Σελίδες

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Κυνικοί και επικίνδυνοι - ο Τσίπρας ζητάει από τη Λαγκάρντ να λάβει μέτρα

Τους «επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν τα κρίσιμα σημεία από τις συνομιλίες των στελεχών του Ταμείου που αποκαλύφθηκαν σήμερα από τα WikiLeaks.

Από τη σημερινή αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία είναι τα παρακάτω: 
1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. 
2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. 
3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Τα παρακάτω αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου – Τόμσεν είναι χαρακτηριστικά:

ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
και παρακάτω:
ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο... γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.
Και τέλος,
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.

Η επιστολή του πρωθυπουργού στην Κριστίν Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, επιστολή προς την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε o πρωθυπουργός μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks.
Στην επιστολή εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks και πισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Παράλληλα ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του.
Ειδικότερα, αναφέρεται στα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν.
Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Στην επιστολή, σημειώνεται ότι χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
Δεύτερον, διότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Τρίτον, για το γεγονός ότι διατυπώνουν την πρόθεσή τους να απειλήσουν ακόμη και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Διαβάστε την επιστολή που αποκαλύπτει η Huffington Post
«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Κριστίν
Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλο κλειδί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι' αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.
Με εκτίμηση Αλέξης Τσίπρας»

Ουδέν σχόλιον από το ΔΝΤ για το περιεχόμενο των συζητήσεων

Ουδέν σχόλιον είναι η απάντηση του ΔΝΤ αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν τα στελέχη του Τόμσεν και Βελκουλέσκου
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές εσωτερικών συζητήσεων. Έχουμε καταστήσει σαφές τι πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη λύση στα οικονομικά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτή που βάζει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη, στηριζόμενη από ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στόχοι πρέπει να στηρίζονται σε αξιόπιστους υπολογισμούς. Όπως έχουμε πει, υπάρχει μια σχέση ανταλλαγής ανάμεσα στο τι είναι εφικτό στις μεταρρυθμίσεις και στο μέγεθος της απαραίτητης ελάφρυνσης».

Έκτακτη επικοινωνία Τσίπρα με τον ΠτΔ – Επαφές με ξένους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για τις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου σχετικά με την Ελλάδα.
Ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό
Προκόπης Παυλόπουλος: Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.
Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.
Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Ο κ.Τσίπρας έχει αρχίσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ξένους ηγέτες και εκπροσώπους των Θεσμών ενώ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, όχι μόνο προσβλητική αλλά και πολύ επικίνδυνη.
Η δήλωση Γεροβασίλη
Στον τρόπο που δρουν τα στελέχη του ΔΝΤ, αν ισχύουν οι διαρροές του WikiLeaks, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν η επιδίωξη συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ είναι η επίσημη θέση του» επισημαίνει η κ. Γεροβασίλη.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις τακτικές που εμφανίζονται μέσα από τη διαρροή του WikiLeaks. Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι "η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας".
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το WikiLeaks, οι συνθήκες χρεοκοπίας παρουσιάζονται ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους με την επισήμανση πως ίσως αυτό συμπέσει με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

koutipandoras.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)