με τη λήψη μέτρων για τη μείωση των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών, καθώς και τη διατήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στο μεσοπρόθεσμο, ιδίως μέσω μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων και τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και
·         να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδίως με τη μεταρρύθμιση του συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και άρση των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία των αγορών υπηρεσιών
Τραπεζικός Τομέας
Διατήρηση της Ρευστότητας στον Τραπεζικό Τομέα
1.1  Ενθάρρυνση των τραπεζών για ενίσχυση των εξασφαλίσεων τους. Η ΕΚΤ με την ΚΤ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση ρευστότητας του τραπεζικού τομέα και  θα παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της σε επίπεδα που είναι συμβατά με τους κανόνες του Ευροσυστήματος
1.2 Ετοιμασία και κατάθεση τριμηνιαίων σχεδίων χρηματοδότησης από τραπεζικούς οργανισμούς που έχουν δανειστεί από κεντρικές τράπεζες, προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα σχέδια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν ρεαλιστικά την αναμενόμενη απομόχλευση του τραπεζικού τομέα και τη μείωση της εξάρτησης από το δανεισμό από τις κεντρικές τράπεζες, αποφεύγοντας τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων πολύ πιο κάτω από τις τιμές αγοράς και μια πιστωτική κρίση.
Τα σχέδια θα πρέπει να μειώνουν σταδιακά την εξάρτησή από έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας με ρυθμό συνεπή με το μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας (ELA).
1.3 Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να ενημερώνει/αναπροσαρμόζει τους κανονισμούς ρευστότητας με τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για:
i) τη διασπορά (diversify) των επενδύσεων σε ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού με την επιβολή ορίων συγκέντρωσης του 25% των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων ενώ για επενδύσεις σε Κυπριακά ομόλογα το όριο είναι 50%
ii) επενδύοντας τουλάχιστον κατά 50% της απαιτούμενης ρευστότητας σε προϊόντα υψηλής πιστωτικής ποιότητας με διάρκεια έως 3 μήνες.
ιιι) ελάχιστη απαίτηση ρευστότητας 60% για καταθέσεις από άτομα μη-κατοίκους της Κύπρου (σε ευρώ ή άλλο νόμισμα)
Οποιεσδήποτε θέσεις σε Κυπριακά ομόλογα έχουν την ημέρα υπογραφής του Μνημονίου οι τραπεζικοί οργανισμοί θα μπορούν να τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους ακόμη κι αν το ποσό ξεπερνά το 50% των ιδίων κεφαλαίων.
Οι τράπεζες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς προληπτικής ρευστότητας κατά το τέλος του 2014.
Διαγνωστικός Έλεγχος
1.4 Οι Κυπριακές αρχές διεξάγουν έρευνα με τη βοήθεια του εξωτερικού συμβούλου Pimco  για την λογιστική και την οικονομική αποτίμηση της αξίας της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας, της Ελληνικής (δε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τις ελληνικές εργασίες τους όπως στο πρώτο έγγραφο), της Άλφα Τράπεζας (Κύπρου), της Eurobank (Cyprus) καθώς και σε δείγμα που αντιπροσωπεύει το 63% των στοιχείων ενεργητικού των συνεργατικών ταμιευτηρίων.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου και εποπτεύεται από Επιτροπή που σε αυτή θα συμμετέχουν οι αρμόδιες Κυπριακές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Επιτροπή θα εξετάσει τα προκαταρτικά ευρήματα της έρευνας μέχρι την 7η Δεκεμβρίου και τα τελικά ευρήματα θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2013.
1.5 Τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου θα είναι η βάση για τεστ αντοχής (stress test) που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο.
Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα υποδείξουν τις συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κάθε Χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (τράπεζες και συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα). Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρος, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΑΤ, και σε συνεργασία με την ΕΚΤ, θα καθορίσει τις ειδικές κεφαλαιουχικές ανάγκες για κάθε συμμετέχουσα τράπεζα μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2013 με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση ή διάλυση, εάν είναι απαραίτητο.
Αποκατάσταση της Κεφαλαιουχικής Επάρκειας των Τραπεζών
1.6 Αύξηση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαίων Core Tier 1 από το τωρινό 8% σε 10% μέχρι το τέλος του 2013
1.7 Πιστωτικά ιδρύματα με ανεπαρκή κεφάλαια θα πρέπει να παρουσιάζουν τριμηνιαία σχέδια στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2012 δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Τα σχέδια θα πρέπει να υποβάλλονται μαζί με τα σχέδια χρηματοδότησης βάση του προτύπου που θα παρέχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Τα Κεφαλαία θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να προέρχονται από ιδιωτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εσωτερικής φύσεως, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και ασκήσεις διαχείρισης ευθύνης.
Για Πιστωτικά ιδρύματα τα οποία λαμβάνουν κρατική κεφαλαιουχική ενίσχυση ή μεταφέρουν στοιχεία ενεργητικού στην εταιρεία διαχείρισης τα οποία ανέρχονται σε λιγότερο από το 2% του συνόλου των μεσοσταθμικών στοιχείων του ενεργητικού, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του κεφαλαίου θα πρέπει να εξασφαλίζεται το αργότερο έως τις 31 Σεπτεμβρίου 2013.
Πιστωτικά Ιδρύματα τα οποία απαιτούν μεγαλύτερο ποσό κρατικής ενίσχυσης, τα οποία όμως δεν έχουν τεθεί υπό επίβλεψη, θα τους δοθεί χρόνος να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές μέχρι τις 3ο Ιουνίου 2013
1.8 Πριν από κάθε κρατική ανακεφαλαιοποίηση, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να απαιτήσει τη μετατροπή των τυχόν κατώτερων χρεογράφων σε ίδια κεφάλαια / μετοχές, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή της εθελοντικής ή, αν είναι απαραίτητο, υποχρεωτικής διαδικασίας μετατροπής.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η εθελοντική μετατροπή, ένα μικρό premium μπορεί να προσφερθεί σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Για το σκοπό αυτό, η απαραίτητη νομοθεσία θα εισαχθεί το αργότερο [Ιανουάριο 2013]. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρος μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την κάθε εργασία μετατροπής κατώτερων χρεογράφων σε μετοχές.
1.9 Τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία θεωρούνται βιώσιμα με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους μπορούν, εφόσον τα άλλα μέτρα δεν επαρκούν, να αποταθούν για βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος ή για μεταφορά στοιχείων του ενεργητικού τους σε εταιρεία διαχείρισης. Πριν από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει τα σχέδια αναδιάρθρωσης ή διάλυσης να είναι επίσημα εγκριμένα κάτω από τους κανόνες για κρατική βοήθεια.
Οι όροι και η αμοιβή της για τις κρατικές ενισχύσεις, θα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις περί κατανομής των βαρών που προβλέπονται από τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξασφάλιση επαρκούς αμοιβής για το κράτος και την αποφυγή στην επιδότηση των παλαιών μετόχων, με τη δέουσα προσοχή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κερδοφορία των τραπεζών.
1.10 Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δυνατότητα στήριξης των τραπεζών ύψους 10 δις. ευρώ, η οποία θα καλύπτει επίσης τις πιθανές μελλοντικές ανάγκες του κεφαλαίου.
Οι πόροι του μηχανισμού αυτού θα πρέπει να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα τηρείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή οποιοδήποτε σχετικό Αποθετήριο Αξιών με βάση το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης ή διάλυσης. Η εκταμίευση κεφαλαίων από τον λογαριασμό θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και θα γίνεται σε συνεννόηση με το ΕΚ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
1.11 Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και ελαχιστοποίηση των διοικητικών εμποδίων ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε μέγιστη περίοδο 1½ χρόνου από τη μέρα που αρχίζουν οι νομικές ή διοικητικές διαδικασίες.
Για τις μόνιμες η περίοδο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 2 χρόνια. Όλες οι νομικές αλλαγές θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2013, νοουμένου ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
1.12 Αλλαγή του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα αυτά τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περίοδο 90 ημερών. Η αλλαγή αυτή θα εισαχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012
1.13 Δημιουργία από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αρχείου με όλους τους δανειζόμενους από τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα έτσι ώστε οι τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα να μπορούν να ελέγχουν νέες αιτήσεις για δάνεια και να συλλέγουν πληροφορίες για τους υποψήφιους δανειζόμενους. Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 και το πιστωτικό αρχείο να είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013
1.14 Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων από το διαγνωστικό έλεγχο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα επανεξετάσει, πριν από το τέλος Ιουνίου 2013, το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο σε σχέση με διαδικασίες παραχώρησης δανείων, απομείωσης και πρόβλεψης για απομείωση περιουσιακών στοιχείων και χειρισμού των εξασφαλίσεων επί των προβλέψεων. Με την επιφύλαξη των συμπερασμάτων της αξιολόγησης αυτής και μέσα στα υφιστάμενα κανονιστικά και λογιστικά πλαίσια της ΕΕ, θα εισαχθούν ρυθμιστικές τροποποιήσεις με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων των αλλαγών στις αξίες εξασφάλισης επί της αξίας των απομειωμένων δανείων. Οι νέοι κανονισμοί προληπτικής εποπτείας θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου 2013.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 θα πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία για την ενίσχυση της διακυβέρνησης με απαγόρευση στις εμπορικές τράπεζες να παρέχουν δανεισμό σε ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων συνδεδεμένων μερών τους, καθώς και την απομάκρυνση τυχόν μελών του διοικητικού συμβουλίου για υφιστάμενα χρέη προς τις τράπεζες.
Οι χορηγήσεις προς άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα απαγορεύεται να υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο, το οποίο θα διαμορφώνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις σε κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να γνωστοποιούνται στο κοινό.
Η πλειοψηφία των διευθυντών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα είναι ανεξάρτητη.
1.15 Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα εισαγάγει μια υποχρεωτική δομημένη παρέμβαση εποπτείας με βάση τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, ενισχυμένη από τεχνική βοήθεια. Ένα τέτοιο εργαλείο θα πρέπει επίσης να αναπτυχτεί για τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.
1.16 Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα εφαρμόσει ένα ενιαίο σύστημα αναφοράς (reporting system) δεδομένων για τις τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, μέχρι το τέλος του Ιούνιου 2013.
1.17 Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων θα ενσωματωθούν σε αναφορά  για την εποπτεία των τραπεζών και θα χρησιμεύσουν ως δεδομένα στις εκτιμήσεις του Πυλώνα 2.
1.18 Οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων και της εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων με εκείνη των εμπορικών τραπεζών.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 η εποπτεία τους θα πρέπει να διεξάγεται ανεξάρτητα από τις προσπάθειες για την ανάπτυξη συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η εποπτεία των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να αποσπαστεί από το Υπουργείο Εμπορίου και Τουρισμού και να ενσωματωθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2013, για την οποία η νομοθεσία θα περάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013 θα εισαχθεί νομοθεσία που θα επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αναθέτει στον εκάστοτε επόπτη του συνεργατικού πιστωτικού τομέα να παρέμβει σε επίπεδο μεμονωμένων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι λογαριασμοί των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, πάνω από ένα μέγεθος που θα αποφασιστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο ετήσιο έλεγχο από διεθνώς αναγνωρισμένους εξωτερικούς ελεγκτές.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 θα πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία για την ενίσχυση της διακυβέρνησης με απαγόρευση στα Συνεργατικά Ιδρύματα να παρέχουν δανεισμό σε φυσικά άτομα μη μέλη τους, σε ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων συνδεδεμένων μερών τους, καθώς και την απομάκρυνση τυχόν μελών του διοικητικού συμβουλίου για υφιστάμενα χρέη προς τις τράπεζες.
Οι χορηγήσεις προς άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα απαγορεύεται να υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο, το οποίο θα διαμορφώνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις σε κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να γνωστοποιούνται στο κοινό.
