Σελίδες

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Νέους τρόπους εξαπάτησης εφευρίσκουν οι κυβερνο-εκγληματίες

Ένα νέο τρόπο να εξαπατούν τους χρήστες του Διαδικτύου ανακάλυψαν οι κυβερνο-εγκληματίες, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τους νόμιμους παρόχους υπηρεσιών Internet προκειμένου να παραπλανήσουν τα θύματά τους.

Σχόλιο ιστολογίου:
οι απάτες αναπτύσσονται με θύματα όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, η πρόταση μας είναι η κυβέρνηση να σκεφτεί καλά σε τι κινδύνους μας βάζει, τόσο με την ιντερνετική δήλωση εισοδημάτων, όσο και με τις αγορές με web banking, αλλά και με την κάρτα πολίτη που ο κυρ. Κουρουμπλής διαδίδει ότι θα εκδώσει. 
Καιρός είναι να σταματήσουν αυτή τη πολιτική αθλιότητα και να σκεφτούν μια φορά δημοκρατικά ...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, οι απατεώνες προσεγγίζουν τα θύματά τους προσποιούμενοι κάποια νόμιμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και στη συνέχεια προσφέρουν ψεύτικη τεχνική υποστήριξη, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω Internet.

Ο τρόπος αυτός εξαπάτησης δεν είναι κάποιο νέο κόλπο, αφού παλαιότερα απατεώνες καλούσαν το θύμα τους ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν τη Microsoft με σκοπό να το χρεώσουν για ψεύτικη τεχνική υποστήριξη.
Ωστόσο, αυτός ο τρόπος κατά τον οποίο χρησιμοποιούν τους παρόχους Internet ως δόλωμα, αποτελεί μια νέα παραλλαγή του παλιού κόλπου και έχει εντοπιστεί, κυρίως, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ηλεκτρονική « έκδοση » της απάτης περιλαμβάνει ένα ρεαλιστικό αναδυόμενο (pop-up) παράθυρο που διακόπτει την περιήγηση του θύματος στο Διαδίκτυο και εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο φαίνεται να είναι νόμιμο και να προέρχεται από την πραγματική ISP (Internet Service Provider) του χρήστη.
Το αναδυόμενο παράθυρο περιέχει ένα μήνυμα που «ενημερώνει» τον χρήστη ότι η ISP έχει «εντοπίσει κακόβουλο λογισμικό» στο σύστημά του, προτρέποντας τα θύματα να καλέσουν επειγόντως έναν αριθμό για « άμεση βοήθεια ».
Ο Τζερόμ Σεγκούρα, σύμβουλος στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών ασφαλείας Malwarebytes, διερευνά εδώ και χρόνια τέτοιου είδους τεχνολογικές απάτες, ωστόσο όταν ανακάλυψε τη νέα αυτή παραλλαγή της κομπίνας παραλίγο να πέσει και ο ίδιος θύμα.
« Με έπιασαν απροετοίμαστο και μου πέρασε σχεδόν από το μυαλό ότι ήταν πραγματικό. Ήταν μια σελίδα από την ISP μου που με ενημέρωνε ότι ο υπολογιστής μου έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Μόνο όταν έριξα μια πιο προσεχτική ματιά διαπίστωσα ότι πρόκειται για απάτη », δήλωσε ο ίδιος στο BBC.
Συνέχισε λέγοντας, ότι, δεν του προκαλεί έκπληξη, ότι οι απατεώνες έχουν ανακαλύψει νέες μεθόδους για να εξαπατούν τα θύματά τους.
« Οι κλήσεις σε τηλέφωνα ήταν σπατάλη χρόνου και οι άνθρωποι μετά από ένα διάστημα άρχιζαν να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για απάτη. Έτσι, οι απατεώνες πρέπει να ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να φέρνουν εις πέρας τις κομπίνες τους, με εξατομικευμένο και "νόμιμο" τρόπο. Αυτή η παραλλαγή της κομπίνας είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική ».

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)