Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Capital controls: Τελευταίοι θα «χαμογελάσουν» οι καταθέτες


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Capital controls: Τελευταίοι θα «χαμογελάσουν» οι καταθέτεςΌσοι επιθυμούν να σηκώσουν τα χρήματά τους από την τράπεζα θα είναι οι τελευταίοι που θα ικανοποιηθούν από τη διαδικασία άρσης των capital controls, με την ελπίδα αυτή να διαρκέσει το λιγότερο δυνατό έτσι ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι... ελπίδες αλλά και τα πραγματικά γεγονότα που καθορίζουν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα επανέλθει η κανονικότητα και θα μπορούν να απελευθερωθούν πλήρως οι τραπεζικές συναλλαγές. Γιατί καλές είναι οι εκτιμήσεις των αρμόδιων παραγόντων, όπως αυτή της κ. Λούκας Κατσέλη,
σύμφωνα με την οποία η άρση των capital controls θα γίνει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016, όμως δεν φτάνουν.
Και αυτό γιατί σε όλες σχεδόν τις χώρες – όπως στην Κύπρο - που εφαρμόστηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι κράτησαν πολύ περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί. Μην ξεχνάμε ότι πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κάποιοι έλεγαν ότι η άρση θα γίνει τον Οκτώβριο...
Πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι τραπεζικά στελέχη έχουν ενημερωθεί σε ανώτερο επίπεδο από τον Επόπτη, για τα βήματα σταδιακής χαλάρωσης που μπορούν να γίνουν και τις εξελίξεις που ενδέχεται να τα επισπεύσουν. Τα βήματα αυτά είναι, όπως έχει καταστήσει σαφές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συγκεκριμένα καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν βιαστικές κινήσεις.
Θέλετε να δείτε τι λένε οι ειδικοί; Η Moody’s για παράδειγμα, η οποία είχε προβλέψει την επιβολή των capital controls όταν αυξάνονταν με ταχύτατους ρυθμούς οι εκροές καταθέσεων όσο πλησιάζαμε στον Ιούνιο, εκτιμά ότι ενδέχεται να περάσουν χρόνια για να αρθούν πλήρως οι έλεγχοι. Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι η Ελλάδα θα τηρεί τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές και θα εφαρμόζει το οικονομικό της πρόγραμμα με επιτυχία.
Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βεβαιότητα ο χρόνος της απελευθέρωσης των τραπεζικών συναλλαγών καθώς οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται (ελάφρυνση χρέους, ομαλοποίηση χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, αντιστροφή του φαινομένου των κόκκινων δανείων) δεν είναι σίγουρο ότι θα κινηθούν προς... ευνοϊκή κατεύθυνση μέσα στους επόμενους μήνες.
Και δεν αρκεί μία θετική εξέλιξη αλλά μία συνολική αλλαγή πορείας και σταθερότητα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση το εξάμηνο είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί «πολύ λίγο» και να επαληθευτούν προβλέψεις σαν της Moody’s.
Πως όμως θα φτάσουμε στην πλήρη άρση των περιορισμών και ποιοι θα δουν πρώτοι τις σχέσεις τους με τις τράπεζες να εξομαλύνονται;
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η χαλάρωση θα ξεκινήσει – όπως έχει ήδη γίνει – από τις επιχειρήσεις και να ολοκληρωθεί με τις αναλήψεις των καταθετών.
Τελευταίοι, λοιπόν, θα «χαμογελάσουν» οι καταθέτες που θέλουν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αφού γι’ αυτό το λόγο – για τον περιορισμό των εκροών – επιβάλλονται.
Διαρροές από την κυβέρνηση ήθελαν το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων των 420 ευρώ να αυξάνεται στην επόμενη κίνηση χαλάρωσης από τις Αρχές και ταυτόχρονα να δίνεται η δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν ό,τι θέλουν το φρέσκο χρήμα που καταθέτουν σε μετρητά. Τα χρήματα αυτά θα θεωρούνται δηλαδή ελεύθερα κεφάλαια. Και για τις δύο αυτές «προσαρμογές» δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, άρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή για μετά τις γιορτές.
Και δεν είναι μόνο ο φόβος των αναλήψεων, αφού αυτός με τον καιρό – αν και πολύ αργά – περιορίζεται, αλλά και η αυξημένη χρήση του πλαστικού χρήματος, που κάνει τους υπεύθυνους να το ξανασκεφτούν. Η μεγάλη «ανταπόκριση» του κόσμου στη χρήση πλαστικού χρήματος για τις καθημερινές συναλλαγές έχει σαφείς φορολογικές προεκτάσεις και δίνει στις Αρχές ένα πάτημα για να συνεχίσουν τα πράγματα όπως έχουν. Ίδωμεν...
Οι σημαντικές αλλαγές θα γίνουν για τις επιχειρήσεις, τόσο σε ότι αφορά το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, όσο και στα εμβάσματα. Το μεγάλο βάρος πέφτει στην αύξηση των ποσών για εισαγωγές και στην επιτάχυνση των εγκρίσεων. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορούν υπό προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις να ανοίξουν νέους λογαριασμούς και να βάζουν συνδικαιούχους.
Τα ημερήσια όρια ανά πελάτη και το εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο των ειδικών επιτροπών για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων είναι αυτά που θα αυξάνονται κάθε φορά – ακόμη και σε μηνιαία βάση, όσο οι συνθήκες δεν επιδεινώνονται. Σήμερα το εβδομαδιαίο όριο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ και το ημερήσιο όριο ανά πελάτη στα 150 χιλ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)