Η πλειοψηφία των διευθυντών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα είναι ανεξάρτητη.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάλυσης το 2014, το εποπτικό πλαίσιο της συνεργασίας του πιστωτικού τομέα μπορεί να επανεξεταστεί
Πλαίσιο Σχεδίου ανάκαμψης και εξυγίανσης του Τραπεζικού τομέα
1.19 Οι αρχές να προχωρήσουν στη θέσπιση νομοθεσίας η οποία θα υιοθετεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εξυγίανση / ανάκτηση και ανάκαμψη των πιστωτικών ιδρυμάτων λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων όσα προβλέπονται στη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα γίνει η ενιαία αρχή εξυγίανσης για τις τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα. Το νέο ψήφισμα του νομικού πλαισίου θα έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αναθέσει την πώληση του συνόλου ή μέρους των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού ενός ιδρύματος στο πλαίσιο του ψηφίσματος μέσω μιας διαδικασίας δημόσιας προσφοράς και να επιβάλει υποτίμηση ή μετατροπή του Tier I και Tier II σε μετοχές, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης με τις κρατικές ενισχύσεις.
Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή των βαρών κατά τη διάλυση, το πλαίσιο θα διευκρινίζει ότι οι μετοχές και τα χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης που εκδίδονται από τα ιδρύματα θα παραμένουν, κάτω από όλες τις περιστάσεις, στην οντότητα υπό εκκαθάριση.
Αναδιάρθρωση των πιστωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων
1.20 Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με τη βοήθεια του υφιστάμενου επόπτη, θα εξακριβώσει τη βιωσιμότητα του καθενός των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων ξεχωριστά και να σχεδιαστεί μια στρατηγική για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων ιδρυμάτων και τη διάλυση των μη βιώσιμων.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάλυση των επιμέρους ιδρυμάτων, όλα τα αναγκαία και κατάλληλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής αναστολής του πλαισίου της αμοιβαίας εγγύησης μεταξύ των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
1.21. Η συγκεκριμένη στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εφαρμογής των συγχωνεύσεων, αναδιαρθρώσεων και διαλύσεων, θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μέχρι το τέλος Απριλίου 2013 και θα γίνεται διάκριση μεταξύ βιώσιμων και μη βιώσιμων ιδρυμάτων.
Η εφαρμογή της στρατηγικής θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μέχρι αυτή η στρατηγική να έχει συμφωνηθεί, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη δομή του κλάδου, ​​χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το ΕΚ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
1.22 Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και ανάλυσης / διάλυσης, οι αμοιβαίες εγγυήσεις μπορεί να εισαχθούν εκ νέου με την προϋπόθεση ότι μια νέα δομή διακυβέρνησης μπορεί να δημιουργηθεί, λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα εποπτείας δύο επιπέδων (two tier) που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Διαχωρισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΑΜC)
1.23 Δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ή άλλων οχημάτων, τα οποία να μπορούν να αποκτούν δάνεια και άλλες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο εξωτερικό, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν κρατική στήριξη.
Οι μεταφορές των περιουσιακών στοιχείων θα πραγματοποιηθούν στην πραγματική (μακροπρόθεσμη) οικονομική τους αξία η οποία καθορίζεται με βάση την ενδελεχή διαδικασία εξέτασης της ποιότητας του περιουσιακού στοιχείου και με βάση τις επιμέρους εκτιμήσεις που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του διαγνωστικού ελέγχου.
1.24 Ο σκοπός της εταιρίας ή των άλλων οχημάτων είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να ανακτηθεί, και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει χρεόγραφα τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος για σκοπούς εξεύρεσης χρηματοδότησης.
Ως αντάλλαγμα για τα περιουσιακά στοιχεία, οι τράπεζες θα λάβουν μικρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία διαχείρισης ή στα  άλλα οχήματα, ομόλογα που εκδίδονται από την εταιρεία διαχείρισης ή άλλα οχήματα, μετρητά και / ή τίτλους υψηλής ποιότητας
Η εταιρία θα λειτουργεί με ειδική νομοθεσία η οποία θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 και τα οχήματα να βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι το τέλος Μαΐου.
Η νομοθεσία αυτή θα εξασφαλίσει ότι η AMC ή άλλα οχήματα έχει την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων της διαδικασίας πρόσληψης και απόλυσης. Οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου θα σχεδιαστούν με κατάλληλη κατανομή της εργασίας.
Η νομική προστασία για το προσωπικό και τους διευθυντές θα πρέπει να διασφαλιστούν. Η σωστή λειτουργία θα επιβεβαιώνεται / ελέγχεται από την υποβολή της AMC σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ελέγχους καθώς και μέσω της παροχής πληροφοριών στο κοινό και τη Βουλή, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων.
Η νομική αυτονομία θα συσταθεί για να αποφευχθούν οι παρεμβολές από τρίτους. Για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η AMC θα είναι σε θέση να συνάψει συνεργασία με τρίτους, όπως δικηγόροι και λογιστές. Η διαχείριση των κερδών και ζημιών από την AMC θα διευκρινιστεί από τη νομοθεσία. Ο προϋπολογισμός της AMC θα είναι επαρκής για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.
Παρακολούθηση χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών
1.26 Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην εντατικοποίηση της παρακολούθησης των χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και θα προβαίνουν στην ετοιμασία τριμηνιαίων εκθέσεων, που θα συμπεριλαμβάνουν πληροφορίες για τη διανομή των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων ανάμεσα στα νοικοκυριά και εκτιμήσεις για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους και για τις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης.
Η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα δημοσιεύεται σε ετήσια βάση αρχίζοντας από το Δεκέμβριο του 2013, θα περιλαμβάνει μια εκτεταμένη ανάλυση για τα εταιρικά και οικιακά χρέη. Αυτές οι βελτιωμένες ενέργειες παρακολούθησης θα τεθούν σε εφαρμογή από το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Τα δεδομένα από έρευνες θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το πιστωτικό μητρώο τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Ενίσχυση της οικονομικής διαφάνειας
1.27 Το πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πλαίσιο θα πρέπει να ενισχυθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.
Ενώ το Κυπριακό καθεστώς για αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έλαβε μια συνολικά θετική αξιολόγηση της MONEYVAL 2011, οι αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να προωθήσουν την ενίσχυση της θέσης αυτής  με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν από το προσωπικό του ΔΝΤ.
Κατ 'αρχάς, το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή του ευρύτερου δυνατού φάσματος συνεργασίας με τους ξένους ομολόγους (μεταξύ άλλων όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από φορολογικά αδικήματα που αφορούν παράνομη δραστηριότητα), και διευκρινίζοντας το πεδίο εφαρμογής της συνεργασίας με τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών [μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2012].
Επιπλέον, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι οι εταιρείες στην Κύπρο και τα εμπιστευμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος ή άλλων αδικημάτων, οι αρχές έχουν δεσμευθεί σε ένα σχέδιο δράσης για την αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του νομικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη κατάλληλων, έγκυρων και έγκαιρων πληροφοριών σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία των Κυπριακών νομικών προσώπων και να παρέχονται στους ξένους ομολόγους τους απαντήσεις στα αιτήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και φορολογικά θέματα [μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012].
Τέλος, το τμήμα εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα επανεξετάσει τις off-site και επιτόπου διαδικασίες ελέγχου για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος με βάση το ύψος του ρίσκου [μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013]. Ειδικότερα, το off-site εποπτικό εργαλείο θα περιλαμβάνει μηνιαία υποβολή εκθέσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με την κατανομή ανά χώρα προέλευσης των κυριότερων καταθετών και των κύριων δικαιούχων των δανείων (και των τελικών δικαιούχων τους – beneficial onwers)


Δημοσιονομικός Τομέας
Σε περίπτωση μειωμένης απόδοσης των εσόδων ή αύξησης των κοινωνικών δαπανών που απαιτούνται λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών επιπτώσεων, η Κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διατήρηση των στόχων του προγράμματος, μεταξύ άλλων με τη μείωση των ελαστικών δαπανών.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα έσοδα σε μετρητά που υπερβαίνουν τις προβλέψεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων τυχόν έκτακτα κέρδη, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Εάν υπάρξει υπέρ απόδοση των μέτρων, στο βαθμό που κρίνεται μόνιμο, αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα κατά τα τελευταία έτη.
Δημοσιονομικά Μέτρα 2012
2.1 Οι αρχές δεσμεύονται να επιτευχθεί έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που δεν υπερβαίνει τα 1036 εκατομμύρια ευρώ το 2012 (5,8% του ΑΕΠ).
2.2 Μόνιμη κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβανομένων επί των μηνιαίων απολαβών ή /και των συντάξεων ως ακολούθως:
Μισθός / Σύνταξη
Ποσοστό Αποκοπής
Αποκοπή
0 – 1.000
0,00%
0
1.001 – 1.500
6,50%
32,50
1.501 – 2.000
8,50%
42,50
2.001 – 3.000
9,50%
95,00
3.001 – 4.000
11,50%
115,00
> 4.000
12,50%

·        Ετήσια μικτή απόδοση το 2013: € 128 εκ. και  απώλεια των φορολογικών εσόδων 46,5 εκατομμύρια
2.3 Περαιτέρω χρονική επέκταση της αναστολής της ΑΤΑ σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (τέλος του 2015)
2.4 Επέκταση της παγοποίησης των μισθών (προσαυξήσεων και γενικών αυξήσεων μισθών) στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της προσωρινής συνεισφοράς επί των ακαθάριστων εσόδων για τρία επιπλέον έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016
2.5 Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον πέντε χιλιάδες κατά την περίοδο του 2012-16, με
·        την παγοποίηση των διαδικασιών πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού στις κατώτερες θέσεις των υφιστάμενων δομών θέσεων (εισαγωγικός βαθμός) για τρία επιπλέον έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016,
·        την εφαρμογή πολιτικής πρόσληψης ενός ατόμου για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις (οριζόντια),
·        την εισαγωγή μέτρων για την αύξηση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων εντός και μεταξύ υπουργείων και
·        την εφαρμογή ενός  τετραετούς σχεδίου με στόχο την κατάργηση τουλάχιστον 1.880 θέσεων μόνιμης απασχόλησης.
2.6 Πάγωμα των προσλήψεων νέου ωρομίσθιου προσωπικού και την άμεση εφαρμογή της κινητικότητας εντός και μεταξύ υπουργείων και άλλους κρατικούς φορείς. Στους τομείς υγείας και ασφάλειας  θα είναι δυνατή η πρόσληψη ενός ατόμου για κάθε πέντε συνταξιοδοτούμενους μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.
2.7 Διασφάλιση πρόσθετων εσόδων από τη φορολογία ακινήτων από: (i) την ενημέρωση των τιμών του 1980 με την εφαρμογή του ΔΤΚ από το 1980 - 2012 και (ii) την τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών. Οι νέες τιμές, που θα ισχύσουν για τις ενημερωμένες τιμές έχουν ως εξής (καμία αναμενόμενη απόδοση το 2012; 2013: €69 εκ.):
Αξία (€)
Ποσοστό Φόρου
0 – 150.000
0 ‰
150.001 – 500.000
6 ‰
500.001 – 1.000.000
8 ‰
1.000.001
10 ‰
2.8 Είσπραξη πρόσθετου εφάπαξ μερίσματος από ημι-κρατικούς οργανισμούς (προβλεπόμενη απόδοση το 2012: €20 εκ.)
2.9 Αύξηση της εισφοράς από τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα, πάνω στο ποσό των τραπεζικών καταθέσεων από 0,095% σε 0,11% με 25/60 των εσόδων να προορίζονται σε ειδικό λογαριασμό για ένα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (καμία αναμενόμενη απόδοση το 2012; 2013: €10 εκ).
2.10 Καθιέρωση μηχανισμού για τακτική επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για εξασφάλιση της πραγματικής αξίας των ειδικών φορολογικών εσόδων (καμία αναμενόμενη απόδοση το 2012).
Δημοσιονομικά Μέτρα 2013
2.11 Ο νόμος για τον προϋπολογισμό του  2013 θα παρουσιαστεί για εξέταση από τους εταίρους του προγράμματος πριν από την υποβολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα εγκριθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012, πριν από την πρώτη εκταμίευση της χρηματοδοτικής συνδρομής
2.12 Παρατίθενται τα επιπρόσθετα μέτρα με εφαρμογή 1 Ιανουαρίου 2013:
2.13 Μείωση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, κατά τουλάχιστον €113 εκ., μέσω:
a)      κατάργησης σχεδίων χορηγιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα μάνας, άλλα οικογενειακά επιδόματα και εκπαιδευτικές χορηγίες
b)      κατάργησης συμπληρωματικών επιδομάτων του δημοσίου βοηθήματος και της ειδικής χορηγίας και καλύτερης στόχευσης του πασχαλινού επιδόματος για τους συνταξιούχους
μείωσης του κόστους  στεγαστικών σχεδίων κατά τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ μέσω της ενοποίησης και τον εξορθολογισμό των σχεδίων για τους εκτοπισμένους και του ενιαίου στεγαστικού σχεδίου και το τερματισμό της ειδικής χορηγίας για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Τερματισμός της παροχής δανείων και εγγυήσεων δανείων που σχετίζονται με την κατασκευή και την απόκτηση κατοικίας σε όλα τα κυβερνητικά στεγαστικά σχέδια.
2.14 Μείωση τουλάχιστο με 29 εκ ευρώ των επιδομάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω:
a)      Φορολόγησης των συντάξιμων/ υψηλών επιδομάτων  των ανώτατων κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων (γραμματειακών υπηρεσιών, παραστάσεως και φιλοξενίας) στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (προβλεπόμενη απόδοση το 2013: € 1,1 εκ.).
b)      Εξορθολογισμού επιδομάτων των κρατικών υπαλλήλων περιλαμβανομένου της μείωσης των επιδομάτων των κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού κατά 15% (εκτιμημένη απόδοση το 2013: € 28,2 εκ.).
c)      Μείωση του ημερήσιου επιδόματος συντήρησης εξωτερικού που καταβάλλεται για υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό κατά 15%. Περαιτέρω, μείωση του ημερήσιου επιδόματος διατροφής (για κάλυψη εξόδων διατροφής, διακίνησης και άλλα προσωπικά έξοδα) στην περίπτωση που προσφέρεται γεύμα/ δείπνο στο εξωτερικό στο ήμισυ του επιδόματος που ισχύει σήμερα (20% - 45% του επιδόματος συντήρησης εξωτερικού αντί 40% - 90% που καταβάλλεται). (προβλεπόμενη απόδοση το 2013: € 0,4 εκ.).
2.15 Μείωση ορισμένων παροχών και προνομίων των κρατικών αξιωματούχων και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, κυρίως με την:
a)      Αναστολή του δικαιώματος χρήσης αεροπορικής θέσης business ή club class από ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους εκτός των περιπτώσεων υπερατλαντικών ταξιδιών. Το δικαίωμα χρήσης παραμένει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Πρόεδρο της Βουλής. (προβλεπόμενη απόδοση το 2013: €0.7εκ. ).
b)     Κατάργηση του δικαιώματος αγοράς αφορολόγητου οχήματος από ιδιώτες, αξιωματούχους και κρατικούς υπαλλήλους (εν ενεργεία ή που έχουν αποχωρήσει από το αξίωμα /θέση τους) (προβλεπόμενη απόδοση το 2013: € 0.1εκ. ).
c)      Επέκταση παγοποίησης των μισθών και της προσωρινής συνεισφοράς επί των μεικτών εισοδημάτων των κρατικών αξιωματούχων (129 άτομα) για το 2013-2016, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (εκτιμώμενη απόδοση το 2013: € 0.1εκ.). Θα συμπεριληφθούν τα συντάξιμα και τα αφορολόγητα επιδόματα αυτών των ατόμων στο φορολογητέο τους εισόδημα .Επιβολή συνεισφοράς 6,8% στα συντάξιμα οφέλη αυτών των ατόμων.
2.16 Εφαρμογή μέτρων για το Σχέδιο Συντάξεων των Κρατικών:
a)      Παγοποίηση συντάξεων
b)     Παράταση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης κατά δύο έτη ανάλογα με την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων (π.χ. αστυνομικών, μελών του στρατού κ.α.), με εξαίρεση το ιατρικό προσωπικό που αφυπηρετεί στο 65ο έτος, κατά την περίοδο 2013 - 2016. (εκτιμώμενη απόδοση το 2013: € 38 εκ.)
c)      Αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για τη εξασφάλιση του δικαιώματος σε σύνταξη χωρίς μειώσεις (κατά 6 μήνες ανά έτος) ώστε να συμβαδίζει με τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.
d)     Διατηρώντας τα κεκτημένα δικαιώματα, εισαγάγεται μια πρόωρη συνταξιοδότική ποινή της τάξης του 0,5% για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να κάνει την πρόωρη συνταξιοδότηση ασφαλιστικά ουδέτερα
e)       Αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών σχεδίων των πιο κάτω ομάδων κατ' αναλογία της αναθεώρησης των κρατικών υπαλλήλων:  - ΕΠΥ και των Εθελοντριών (657) (Στρατός), - έκτακτων υπαλλήλων  (3.348) και - Ειδικών Αστυφυλάκων (840).
f)      Συνεισφορά ύψους 3% επί των συντάξιμων απολαβών για το ταμείο χήρων και ορφανών για όσους αξιωματούχους λαμβάνουν σύνταξη και εφάπαξ με βάση σχετικές νομοθεσίες και συνεισφορά ύψους 6,8% των συντάξιμων απολαβών αξιωματούχων οι οποίοι δικαιούνται σε σύνταξη και εφάπαξ και δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή σχέδιο όμοιο με αυτό (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της ΕΔΥ, Πρόεδρος ΕΕΥ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Προεδρικός Επίτροπος, Επίτροπος Νομοθεσίας και Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού), έναντι των συνολικών συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων. (εκτιμώμενη απόδοση το 2013: € 1.1 εκ.)
g)      Τροποποίηση του άρθρου 37 του περί Συντάξεων Νόμου για την κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, εφόσον ο θανών είχε σύζυγος κατά το χρόνο της αποχώρησής του και στη συνέχεια αυτός ξαναπαντρεύτηκε, την τελευταία του  σύζυγος αυτή  θεωρείται χήρα. Με την κατάργηση της εν λόγω διάταξης, η δεύτερη σύζυγος δεν θα θεωρείται μια χήρα και έτσι αυτή δεν θα δικαιούται σύνταξη
h)     Αύξηση του ποσοστού εισφορών επί των συντάξιμων αποδοχών των μελών του Εφοριακού Συμβουλίου και την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από 3,4% σε 6,8%
i)       Οι συνεισφορές στο ταμείο χήρων και ορφανών δεν πρέπει να είναι επιστρεπτέες σε περίπτωση άγαμου προσώπου
2.17 Εφαρμογή περαιτέρω μέτρων μεταρρύθμισης του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω:
a)      Αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων για αφυπηρετήσεις πριν το 65 έτος ηλικίας (0.5% το μήνα) – 6 μήνες το χρόνο
b)      Παγοποίηση των συντάξεων του ΤΚΑ για την περίοδο 2013 -2016
c)      Κατανομή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του αποθανόντως συνταξιούχου μεταξύ των διαφόρων συζύγων του, σύμφωνα με τους χρόνια του γάμου
d)     Κατάργηση της αύξησης της σύνταξης σε εξαρτώμενη σύζυγο που εργάζεται
2.18 Μειώσεις μεταβιβάσεων προς ημικρατικούς οργανισμούς και οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου (εκτιμώμενη απόδοση το 2013: € 25 εκ.)
2.19 Μειώσεις λειτουργικών δαπανών των ημικρατικών οργανισμών που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό του Κράτουσ (εκτιμώμενη απόδοση το 2013: € 20 εκ.)
2.20 Περιορισμός της πρόσληψης εκτάκτου ωρομίσθιου εποχικού προσωπικού που κατά το 2012 ανερχόταν περίπου σε 1806 άτομα, κατά περίπου 992 άτομα (εκτιμώμενη απόδοση το 2013: € 9.6 εκ.).
2.21 Εφαρμογή τετραετούς προγράμματος από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού με στόχο την κατάργηση των τουλάχιστον 1.880 μόνιμων θέσεων κατά το 2013-2016.
2.22 Αύξηση φόρων κατανάλωσης σ' όλα τα καπνικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο στριφτό τσιγάρο που επιβαρύνεται με σημαντικά χαμηλότερο φόρο. Το στριφτό από EUR 60/kg σε EUR 150/kg. Τα τσιγάρα 0.20 σεντ το πακέτο των 20. Υποχρεωτική αναγραφή της τιμής στα πακέτα
2.23 Αύξηση φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά μ' εξαίρεση το  κρασί - αύξηση του φόρου κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη από EUR 598.01 σε EUR 956.82 per hl και του φόρου κατανάλωσης στη μπύρα κατά 25% από EUR 4.78 per hl to EUR 6 per hl.
2.24 Αύξηση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (πετρέλαιο και βενζίνη) από ευρώ 0,07 (προβλεπόμενη απόδοση το 2014: 49 εκατ. ευρώ).
2.25 Αύξηση του υφιστάμενου κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 17% σε 18%.
2.26 Φορολόγηση με συντελεστή 20% των αποδόσεων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και του Κρατικού Λαχείου για κέρδη από €5.000 και άνω
2.27 Μεταρρύθμιση του όλου φορολογικού πλαισίου απόκτησης και χρήσης μηχανοκινήτων οχημάτων στη βάση των εκπομπών ρύπων (φόροι κατανάλωσης, τέλος εγγραφής και ετήσια άδεια κυκλοφορίας).
2.28 Γενική αύξηση όλων των τελών της κυβέρνησης κατά 17%
2.29 Θέσπιση μέτρων για τον έλεγχο των δαπανών στην υγεία (βλ. 3,2). Συγκεκριμένα, προτείνεται η βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους στον τομέα της υγείας με τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημόσιων νοσοκομείων, την ανταγωνιστικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Επίσης, εισάγει το σύστημα συν-πληρωμής για έναν περιορισμένο αριθμό των ιατρικών υπηρεσιών και φαρμάκων
2.30 Επιβολή του τέλους εταιρειών (€350) σ' όλες τις εταιρείες ανεξαιρέτως.
2.31 Νομική ρύθμιση για χρονικό περιορισμό της μεταφοράς των ζημιών των εταιρειών στα πέντε χρόνια
Δημοσιονομικά Μέτρα 2014
Ο νόμος για τον προϋπολογισμό 2014 θα παρουσιαστεί για εξέταση από τους εταίρους του προγράμματος πριν από την υποβολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 και θα υιοθετηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2013. Το Medium Term Budgetary Framework που συνοδεύει το νόμο για τον προϋπολογισμό 2014 καθορίζει δεσμευτικά ανώτατα όρια δαπανών για τα οικονομικά έτη 2014-2016 για κάθε κρατική οντότητα.
2.32 Μείωση κοινωνικών παροχών κατά €28.5 εκ. μέσω της κατάργησης των μέτρων κοινωνικής συνοχής που παραχωρούνται μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και καλύτερης στόχευσης του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας
2.33 Περαιτέρω καθολική μείωση των απολαβών και συντάξεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 3% (εκτιμώμενη απόδοση το 2014: € 73 εκ.)
Μισθός / Σύνταξη
Ποσοστό Αποκοπής
Αποκοπή
0 – 1.000
3,00%
30,00
1.001 – 1.500
9,50%
47,50
1.501 – 2.000
11,50%
57,50
2.001 – 3.000
12,50%
125,00
3.001 – 4.000
14,50%
145,00
> 4001
15,50%

2.34 Εφαρμογή τετραετούς προγράμματος από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού με στόχο την κατάργηση των τουλάχιστον 1.880 μόνιμων θέσεων κατά το 2013-2016.
2.35 Εισαγωγή μηνιαίας κάρτας διακίνησης με τις δημόσιες μεταφορές για μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχους
2.36 Αύξηση διδακτικών περιόδων εκπαιδευτικού προσωπικού κατά μία διδακτική περίοδο – από Σεπτέμβριο 2013 
2.37 Επέκταση της ισχύς της έκτακτης εισφοράς επί των ακαθάριστων απολαβών του ευρύτερού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από 1.1.2014 μέχρι το 2016:
Μισθός / Σύνταξη
Ποσοστό Αποκοπής
Αποκοπή
0 – 1.500
0,00%
0
1.501 – 2.500
2,50%
25,00
2.501 – 3.500
3,00%
30,00
3.501 -
3,50%

2.38 Αύξηση του υφιστάμενου κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 18% σε 19%.
2.39 Αύξηση του υφιστάμενου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 8% σε 9%.
2.40 Αύξηση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (πετρέλαιο και βενζίνη) από ευρώ 0,05 (προβλεπόμενη απόδοση το 2014: 49 εκατ. ευρώ).
2.41 Αύξηση των εισφορών των υπαλλήλων και εργοδοτών προς το ΤΚΑ κατά 1 π.μ. (0.5 π.μ. από τους εργοδοτούμενους και 0.5 π.μ. από  τους εργοδότες).
Οι προϋπολογισμοί του 2015 και 2016 θα παρουσιαστούν για εξέταση στους εταίρους του προγράμματος πριν από την υποβολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα εγκριθούν, αντίστοιχα, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2014 και τα μέσα Δεκεμβρίου 2015
Μεταρρυθμίσεις
1.      Συνταξιοδοτικό
3.1 Έστω και αν μεταρρυθμιστικά μέτρα έχουν πρόσφατα παρθεί, η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι αναγκαία, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή προβλεπόμενη αύξηση στις συνταξιοδοτικές δαπάνες για να επαναφέρει το σύστημα σε βιώσιμη πορεία.
Οι πρωταρχικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων είναι οι εξής
Ι) Η μείωση στις συνταξιοδοτικές δαπάνες
ΙΙ) Η εξασφάλιση της μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι το 2060, και
ΙΙΙ) Ο περιορισμός της κρατικής επιδότησης στο Γενικό Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πιστωμένες συνεισφορές που αφορούν υφιστάμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους και για την σύνταξη χωρίς εισφορές.
Με γνώση των πιο πάνω οι αρχές έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν τα ακόλουθα μέτρα, μέχρι την 31 Μαρτίου 2013.
-          Διαχωρισμό με λογιστικούς όρους των συνταξιοδοτικών σχεδίων χωρίς εισφορές και των συνταξιοδοτικών σχεδίων ασφαλίσεως (με εισφορές). Τα σχέδια χωρίς εισφορές θα χρηματοδοτούνται από φορολογικά έσοδα.
Αναφορικά με το Γενικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΣΚΑ):
(i)                 την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για την απόκτηση του δικαιώματος μη-μειωμένης σύνταξης  κατά 6 μήνες ανά έτος ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη νόμιμη συντάξιμη ηλικία
(ii)               την εισαγωγή ποινής για πρόωρη σύνταξη της τάξης του 0,5 % για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να καταστήσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση αναλογιστικά ουδέτερη
(iii)             την εισαγωγή  αυτόματης ρύθμισης της νόμιμης συντάξιμης ηλικίας κάθε 5 χρόνια, σύμφωνα με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής και τη νόμιμη συντάξιμη ηλικία. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2018 και (iv) Την σταδιακή επέκταση (1 έτος ανά έτος) της ελάχιστης περιόδου συνεισφοράς στο σύστημα από την υφιστάμενη περίοδο των 10 ετών σε τουλάχιστο 15 χρόνια κατά τα έτη 2013-17.
Αναφορικά με το Σχέδιο Συντάξεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΣΣΔΥ):
(i)                 Την αύξηση της νόμιμης συντάξιμης ηλικίας κατά 2 χρόνια για τις διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων
(ii)               Την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για την απόκτηση του δικαιώματος μη-μειωμένης σύνταξης  κατά 6 μήνες ανά έτος, ούτως ώστε για να ευθυγραμμιστεί με τη νόμιμη συντάξιμη ηλικία
(iii)             Χωρίς επηρεασμό των ήδη κεκτημένων δικαιωμάτων, την εισαγωγή προστίμου πρόωρης σύνταξης της τάξης του 0,5 % για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να καταστήσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση αναλογιστικά ουδέτερη
(iv)             την εισαγωγή  αυτόματης ρύθμισης της νόμιμης συντάξιμης ηλικίας κάθε 5 χρόνια, σύμφωνα με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής και τη νόμιμη συντάξιμη ηλικία. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2018,
(v)               διαφοροποίηση της μεθόδου τιμαριθμοποίησης όλων των ωφελημάτων από την μέθοδο των μισθών στην μέθοδο των τιμών και
(vi)             τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κατ’αναλογία λαμβάνοντας υπόψη την διάρκεια υπηρεσιών εφ’όρου ζωής από τον Ιανουάριο του 2013.
-          Να εξασφαλίσουν ότι τα συνολικά συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και των δημοσίων αξιωματούχων δεν θα υπερβαίνουν το 50% του ετήσιου συντάξιμου μισθού κατά το χρόνο της σύνταξης από την θέση  στην οποία ο αξιωματούχος του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα λάμβανε τον υψηλότερο συντάξιμο μισθό.
-          Να εξασφαλίσουν ότι τα προβλεπόμενα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μετά την 1 Ιανουαρίου του 2013 θα θεωρούνται ως προσωπικό εισόδημα και θα υπόκεινται σε πλήρη φορολογία, ακόμα και σε περιπτώσεις που θα λαμβάνονται ως εφάπαξ ποσό. Ταυτόχρονα, στους υπαλλήλους θα παραχωρείται η επιλογή να μετατρέπουν ολόκληρο ή ένα μέρος του εφάπαξ ποσού σε αναλογικά ουδέτερο ετήσιο πρόσοδο, και
-          Να εξασφαλίσουν ότι όλα τα πιο πάνω μέτρα που αφορούν το ΣΣΔΥ  θα ισχύουν και για τα συνταξιοδοτικά σχέδια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα συνταξιοδοτικά σχέδια των ωρομίσθιων δημοσίων υπαλλήλων.
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2013, θα διεξαχθεί αναλογιστική  μελέτη για το ΓΣΚΑ, ούτως ώστε να παρέχει επιπρόσθετες επιλογές για μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Η αναλογιστική μελέτη θα πρέπει να προβλέψει την οικονομική κατάσταση του ταμείου με βάση εισπράξεων και πληρωμών.
Δεδομένης του ότι η μελέτη θα επικεντρώνεται στην οικονομική βιωσιμότητα  του σχεδίου, σε ότι αφορά τα έσοδα, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οποιεσδήποτε κυβερνητικές χορηγίες (δηλ. η υφιστάμενη συνεισφορά της τάξης του 4.3% επί του μισθολογίου και οι αποδόσεις επί των συνολικών υποθετικών αποθεματικών ως αυτά έχουν κατά την αρχή της περιόδου πρόβλεψης) εξαιρουμένων των πιστωμένων εισφορών και των εισφορών που έχουν γίνει από το κράτος σαν εργοδότη εκ μέρους των εργοδοτούμενων .
Σε ότι αφορά τα έξοδα, η μελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη τα ωφελήματα που σχετίζονται με πληρωτέες και πιστωμένες εισφορές, δηλ. να μην συμπεριλαμβάνει  δαπάνες που σχετίζονται με την διαδικασία του ‘’top-up’’ της ελάχιστης σύνταξης (η οποία θα χρηματοδοτείται από φορολογικά έσοδα). Η μελέτη θα πρέπει να αναλύσει τις επιπτώσεις επιπρόσθετων μεταρρυθμιστικών επιλογών όπως η μείωση ωφελημάτων (αλλά θα λαμβάνει υπόψη και την επάρκεια τους), την αύξηση της νόμιμης συντάξιμης ηλικίας και την αύξηση στα ποσοστά εισφορών ή συνδυασμό των πιο πάνω λαμβάνοντας όμως υπόψη τις επιπτώσεις στο κόστος εργασίας.
Μετά από διαβούλευση και συμφωνία με τους εταίρους του προγράμματος, εάν καταστεί αναγκαίο, θα πρέπει να υιοθετηθεί μία περιεκτική μεταρρύθμιση που θα αποσκοπεί στην θεμελίωση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του συστήματος.
Δαπάνες στον τομέα της Υγείας
Να ενδυναμώσει την βιωσιμότητα του τρόπου χρηματοδότησης και την αποτελεσματικότητα της παροχής δημόσιας υγείας, τα ακόλουθα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να παρουσιαστούν για επιθεώρηση από το πρόγραμμα-τους εταίρους πριν την πρακτική εφαρμογή τους:
-          Να αξιολογήσουν και να δημοσιεύσουν σε κοινοβουλευτική συζήτηση τους πιθανούς κινδύνους και ωφελήματα της προγραμματισμένης εισαγωγής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μέσω μίας ανανεωμένης αναλογιστικής μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές προτάσεις για την σταδιακή εφαρμογή του ΕΣΥ (1ο Τετράμηνο-2013).
-          Ανάθεση της προσφοράς για την μηχανογράφηση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναλογικής μελέτης και την απόφαση για εφαρμογή του ΕΣΥ
-          Κατάργηση της κατηγορίας Δικαιούχων Τάξης «Β» καθώς και όλων των εξαιρέσεων που αφορούν την πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βασίζονται σε μη-εισοδηματικά κριτήρια. Θα εξαιρούνται άτομα τα οποία πάσχουν από συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε ασθένειας.  Δεν θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τα κριτήρια για τους Δικαιούχους Τάξης «Α» (2ο Τετράμηνο-2013).
-          Αύξηση τελών για ιατρικές υπηρεσίες προς μη-δικαιούχους κατά 30% με σκοπό να αντανακλούν τα αυξημένα έξοδα των ιατρικών υπηρεσιών και την καθιέρωση φόρμουλας ταυτόχρονης πληρωμής με μηδενικά ή χαμηλά τέλη για επίσκεψη σε γενικούς ιατρούς, και την αύξηση τελών που αφορά πιο εξειδικευμένα στάδια περίθαλψης για όλους τους ασθενής, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
-          Καθιέρωση συστήματος οικογενειακών γιατρών που θα ενεργούν ως «φύλακες» για την πρόσβαση σε περεταίρω στάδια περίθαλψης. Το σύστημα θα περιλαμβάνει ουσιαστικά οικονομικά αποτρεπτικά μέτρα για όποιους παρακάμπτουν το σύστημα των οικογενειακών γιατρών και απευθύνονται στις υπηρεσίας επείγουσας θεραπείας σε μη-επίγουσες περιπτώσεις.
-          Δημιουργία πρωτοκόλλων για εργαστηριακούς ελέγχους και την συνταγογράφηση  φαρμάκων, βασισμένα σε ενδελεχή επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών αποτρεπτικών μέτρων (μέσω συμπληρωμών)
-          Εισαγωγή ενός συναφούς ρυθμιστικού πλαισίου για την τιμολόγηση και τις πρακτικές κάλυψης για αγαθά και υπηρεσίες  βασισμένα στο πραγματικό ύψος των εξόδων που δαπανήθηκαν για υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με το Άρθρο 7 ΟΔΗΓΙΑ 2011/24/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης . Θα ετοιμαστεί προσωρινή έκθεση μέχρι  (3ο Τετράμηνο-2013).
-          Διεξαγωγή έρευνας σε καλάθι των  10 πιο ευρέως χρησιμοποιημένων (σε ότι αφορά ετήσιες δαπάνες) ιατροφαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το δημόσιο , με σκοπό την καλυτέρευση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας σχετικά με το πιο πάνω καλάθι. Επίσης θα πρέπει να χαραχθούν 10 νέες κλινικές κατευθυντήριες  γραμμές που θα επικεντρώνονται στην υψηλή ετήσια κίνηση και στις ασθένειες που εμπεριέχουν υψηλό κόστος (1ο Τετράμηνο-2013).
-          Υιοθέτηση σχεδίου αναδιοργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων βελτιώνοντας την ποιότητα, βελτιστοποιώντας τα έξοδα και επανασχεδιάζοντας την οργανική δομή της διεύθυνσης των νοσοκομείων, θέτοντας σε εφαρμογή της εισηγήσεις της μελέτης του 2009 « Public Hospital Roadmap» (1ο Τετράμηνο-2013).
-          Έναρξη κωδικοποίησης των υποθέσεων των εσωτερικών ασθενών με σύστημα DRGs, Diagnosis-Related Groups, που αφορούν ένα σύστημα κατάταξης των ασθενών, το οποίο συσχετίζει τον τύπο των ασθενών που αντιμετωπίζει ένα νοσοκομείο με στόχο να αντικαταστήσει το παρόν νοσοκομειακό σύστημα πληρωμών με πληρωμές που θα βασίζονται στις πιο πάνω DRGs.
-          Σαν πρώτο βήμα,  την εφαρμογή αδιάκοπου ωραρίου στον τομέα της Υγείας, σε συνδυασμό με την μετακίνηση της έναρξης του ωραρίου κατά μισή ώρα (από τις 7.30 στις 8.00) και την επέκταση της εύκαμπτης περιόδου (flexibility period) από μισή σε μία ώρα. Με αυτή την αλλαγή, οι εβδομαδιαίες εργάσιμες ώρες των δημοσίων λειτουργών δεν αλλάζουν, αλλά διανέμονται κατά ολόκληρο το έτος ως ακολούθως – 37 ½ ώρες την εβδομάδα, 7 ½ ώρες την ημέρα , ημερησίως (Δευτέρα με Παρασκευή) 8.00/9.00 με 15.30/16.30. Το ίδιο ισχύει και για την μεταβατική περίοδο μεταξύ 1.1.2013-31.8.2013 αλλά με την ώρα έναρξης να παραμένει 7.30 και ως αποτέλεσμα η ώρα λήξης να μετακινείται πίσω κατά μισή ώρα (15.00/16.00).
Μετά από επισκόπηση, ως δεύτερο βήμα, θα υπάρξει διαφοροποίηση των κανονικών ωρών εργασίας και της βάρδιας για το σύστηµα αναµονής και κλήσης (σ.α.κ)  του προσωπικού στον τομέα της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και κανόνες για την αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού – να αναθεωρήσει τους υφιστάμενους κανονισμούς στην πληρωμή υπερωριακής εργασίας και να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τους υφιστάμενους νόμους που αφορούν την καταγραφή/παρακολούθηση για την πληρωμή υπερωριακής εργασίας (δείτε 3.11) (1οΤετράμηνο-2014).
-          Καθορισμό ενός καλαθιού με ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που καλύπτονται από το δημόσιο βασισμένο σε επαληθεύσιμα κριτήρια, συσχετιζόμενα με στόχους που θα περιλαμβάνουν και το κριτήριο της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας (2ο Τετράμηνο-2013).
Δημοσιονομικό πλαίσιο
3.3 Οι αρχές θα
-           Ενσωματώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους του για το 2013 σε ένα Μεσο-Πρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΠΔΠ), το οποίο θα υιοθετηθεί παράλληλα με τον Νόμο για τον Προϋπολογισμό του 2013. Το ΜΠΔΠ θα καθορίζει δεσμευτικά όρια για τις δαπάνες κατά τα οικονομικά έτη 2013-15 για κάθε κυβερνητική οντότητα.
-          Υιοθετήσουν νομοθεσία που θα μεταφέρει την Οδηγία του Συμβουλίου 2011/85/ΕΕ της 8ης Νοεμβρίου 2011 σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών και τις πρόνοιες που αφορούν την Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΟΝΕ, σύμφωνα με το Άρθρο 3(2) της ΣΣΣΔ και στην βάση των Κοινών αρχών για τους εθνικούς δημοσιονομικούς διορθωτικούς μηχανισμούς όπως αυτές καθορίζονται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COM (2012) 342 (1ο Τετράμηνο-2013).
-          Παρέχει για την εγκαθίδρυση ενός Δημοσιονομικού Συμβουλίου με νομοθετικό καθεστώς που θα προβλέπει τις λειτουργίες, τις διαδικασίες συμπερίληψης στο κυβερνών του σώμα καθώς και τις διαδικασίες χρηματοδότησης του(1ο Τετράμηνο-2013).
-          Να συμπληρώσει την υιοθέτηση των πιο πάνω αναγκαίων προνοιών με εκτελεστικά κείμενα (2ο Τετράμηνο-2013).
Διαχείριση Δημόσιου Χρέους
3.4 Για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός κατάλληλου πλαισίου για την διαχείριση του δημόσιου χρέους, που θα περιλαμβάνει μια πιο συνετή και ανεξάρτητη στρατηγική βασισμένη στην έκδοση τίτλων μακράς λήξης και να αξιολογήσουν πλήρως το χρηματοοικονομικό ρίσκο που εμπεριέχει η καταβολή κυβερνητικών εγγυήσεων, οι αρχές θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν τον Περί Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους Νόμο,  Νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2012(4ο Τετράμηνο-2013).
Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
3.5 Οι Αρχές θα
-          Δημιουργήσουν ένα κατάλογο των ΣΔΙΤ που θα συμπεριλαμβάνει τις πληροφορίες σχετικά με τους στόχους των σημερινών και των προγραμματισμένων ΣΔΙΤ και πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με υπογεγραμμένες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φύσης τους, τους εταίρους του ιδιωτικού τομέα, την πρωτεύουσα αξία, τις μελλοντικές πληρωμές για την εξυπηρέτηση, το μέγεθος και τη φύση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων, το ύψος και τους όρους της χρηματοδότησης. Επιπλέον, απαιτείται η καταγραφή των ενδεχόμενων υποχρεώσεων καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη φύση, τον προορισμό, τους δικαιούχους, την αναμενόμενη διάρκεια, τις πληρωμές, τις  αποζημιώσεις, τις ανακτήσεις, τις δημοσιονομικές απαιτήσεις εναντίον των δικαιούχων, τις διαγραφές τέτοιων απαιτήσεων, τα τέλη εγγύησης ή άλλα έσοδα που έχουν ληφθεί, την ένδειξη του ποσού και τη μορφή του επιδόματος που συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό σχετικά με τις αναμενόμενες απαιτήσεις, καθώς και πρόβλεψη και εξήγηση των νέων ενδεχόμενων υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν κατά το οικονομικό. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα δοθούν κατά το [Q3-2013] στους εταίρους του προγράμματος. Μέχρι το 2014, το αρχείο θα πρέπει να ενημερώνεται ετησίως και σ αυτό να περιλαμβάνονται ως «Δήλωση των ΣΔΙΤ» και "Δήλωση του Ενδεχόμενες Υποχρεώσεις" σε παραρτήματα του ετήσιου νόμου περί προϋπολογισμού και στην ετήσια οικονομική έκθεση.
-          Να θεσπίσουν ένα επαρκές νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ σχεδιασμένο σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, που θα συμπεριλαμβάνουν αξιολόγηση πριν και μετά τα έργα και παρακολούθηση των οικονομικών κινδύνων της συμμετοχής σε ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις συγκριτικά με άλλες δημόσιες επενδύσεις. Πρόταση για το εν λόγω νομικό και θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να σχεδιαστεί  (2ο Τετράμηνο-2013) και να εφαρμοστεί (4ο Τετράμηνο-2013), και
-          Θα δεσμευτούν ότι δεν θα εισέλθουν σε οποιαδήποτε προσφορά και δεν θα προσυπογράψουν οποιαδήποτε καινούργια ΣΔΙΤ πριν την εφαρμογή του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τις ΣΔΙΤ, εξαιρουμένων οποιονδήποτε έργων θα έχουν εμπορική κατάληξη μέχρι το τέλος του Οκτώβριου του 2012.
Κρατικές εταιρίες και ιδιωτικοποιήσεις
3.6. Όσον αφορά τα εκτός προϋπολογισμού ταμείων και φορέων, ιδίως των κρατικών επιχειρήσεων (ΚΕ) και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, οι αρχές θα: 
-          Δημιουργήσουν κατάλογο τον στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης ακίνητης ιδιοκτησίας που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, στους δήμους και στις επαρχιακές διοικήσεις, με προοπτική πιθανής εκποίησης και αναδιοργάνωσης. Για τον σκοπό αυτό ο κατάλογος θα υποδεικνύει ποιες Κρατικές Επιχειρήσεις (ΚΕ) είναι δυνατό να εκποιηθούν, ποιες πιθανόν να υποστούν αναδιοργάνωση και ποιες πιθανόν να υποστούν εκκαθάριση (3ο Τετράμηνο-2013).
-          Να προχωρήσουν σε μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΚΕ κατά τουλάχιστον 15% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2010, που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπών που θα αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες που είναι συνεπείς με μια ρεαλιστική οικονομική και χρηματοπιστωτική αξιολόγηση (4ο Τετράμηνο-2013).
-          Να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και να συντάξει μια έκθεση για την επανεξέταση των δραστηριοτήτων και των οικονομικών των ΚΕ (βλ. 3,11). Η έκθεση θα αξιολογεί τις επιχειρηματικές προοπτικές των επιχειρήσεων αυτών, την πιθανή έκθεση της κυβέρνησης για τις κρατικές επιχειρήσεις και το πεδίο εφαρμογής για την ομαλή ιδιωτικοποίηση. Οι Αρχές θα προβούν στις αναγκαίες νομικές αλλαγές για να ικανοποιηθεί η απαίτηση αυτή. Δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετες κρατικές επιχειρήσεις μέχρι την ολοκλήρωση της πιο πάνω αξιολόγησης(3ο Τετράμηνο-2013).Και 
-          Να υποβάλει στο Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της δημιουργίας και της λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και να ενισχύσει τις εξουσίες ελέγχου της κεντρικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής έκθεσης σχετικά με τις ΚΕ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού (3ο Τετράμηνο-2013).
3.7. Εάν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, οι Αρχές της Κύπρου να εξετάσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των κρατικών και ημί-κρατικών εταιρειών.
Διαχείριση φορολογικών εσόδων, φορολογική συμμόρφωση και διεθνής συνεργασία για φορολογικούς σκοπούς
Οι Αρχές θα προτείνουν ένα συνολικά μεταρρυθμισμένο σχέδιο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της είσπραξης φόρων και διαχείρισης [Q4 2013], με εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2014. Το μεταρρυθμισμένο σχέδιο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:  
-          την απόδοση προσωπικής ευθύνης για την καταβολή των φόρων εταιρείας σε όσους, στην περίπτωση μη εισηγμένων εταιρειών, έχουν πραγματικά και αποτελεσματικά τον έλεγχο της εταιρείας, 
-          την απόδοση προσωπικής ευθύνης στον αρμόδιο διευθυντή για δόλια υποβολή φόρων της εταιρείας.
-          την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων από τις φορολογικές αρχές για την εξασφάλιση της καταβολής των ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων, π.χ. να έχουν αρμοδιότητα για κατάσχεση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση, αποξένωση ή τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ακίνητων και τραπεζικών λογαριασμών από το φορολογούμενο,
-          την εναρμόνιση της νομοθεσίας μεταξύ των διάφορων φορολογιών έτσι ώστε, η μη πληρωμή φόρων ανεξαρτήτως του είδους του φόρου να θεωρείτε ποινικό αδίκημα και να υπάρχει μια διαδικασία διοικητικών προσφυγών για το σύνολο των φόρων αυτών πριν προχωρήσουμε στα δικαστήρια. 
-          την απαίτηση από όλους τους πολίτες πάνω από την ηλικία των 18 να εξασφαλίσουν αριθμό φορολογικού μητρώου για τους σκοπούς των άμεσων φόρων. Το έντυπο καταχώρισης πρέπει να υποχρεώνει τους φορολογούμενους να ζητούν το αναγνωριστικό που χρησιμοποιείται σε άλλες βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης που θα δηλώνουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα, η βάση δεδομένων των κοινωνικών ασφαλίσεων, 
-          την απαίτηση προκαταβολής του 50% τουλάχιστον, από την εκτιμώμενη φορολογική υποχρέωση, αν ένα άτομο προσφύγει επισήμως κατά μιας ειδοποίησης επιβολής φορολογίας, σε συνδυασμό με την εισαγωγή των διοικητικών διαδικασιών ανάλυσης
-          την αύξηση της κινητικότητας προσωπικού μεταξύ διαφορετικών φορολογικών διοικητικών φορέων προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη στελέχωση των φορέων με υψηλές δυνατότητες συλλογής εσόδων, 
-          όπου δεν υπάρχουν, να θεσπιστούν σαφείς στόχοι απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, για κάθε φορέα / τμήμα διαχείρισης των εσόδων, καθώς και τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τις επιδόσεις των φορέων διαχείρισης των εσόδων, π.χ. μέσω δημοσίευσης της φορολογικής διαφοράς για τις κύριες κατηγορίες εσόδων (η διαφορά μεταξύ του οφειλόμενου φόρου και του πόσου που πράγματι εισπράττεται), 
-          τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων, π.χ. ενισχύοντας ένα εξειδικευμένο γραφείο για εύπορους φορολογούμενους, καθώς και τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων από τη μία πλευρά και το Τμήμα Τελωνείων και Υπηρεσίας ΦΠΑ, από την άλλη πλευρά
-          τη βέλτιστη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης με βάση: (i) τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών φορέων διοίκησης (ii) την ενίσχυση της χρήσης της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και των ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. επιτρέποντας την πληρωμή μέσω τραπεζικών εμβασμάτων) (iii) τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων σχετικά με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των αρμόδιων Αρχών για φορολογικούς σκοπούς συλλογής, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές διατάξεις για την προστασία των δεδομένων
-          την ενίσχυση των προσπαθειών για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση των άτυπων δραστηριοτήτων και την επίτευξη εθελοντικής συμμόρφωσης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται συστηματικά ο χρόνος και το κόστος για τους φορολογούμενους με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης, όπως η εγγραφή ή καταβολή
-          να εντείνει τις διοικητικές έρευνες κατά της φοροδιαφυγής και να ενδυναμώσει  τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών και δικαστικών συστημάτων, με παράλληλη αντιμετώπιση πιθανών σημείων συμφόρησης στο φορολογικό σύστημα προσφυγής, π.χ. μέσω της ενίσχυσης των διαδικασιών διαιτησίας
-          τη βελτίωση της ικανότητας του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για παρακολούθηση των φορολογικών στοιχείων που λαμβάνονται από άλλες χώρες, π.χ. επιτρέποντας στην υπηρεσία τη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων άλλων δημόσιων φορέων, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η ταυτοποίηση του φορολογούμενου και
-          να αφαιρεθεί από τη νομοθεσία του περί φορολογίας του εισοδήματος Νόμου, προνόμιο του διευθυντή να λειτουργήσει ως κρίνονται αναγκαίες σε σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης σχετικά με την απόσυρση της αγωγής για απλήρωτους φόρους. 
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, η Κύπρος θα λάβει μια διαγνωστική αποστολή τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ, η οποία θα προβεί σε συνολική εκτίμηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και Τμήματος Τελωνείων. Θα είναι μια υψηλού επίπεδου ανασκόπηση σε όλες τις πτυχές της φορολογικής διοίκησης - στρατηγικές, οργάνωση, διαδικασίες και επεξεργασίες - εξετάζοντας μια σειρά από πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει την εξέταση των οργανωτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων της ενιαίας διαχείρισης των φορολογικών εσόδων οργανωμένης σε λειτουργικές γραμμές / τμήματα και με βάση το είδος των φορολογούμενων.  
3.9  Οι κυπριακές Αρχές θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με φορολογικά ζητήματα, διασφαλίζοντας τη πλήρη εφαρμογή των νόμων και των κανόνων που διέπουν τη διεθνή ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Από αυτή την άποψη, οι κυπριακές Αρχές θα ενισχύσουν την πρακτική της έγκαιρης παράδοσης των σχετιζόμενων και προσβάσιμων πληροφοριών για τον φόρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι κυπριακές αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως την Οδηγία 2011/16/EU σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας από την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα τηρούν το άρθρο 7 της Οδηγίας και το άρθρο 10, 19 και 21 του κανονισμού του Συμβουλίου 904/210 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες μεταξύ τους. Επιπλέον, οι αρχές θα εφαρμόσουν τις συστάσεις που διατυπώνονται στην σε βάθος αναθεώρηση του Κυπριακού νομικού και κανονιστικού πλαισίου, στο πλαίσιο του «ΟΟΣΑ Παγκοσμίου Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Φορολογικών Πληροφοριών» και να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων που εντοπίστηκαν στην επικείμενη αξιολόγηση από τα ζητήματα εφαρμογής.
Φορολογική μεταρρύθμιση ακίνητης ιδιοκτησίας
Τα ακόλουθα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση της ισότητας της φορολογικής επιβάρυνσης από την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας σχετικά με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Ένας επιπλέον στόχος είναι η μείωση των γενικών εξόδων στη διοίκηση της φορολογικής βάσης.
3.10 Ως εκ τούτου, οι αρχές συμφώνησαν να εφαρμόσουν τα παρακάτω μέτρα:
-          εφαρμογή ενός δείκτη τιμών ακίνητων που καθιερώνει τη μέση τιμή αγοράς στο 2013 ανά τετραγωνικό μετρό κατοικήσιμης επιφάνειας και τεμαχίου γης. Ο δείκτης αυτός θα τεθεί σε λειτουργιά για τη παροχή τεκμαρτών εκτιμήσεων της αγοράς για κάθε μη αγροτικό κτηματολογικό τεμάχιο[Q2 2014], εγκαίρως για την εφαρμογή του στον υπολογισμό του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στο 2014. Ο δείκτης θα πρέπει να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία και την οριοθέτηση καθώς και με αλλά χαρακτηριστικά που συσχετίζονται με κτίρια και οικόπεδα. Επιπλέον, να προτείνει και να εφαρμόσει μια μεθοδολογία για τις ετήσιες ενημερώσεις των εν λόγω τεκμαρτών εκτιμήσεων της αγοράς
-          να εφαρμόσουν το επαναλαμβανόμενο φόρο ακίνητης περιουσίας με βάση το τεκμαρτό εκτιμήσεων της αγοράς των οικοπέδων σύμφωνα με τη μονάδα φορολογικής βάσης που καθορίζεται από αυτό το δείκτη ιδιοκτησίας [Q3 2014]. Οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να αντανακλούν την προοδευτικότητα και τα έσοδα του προηγούμενου φόρου ακίνητης περιουσίας. Για οικόπεδα συν-ιδιοκτησίας, οι φορολογικοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να φορολογούνται σύμφωνα με τις αναλογίες ιδιοκτησίας, όπως προβλέπονται  στο  κτηματολόγιο. 
-          να καθιερώσει τη νομική βάση για την υποχρεωτική ετήσια αναπροσαρμογή της βασικής μονάδας φόρου ακίνητης περιουσίας από την αρμόδια εκτελεστική αρχή [Q3 2014] και
-          προκειμένου να διατηρηθεί ένα κίνητρο για την ζήτηση ακινήτων και μείωση των στρεβλώσεων στις τιμές των ακινήτων, προβλέπει την παράταση της μείωσης των τελών συναλλαγής ακινήτου μέχρι το 2016 [Q1 2013]. 
Επιπλέον, οι ακόλουθες μελέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν από [αρχές του 2013], και οι συστάσεις τους να εφαρμόζονται το αργότερο από [1ης Ιανουαρίου 2015] και μετά:
-          μια μελέτη σχετικά με τη βελτίωση των παραμέτρων του δείκτη τιμών ακίνητων μέσα στα όρια της διοικητικής και νομικής απλοϊκότητας. Ειδικότερα, η μελέτη θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα μιας μονάδας φορολογικής βάσης για μεμονωμένες κατοικίες. Επιπλέον, η μελέτη πρέπει να απευθύνεται σε ένα μηχανισμό που θα αμβλύνει τις κυκλικές διακυμάνσεις του δείκτη.
-          μια περαιτέρω μελέτη σχετικά με το πεδίο εφαρμογής μιας ενοποιημένης συλλογής και διαχείρισης του δημοτικού φόρου ακίνητης περιουσίας και του φόρου σκυβάλων. Η μελέτη θα εξετάσει επίσης τις υφιστάμενες εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από τη φορολογία ακινήτων. Επίσης, θα υποβάλει έκθεση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της μετατόπισης των εσόδων από τα τέλη και τους φόρους συναλλαγών σε επαναλαμβανόμενες φορολογίες [αρχές του 2015].
Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
 3.11. Ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μερίδιο των δημοσίων δαπανών στην Κύπρο. Για να εξασφαλιστεί μια αποτελεσματική χρήση των πόρων της κυβέρνησης, προσφέροντας μια ποιότητα υπηρεσιών στον πληθυσμό, οι αρχές θα αναλάβουν τα ακόλουθα μέτρα μεταρρύθμισης [Q1-2013]:  
-           να μειωθούν τα εμπόδια στην κινητικότητα προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μεταξύ άλλων, καταργώντας τους περιορισμούς που απορρέουν από τη δημόσια υπηρεσία του Δημοσίου/Ευρύτερου Νόμου ως προς τη διάρκεια και τοποθέτηση των αποσπάσεων, καθώς και την αναγκαία συγκατάθεση  του εργαζομένου, και 
-           σε ένα πρώτο βήμα, από 1.9.2013 την καθιέρωση χρόνου χωρίς στάση εργασίας στο δημόσιο, σε συνδυασμό με την μετακίνηση την ώρα έναρξης από μισή ώρα (από 7: 30 έως τις 8: 00) και την παράταση της περιόδου ευελιξίας από μισή σε μία ώρα. Με την τροποποίηση αυτή, οι  εβδομαδιαίες ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν αμετάβλητες, αλλά διανέμονται κατά τη διάρκεια του έτους ως εξής: 37μιση ώρες ανά εβδομάδα, 7μιση ώρες ημερησίως, καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή): 8.00/9.00 με 15.30/16.30. Το ίδιο ισχύει για την μεταβατική περίοδο του 1.1.2013-31.8.2013 αλλά η ώρα έναρξης παραμένει το ίδιο (7: 30) και ως εκ τούτου η ώρα λήξης θα μετακινηθεί πίσω κατά μισή ώρα (15: 00/16:00).Μετά το μέρος 1 όπως εμφανίζεται πιο κάτω από την εξέταση, σαν δεύτερο βήμα, μια περαιτέρω μείωση των υπερωριών και των άλλων  εξόδων για το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, κάνοντας το χρόνο εργασίας πιο ευέλικτο ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες λειτουργιάς από 7: 00 έως 17: 00 σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα και ώρες λειτουργιάς  εξυπηρέτησης κοινού από τις 7: 00 έως 19: 00 για τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με εκτεταμένες ώρες λειτουργίας (συμπεριλαμβανομένων αλλά χωρίς να περιορίζεται, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ασφάλειας), υπό κανονικό χρόνο εργασίας. Ώρες εργασίας έξω από το κανονικό χρόνο εργασίας πρέπει να περιορίζονται με την επιβολή αυστηρών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων της απαιτουμένης προέγκρισης για τυχόν μη-επείγουσα εργασία έξω από το κανονικό χρόνο εργασίας. (βλέπε σημείο 3.2) [Q1-2014] 
-          Επιπλέον, οι Αρχές θα αναθέτουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης εξωτερικής αξιολόγησης πιθανών περαιτέρω μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης. Οι όροι αναφοράς θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους εταίρους του προγράμματος [Q4-2012]. 
Η επανεξέταση θα περιλαμβάνει δύο τμήματα, που θα καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς: 
Μερος 1: 
-          εξέταση του ρόλου, τις αρμοδιότητες, την οργανωτική δομή και το μέγεθος / στελέχωσης των σχετικών υπουργείων, υπηρεσιών και ανεξάρτητων αρχών, 
-          εξέταση της δυνατότητας κατάργησης ή συγχώνευσης / εδραίωσης μη κερδοσκοπικοί οργανισμών / εταιρειών και των κρατικών επιχειρήσεων, και 
-          αναδιοργάνωση / αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Μερος 2: 
-          κατάλληλο σύστημα αμοιβών και των όρων εργασίας / συνθήκες εργασίας στο δημόσιο τομέα (π.χ. ετήσιες άδειες διακοπών, άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας, ο χρόνος εργασίας), σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και σε άλλες χώρες της ΕΕ και βάσει των βέλτιστων πρακτικών και 
-          εισαγωγή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης με βάση την απόδοση στο δημόσιο τομέα, για σκοπούς ανάπτυξης και προώθησης, συνδέοντας τις επιδόσεις με το σύστημα αποδοχών / προσαυξήσεων. 
-          Το πρώτο μέρος της αναθεώρησης θα δημοσιευθεί [Q4-2013]. Το δεύτερο μέρος της αναθεώρησης θα δημοσιευθεί [Q2-2014]. Με βάση τα πορίσματα της επανεξέτασης, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους εταίρους για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η όποια θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο προς έγκριση και μετέπειτα θα εφαρμοστεί προοδευτικά (μέρος 1 από [Q1-2014] και 2 [Q3-2014] μέρος).
Σύστημα Πρόνοιας
3.12 Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στην Κύπρο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των επιμέρους ωφελημάτων που παρέχονται από διάφορα Υπουργεία και Τμήματα. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των δημοσίων κονδυλίων στο πλαίσιο του συστήματος πρόνοιας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών παροχών και κινήτρων για την ανάληψη εργασίας (όπως διευκρινίζεται στην παράγραφο 4.3 κατωτέρω), οι αρχές θα προβούν σε μεταρρύθμιση της πρόνοιας να εφαρμοστεί το σύστημα και να τεθεί σε ισχύ ως την 1η Ιανουαρίου 2014, μετά από διαβούλευση και συμφωνία με τους εταίρους του προγράμματος (προσχέδιο μεταρρύθμισης που θα υποβληθεί κατά [Q2-2013]). Η μεταρρύθμιση θα καλύπτει τα ακόλουθα στοιχεία:
-          εξορθολογισμό του αριθμού των παροχών που διατίθενται μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης ωφελημάτων
-          καλύτερη στόχευση των διαφόρων κοινωνικών μεταβιβάσεων, έτσι ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων με παράλληλη προστασία των πιο ευάλωτων από:
·         την εισαγωγή ενός κοινού ορισμού των πηγών εισοδήματος, χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των κινητών και ακινήτων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη βοήθεια δοκιμή, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των διαφόρων συστημάτων παροχών
·         την εισαγωγή ή ενίσχυση των μέσων ελέγχου, τα κριτήρια, με βάση τον παραπάνω ορισμό, για την πρόβλεψη παροχών και συνεχή πρόσβαση στα οφέλη από την μείωση των ορίων εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν τον πλούτο, όπως χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, και τη διεύρυνση των πηγών του εισόδημα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Όσον αφορά το τελευταίο, ως μια γενική αρχή οι παροχές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του προσωπικού εισοδήματος (για σκοπούς εισοδηματικών κριτηρίων),
-          επανεξέταση των επιπέδων των επιμέρους ωφελημάτων και του δείχτη προσαρμογής των επιπέδων των παροχών, και
-          τη μεταφορά όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών που σχετίζονται με τη διαχείριση και την παροχή όλων των κοινωνικών παροχών προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλα στελεχωμένο από πλευράς οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, εκ νέου από άλλα τμήματα της δημόσιας διοίκησης [Q1 2014] (βλ. 3.11)
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους που ορίζονται στο παρόν μνημόνιο συμφωνίας.
4. Αγορά εργασίας
Βασικοί στόχοι
Ενώ η Κύπρος στην αγορά εργασίας, χαρακτηριζόταν από υψηλά ποσοστά απασχόλησης και χαμηλή  ανεργία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κρίσης, η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών και προοπτικών έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας και σημαντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας μεσοπρόθεσμα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, να περιορίσουν την εμφάνιση της μακροχρόνιας ανεργίας στη νεολαία και να διευκολύνουν την επαγγελματική κινητικότητας και να συμβάλλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας στο μέλλον για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών κραδασμών. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι είναι οι ακόλουθοι: (1) η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών ανάλογη με τη διασφάλιση μιας βιώσιμης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που να επιτρέπει τη διαμόρφωση των μισθών με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι εξελίξεις στην παραγωγικότητας, (2) να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του δημόσιου βοηθήματος, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δημοσίου βοηθήματος και κινήτρων για την ανάληψη εργασίας, να στοχεύουν  την εισοδηματική στήριξη των πιο ευάλωτων, την ενίσχυση πολιτικών ενεργοποίησης και να περιέχουν τη δημόσια χρηματοδότηση των επιπτώσεων της αυξανόμενης ανεργίας και (3) να συμβάλλει στην άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας και των αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση, συνδέοντας οποιαδήποτε αλλαγή του κατώτατου μισθού στις οικονομικές συνθήκες.
Το κόστος της προσαρμογής (Α.Τ.Α.) των μισθών και ημερομισθίων
4.1 Για να διασφαλιστεί ότι η αύξηση μισθών αντανακλά καλυτέρα τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα, και στις δύο επεκτάσεις και υφέσεις, οι αρχές θα μεταρρυθμίσουν το πλαίσιο του καθορισμού των μισθών για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιωθεί η πραγματική προσαρμογή των μισθών.  Για το σκοπό αυτό, η μεταρρύθμιση του συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών (ΑΤΑ) που ισχύουν για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2013 και ενσωματώνονται στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό. Η μεταρρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει σε σχετικά στοιχεία του συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ως εξής:
-          χαμηλότερη συχνότητα ρύθμισης, με την περίοδο αναφοράς για τον υπολογισμό της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) να επιμηκυνθεί από την τρέχουσα περίοδο των έξι μηνών σε δώδεκα μήνες. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους,
-          ένας μηχανισμός για την αυτόματη αναστολή της εφαρμογής κατά τη διάρκεια δυσμενών οικονομικών συνθηκών, έτσι ώστε αν στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ενός έτους, οι  αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης του εποχιακά αναπροσαρμοσμένου πραγματικού ΑΕΠ είναι εγγεγραμμένοι, καμιά τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα πραγματοποιηθεί για το επόμενο έτος και
-          μετακίνηση από πλήρη σε μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με το ποσοστό της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών που ορίζεται σε 50% του ποσοστού της αύξησης του υποκείμενου δείκτη τιμών κατά το προηγούμενο έτος.
Όπως προβλέπεται στο μέρος 2.3 της παρούσας συμφωνίας, η αναστολή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος (τέλος του 2015).
Μια τριμερής συμφωνία θα επιδιωχθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή του αναθεωρημένου συστήματος στον ιδιωτικό τομέα [τέλος-2013]. Επιπλέον, με βάση την τρέχουσα οικονομική προοπτική, μισθού και τιμαριθμική αναπροσαρμογής μισθών δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2014.
Κατώτατος μισθός
Με σκοπό την πρόληψη ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, οι αρχές δεσμεύονται ότι, κατά την περίοδο του προγράμματος, οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού καλύπτει συγκεκριμένα επαγγέλματα και οι κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές και εξελίξεις στην αγορά εργασίας και θα πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν διαβούλευσης και συμφωνίας με τους εταίρους του προγράμματος.
Κρατική βοήθεια και δραστηριοποίηση των ανέργων
4.3       Η αύξηση στην ανεργία υποδεικνύει την ανάγκη για μια γενική επαναξιολόγηση των πολιτικών για δραστηριοποίηση των ανέργων και των διαθέσιμων μέσων για την στήριξη των επιδομάτων ανεργίας μετά την λήξη τους. Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις για κρατική βοήθεια πρέπει να  εξασφαλίσει ότι η κοινωνική βοήθεια έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ένα κατώτατο εισόδημα για αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα  να ζουν κάτω από ένα βασικό βιοτικό επίπεδο, αλλά ταυτοχρόνος να διασφαλίζει κίνητρα στους πολίτες για να εργαστούν,  εξασφαλίζοντας την  κοινωνική συνοχή με τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα πρόνοιας, όπως  περιγράφετε στην παράγραφο 3.12. Επομένως οι αρχές θα:
  • Παρουσιάσουν ένα σχέδιο δράσης όσων αφορά την πολιτική για δραστηριοποίηση των ανέργων, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013;
  • Εξασφαλίσουν ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της κρατικής βοήθειας περιλαμβάνουν μέτρα στοχευμένα για την δραστηριοποίηση όσων λαμβάνουν επιδόματα, βοηθώντας τους στην επανεισδοχή στην αγορά εργασίας, μειώνοντας τα κίνητρα που θα έχουν για να μην εργαστούν και επιβολής απαιτήσεων για αναζήτηση εργασίας  ούτος ώστε να συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα;
  • Υποβολή νομοσχεδίου  στους εταίρους του πρόγραμμα μέχρι το τέταρτο τετράμηνο του 2012,για συμβουλές και συμφωνίες; και
  • Επανεξέταση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και του τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων όσων αφορά την δραστηριοποίηση των ανέργων.
5. ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Κυρίως Στόχοι
Η αντιμετώπιση προβλημάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα είναι κρίσιμη για την εξισορρόπηση της Κυπριακής Οικονομίας, αποκατάσταση του δυναμικού ανάπτυξης της   και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της. Η κατάργηση αδικαιολόγητων εμποδίων στις αγορές υπηρεσιών μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, ειδικότερα για την Κυπριακή οικονομία που στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον, η βελτίωση της ποιότητας και η μείωση του κόστους των οργανωμένων επαγγελματικών υπηρεσιών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στην ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.
Δεδομένου ότι ο τομέας του τουρισμού στην Κύπρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους της οικονομίας και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να οδηγήσει την Κύπρο  σε μελλοντική ανάπτυξη, χρειάζεται απαραιτήτως η αναθέρμανσης της ανταγωνιστικότητας του.
Η  βελτίωση των κανονισμών της διοίκησης όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, θα συμβάλει στη συνολική λειτουργία της αγοράς κατοικιών και θα βοηθήσει στην προώθηση και ζήτησης για αγορά κατοικιών από το εξωτερικό, σε μια εποχή όπου οι προοπτικές αυτού του τομέα επηρεάζονται από καθοδικούς παράγοντες.
Τέλος, η εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών φυσικού αερίου προσφέρει μια πιθανή μεσοπρόθεσμη με βραχυπρόθεσμη προοπτική για μείωση της ανάγκης και εξάρτησης για εισαγωγή ενέργειας και θα προσφέρει ασφάλεια και βιωσιμότητα στις πηγές ενέργειας. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του τρέχοντος ελλείμματος και του υψηλού δημόσιου χρέους. Ωστόσο, αυτές οι θετικές επιπτώσεις θα προκύψουν μόνο αφού αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της χρηματοδότησης, του προγραμματισμού των επενδύσεων στις υποδομές, τον σχεδιασμό αποτελεσματικών ενεργειακών αγορών και ένα κατάλληλο καθεστώς κανονισμών.
Οδηγίες για την παροχή υπηρεσιών: Νόμοι που θα είναι στοχευμένοι σε συγκριμένους  τομείς της οικονομίας
Οι Αρμόδιες Αρχές θα υιοθετήσουν τις υπόλοιπες αναγκαίες τροποποιήσεις στην  νομοθεσία του συγκεκριμένου τομέα  προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η οδηγία για παροχή υπηρεσιών και χαλάρωσης των απαιτήσεων σχετικά με την είσοδο και την εφαρμογή τους. Επιπλέον, θα πρέπει να εξαλειφθούν απαιτήσεις σχετικά με της ελάχιστες χρεώσεις εκτός και αν αυτοί έχουν μια σαφώς καθορισμένη οικονομική αιτιολόγηση ή/και δικαιολογούνται  λόγο δημοσίου συμφέροντος. Οι τροπολογίες  θα υποβληθούν στο Κοινοβούλιο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013 και οι ελάχιστες χρεώσεις χωρίς αιτιολόγηση, θα πρέπει να καταργηθούν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Οδηγίες για παροχή υπηρεσιών: Νομοθετικά καταχωρημένα επαγγέλματα
5.2 Οι Αρχές θα:
  • Εξαλείψουν οποιαδήποτε υπάρχουσα  απαγόρευση σχετικά με τη χρήση  εμπορικής  επικοινωνία (διαφήμιση) σε νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα, όπως απαιτείται από την οδηγίες για παροχή υπηρεσιών  μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013; και
  • Προχωρήσουν σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του τομέα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες), πραγματοποιώντας μια συνολική αναθεώρηση των απαιτήσεων που αφορούν την άσκηση της κάθε δραστηριότητας και την εξάλειψη αυτών που δεν δικαιολογούνται ή είναι δυσανάλογα. Απαιτήσεις που αφορούν την πρόσβαση στη δραστηριότητα πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να καταργηθούν όσες δεν δικαιολογούνται ή είναι δυσανάλογες μετά την υιοθέτηση της τροποιητικής οδηγίας  2005/36/EC, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και του κανονισμού περί διοικητικής συνεργασίας μέσα από την ‘Internal Market InformationSystem’ και σύμφωνα με την αξιολόγηση, τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στην τροποιητικής οδηγία.
Ανταγωνισμός και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές
5.3 Οι αρχές θα:
  • Διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και την ικανότητά της για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2013; και
  • Διασφαλίσουν την αναγκαία ανεξαρτησία και εξουσία από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές και να ενισχύσει την ικανότητά τους να ασκούν τις αρμοδιότητές τους και να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους, συμπεριλαμβανομένου της παρακολούθηση της κατάστασης του ανταγωνισμού στους αντίστοιχους τομείς, μέχρι το τέταρτο  τρίμηνο του 2013.
Αγορά κατοικίας και κανονισμοί ακίνητης ιδιοκτησίας 
5.4       Οι Αρχές θα λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να εξασφαλιστεί το ξεκαθάρισμα της αγοράς ακινήτων, θα επιτραπεί αποτελεσματική κατάσχεση ακινήτων, με βάση τις τρέχουσες τιμές των ακινήτων, καθώς και στην μετρίαση των παραγόντων  σχετικά με την εγχώρια όσο και την εξωτερική ζήτηση.
Ένας συγκεκριμένος κίνδυνος απορρέει από νομικές διαφορές, που μπορεί να οφείλεται σε ελλιπή τεκμηρίωση της ιδιοκτησίας, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τον αργό ρυθμό των δικαστικών διαδικασιών.
Οι Αρχές θα:
  • Παρέχουν υποχρεωτική καταχώριση των συμβολαίων πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας, από το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014 να μειωθεί η καθυστέρηση έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, που παρουσιάζεται σε λιγότερες από 2.000 περιπτώσεις, όπου η έκδοση του τίτλου ιδιοκτησίας εκκρεμεί για περισσότερο από ένα έτος. Οι Αρχές θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με το χρηματοπιστωτικό τομέα για να διασφαλιστεί η ταχεία επίλυση των εμποδίων που παρουσιάζονται στην μεταφορά τίτλου ιδιοκτησίας  στους αγοραστές ακίνητης ιδιοκτησίας και θα υλοποιεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την έκδοση των  πιστοποιητικών κτιρίων και των  τίτλων ιδιοκτησίας.
  • Δημοσιεύει τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου όσον αφορά την έκδοση πιστοποιητικών, άδειας πολεοδομίας, σχεδιασμών και μεταφοράς τίτλων ιδιοκτησίας καθώς και σχετικές υποθήκες κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Εφαρμόσει ηλεκτρονική πρόσβαση στα μητρώα των τίτλων ιδιοκτησίας, στεγαστικών δανείων, συμβολαίων πώλησης και πρόσβαση στο κτηματολόγιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα και κυβερνητικές υπηρεσίες, μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η Νομοθεσία για το απόρρητο προσωπικών δεδομένων πρέπει να  επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί για να ξεπερασθούν τυχόν νομικά εμπόδια σχετικά με την ηλεκτρονική πρόσβαση και συγκεκριμένα όσον αφορά τις διαδικασίες για την απόδειξη του νομικού ενδιαφέροντος, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
  • Εισάγουν νομοθεσία σχετικά με την τροποποίηση της διαδικασίας που ισχύει με την αναγκαστική πώληση του υποθηκευµένου ακινήτου, ώστε να επιτρέπεται  ο ιδιωτικός πλειστηριασμός, σύμφωνα με τους κανόνες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας κάτω από τους κανονισμούς για πτώχευση. Οι Αρχές θα θεσπίσουν κανονισμούς για τη σύναψη ιδιωτικών πλειστηριασμών εντός του συντομότερου δυνατού χρονοδιαγράμματος (βλ. 1,11) μέχρι το τέλος 2013;  Και
  • Καλύτερη στόχευση των κανόνων του Δικαστηρίου για τη βελτίωση του ρυθμού διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Οι Αρχές θα πρέπει να αξιολογούν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων αν είναι απαραίτητο, νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, για εξάλειψη των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του προγράμματος. Επιπλέον οι αρχές θα πρέπει να παρέχουν εξειδικευμένες δικαστικές αποφάσεις παρόμοιες με τους κανόνες για την διεκπεραίωση ποινικών υποθέσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των υποθέσεων στο πλαίσιο των εμπορικών νόμων και νόμο ακίνητης ιδιοκτησίας, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Τουρισμός
5.5       Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας για τις εξαγωγές και είναι μεγάλης σημασίας για την αύξηση της εγχώριας αγοράς και απασχόλησης. Από το 2011, ο τουρισμός έχει παρουσιάσει μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών και εισοδημάτων, ενώ οι προοπτικές για τη συνέχιση της ανοδικής τάσης είναι εξαιρετικές για το 2013. Συγκριμένα, το 2011 υπήρξε αύξηση 10,1% στις αφίξεις τουριστών και αύξηση 12,9% στα έσοδα από το τουρισμό σε σχέση με το 2010, ενώ το 2012 (τελευταία στοιχεία Αύγουστος 2012) υπήρξε περαιτέρω αύξηση 5% στις αφίξεις και 8,5% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σύγκριση με το 2011. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, οι αρχές θα:
  • Αναλάβουν μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο  βελτίωσης του επιχειρηματικού μοντέλου στον τομέα του τουρισμού, συγκεκριμένα με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση των ποσοστών πληρότητας των ξενοδοχείων και την προώθηση του τουρισμού κατά την χειμερινή περίοδο, ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης και υψηλής ποιότητας τουρισμού, μεταξύ άλλων, καθορίζοντας εξειδικευμένου είδους τουρισμό όπως για αθλητισμό, πολιτιστικά γεγονότα και ιατρικό τουρισμό, ανάπτυξη επιμέρους τουρισμού, την προώθηση του επαγγελματισμού των τουριστικών παροχέων σχετικά με την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται, τη βελτίωση του ρόλου των επενδύσεων στις υποδομές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Η στρατηγική για τον τουρισμό  από το 2011 μέχρι το 2015 θα επανεξεταστεί και εάν είναι αναγκαίο θα αναθεωρηθεί με βάση τα ευρήματα της μελέτης, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013;
  • διευκόλυνση condo hotels projects  με στόχο την βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης οποινδήποτε νομικών εμποδίων, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013; και
  • Προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικός  προορισμός και σύνδεσμος, είναι ανάγκη να υπάρξει μια σταδιακή μετάβαση προς ένα καθεστώς ανοικτών αιθέρων, μέσω της σύναψης διμερών και πολυμερών συμφωνιών για ελεύθερη πρόσβαση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενέργεια
1.6     Οι αρχές θα:
  • Εξασφαλίσουν, χωρίς καθυστέρηση, ότι το τρίτο πακέτο ενέργειας θα μεταφερθεί και εφαρμοστεί πλήρως και θα κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η αναγκαία νομοθεσία έχει υιοθετηθεί. Θα αναφέρουν την ημερομηνία παράδοσης της πρώτης εμπορικής προμήθειας φυσικού αερίου βάσει της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμηθειών, ώστε να ακυρωθεί η παρέκκλιση της Κύπρου ως ένα απομονωμένο δίκτυο ενέργειας και έναρξη της εφαρμογής της παρέκκλισης που αφορά τις αναδυόμενες αγορές και να αναφέρουν την προβλεπόμενη διάρκεια της δεύτερη παρέκκλισης.
  • Αναλάβει  μελέτη σχετικά με τις χρηματοοικονομικές πτυχές των σχεδίων για εκμετάλλευση, τη χρήση και την εξαγωγή του φυσικού αερίου, ως ένα πρώτο βήμα στη διαμόρφωση ένα συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την αναδιάταξη του Κυπριακού ενεργειακού τομέα.
Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: μια πρόβλεψη για το roll-out των υποδομών, ιδίως τις επενδύσεις, συνδεδεμένα κόστα και πηγές χρηματοδότησης, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων χρήσης. Λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση και την ιδιοκτησία του συναφών περιουσιακών στοιχείων, αξιολόγηση του κάθε σημαντικού σχεδιασμού και χρηματοδότησης των σημείων συμφόρησης και των κινδύνων, εκτίμηση της ροής εσόδων διαχρονικά, τόσο  για τα συνολικά έσοδα όσο και για εκείνα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα και τη δημιουργία κατάλληλων δομών διακυβέρνησης.
Επιπλέον, το σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υπάρχουσα αβεβαιότητα γύρω από το πραγματικό μέγεθος των εγχώριων και εμπορικά βιώσιμων πεδίων φυσικού αερίου, πιθανές αλλαγές στις τιμές και την ζήτηση του διεθνούς φυσικού αερίου. Το σχέδιο πρέπει να βασίζεται σε εναλλακτικά παγκόσμια ενεργειακά σενάρια από ένα διεθνούς φήμης οργανισμό. Μια πρώτη μορφή αυτού του σχεδίου ανάπτυξης θα υποβληθεί στους εταίρους του προγράμματος μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013;
  • Παρέχει ένα καθεστώς κανονισμών (CERA - IHS CERA European Gas Advisory Service) και οργάνωσης της αγοράς , η οποία θα διευκολύνει την εισαγωγή και την εύρυθμη λειτουργία, την ανοικτή, διαφανή και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Κυπριακής Οικονομίας, την ενσωμάτωση του συστήματος ενέργειας της Κύπρου στις περιφερειακές αγορές, τη θεσμοθέτηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής εποπτείας και τους στόχους της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα . Συγκεκριμένα, το περίγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: τη πιθανότητα σύστασης αγοράς χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, της οποίας θα πρέπει open to non producing traders , η ελευθερία για τους πελάτες  να παίρνουν αποτελεσματικές επιλογές  όσον αφορά τον προμηθευτή, πλήρης διαχωρισμός των προμηθευτών αερίων  και πελατών, και πιο συγκεκριμένα  εταιρείες ηλεκτρισμού και μια ενιαία οργάνωση πωλήσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου (τόσο για εξαγωγές όσο και για την εγχώρια αγορά), με στόχο την μεγιστοποίηση εσόδων, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2013;· και
  • Προετοιμάσει και θεσπίσει νομικά βήματα που επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ταμείου πόρων, που πρέπει να λαμβάνει και να διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα εκμετάλλευσης  από την εξόρυξη φυσικού αερίου. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αποτελεσματικότητα, το Ταμείο πόρων θα πρέπει να τυγχάνει, στερεάς νομικής βάσης και της διακυβέρνησης, βασισμένη σε πρακτικές διεθνώς αναγνωρισμένες.
·         Ειδικότερα, σαφείς κανόνες όσον αφορά τις εισροές και τις εκροές θα πρέπει να καθοριστούν ως μέρος του Κυπριακού δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε να δίνεται η δέουσα προσοχή στην ανάγκη να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης υποδομής, να οδηγήσει το Κυπριακό δημόσιο χρέος σε μια σταθερή καθοδική πορεία και την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις για τις μελλοντικές γενιές. Ως πρώτο βήμα, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν το προσχέδιο του νομικού πλαισίου  για την εξέταση (review) από τους εταίρους του προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς πρακτικές, καθώς και ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

3 συνημμένα αρχεία

EUR 80 000 000 000 LOAN FACILITY AGREEMENT.pdf
667K Προβολή ως HTML Σάρωση και λήψη

Venizelos declaration of obedience to her ,,majesty,, Christine Madeleine Odette Lagarde.pdf
259K Προβολή ως HTML Σάρωση και λήψη

Samaras declaration to Draghi for extermination measures of Greeks.pdf
272K Προβολή ως HTML Σάρωση και λήψη
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)