Σελίδες

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Σκοτώστε μας αλλά δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω» φωνάζουν στην Ειδομένη οι αλλοδαποί στους οποίους δεν επιτρέπεται να «περάσουν» στην ΠΓΔΜ

IDOMENIΣοβαρή χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ειδομένη ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού για την Ελλάδα Steven McAndrew, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη τον καταυλισμό προσφύγων που έχει στηθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν αποκλειστεί για πολλές ημέρες και είναι κουρασμένοι, με ελάχιστη τροφή. Ορισμένοι υποφέρουν από εξάντληση, ενώ μία από τις ομάδες μας έχει θεραπεύσει μια περίπτωση υποθερμίας και σοβαρής επιληπτικής διαταραχής. Αν και υπάρχει καταφύγιο, πολλοί επιλέγουν να στήνουν σκηνές και
να περιμένουν κατά μήκος των γραμμών του τρένου, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την ευκαιρία, να περάσουν, όταν οι αρχές ξανανοίξουν τα σύνορα» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους μετανάστες, στους οποίους έχει απαγορευθεί η διέλευση στην γειτονική χώρα».
idomeni
Νωρίτερα τρεις Ιρανοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας, μεταφέρθηκαν στα ιατρεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την περασμένη εβδομάδα κατέφθασαν συνολικά 25.588 πρόσφυγες - μετανάστες, οι οποίοι αναχωρούσαν μέσω ΠΓΔΜ, με ρυθμό 3.655 άτομα περίπου, ημερησίως.
Στις κλινικές και τα ιατρεία του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη παρασχέθηκε, στο χρονικό διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας, ιατρική περίθαλψη σε 655 πρόσφυγες. Εκτός από τη γενική και γυναικολογική κλινική άρχισε να λειτουργεί εκ περιτροπής και παιδιατρική, κατά τις ημέρες που παρίστανται εθελοντές παιδίατροι από την Θεσσαλονίκη.
idomeni
Σε 500 άτομα διανεμήθηκαν, κατά το ίδιο διάστημα, εμφιαλωμένο νερό, τροφή για ενήλικες και βρέφη και ανθρωπιστικό υλικό από δωρεές πολιτών προς το Τμήμα Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, 314 παιδιά απασχολήθηκαν στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού, ενώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, παροχής πληροφοριών και καθοδήγησης, υπολογίζεται ότι συνολικά ωφελήθηκαν 4.619 άτομα.
«Σκοτώστε μας αλλά δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω»
Η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη είναι αποκαρδιωτική. Από τη μια υπάρχουν τα χαμόγελα Σύριων, Αφγανών και Ιρακινών στους οποίους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της πΓΔΜ ενώ αλλοδαποί από το Ιράν, το Μπαγκλαντές και χώρες του Μάγκρεμπ δεν επιτρέπεται να διέλθουν των συνόρων και είτε παραμένουν στην περιοχή, περιμένοντας κάτι να αλλάξει είτε αναζητούν, κατά μήκος των συνόρων, κάποιο αφύλακτο σημείο «εισόδου» στη χώρα.
idomeni
Κάποιοι από τους απελπισμένους που έχουν ράψει τα στόματά τους στέκονται μπροστά στους συνοριοφύλακες ελπίζοντας να τους λυπηθούν. Άλλοι κρατάνε μόνο κάτι χαρτιά που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι αποφασισμένοι: "Σκοτώστε μας, δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω στο Μπαγκλαντές", "Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας, δεν είμαστε τρομοκράτες".
Ανοίγουν τις παλάμες τους και δείχνουν την λέξη "Help", που έχουν γράψει με κόκκινη μπογιά. Οι απεργοί πείνας γράφουν κι αυτοί στα σώματά τους συνθήματα διαμαρτυρίας, γράφουν με μαρκαδόρους στα μέτωπα των παιδιών τους τη λέξη "βοήθεια" και κάθονται πεισματικά μπροστά τους συνοριοφύλακες για να υπενθυμίζουν την παρουσία τους.
Πολλοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και αποφασίσθηκε να περνούν στη γειτονική χώρα μόνο πρόσφυγες από συγκεκριμένες χώρες. Έκτοτε, ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής που έχει στηθεί στο ύψος της Ειδομένης, επεκτάθηκε με δεκάδες σκηνές που μπήκαν για να στεγάσουν όσους παρέμεναν, ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει και θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
idomeni
"Είναι κυρίως άνθρωποι από το Ιράν, το Μπαγκλαντές και το Μαγκρέμπ" εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Στέλλα Νάνου, μέλος του τομέα επικοινωνίας και ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας τονίζοντας ότι τους ενημερώνουν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
"Ήδη πάντως", όπως συμπληρώνει, "περίπου 150 απ' αυτούς έχουν αναχωρήσει με 3 λεωφορεία για την Αθήνα". "Είναι κουρασμένοι και φοβισμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν αφού μόλις την περασμένη Πέμπτη άλλαξαν τα πράγματα και τους απαγορεύθηκε η διέλευση" συμπληρώνει.
Αυτό που ανησυχεί τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι η αναμενόμενη αλλαγή του καιρού και η τυχόν επαναδραστηριοποίηση κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να πείσουν μετανάστες ότι μπορούν να τους περάσουν από αφύλακτα περάσματα.
idomeni
"Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει, όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Η υποδομή που έχει στηθεί είναι για φιλοξενία λίγων ωρών. Τι θα γίνει όταν αρχίσει να κάνει κρύο και να βρέχει; Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μέχρι στιγμής κυμαίνονται στους 1000;" αναρωτιέται η κ. Νάνου.
Μέσα στον καταυλισμό πάντως, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Μικρές σκηνές έχουν στηθεί μέσα στις μεγάλες τέντες της Ύπατης Αρμοστείας και τεράστιες ουρές σχηματίζονται κατά την ώρα διανομής φαγητού. Ωστόσο, λόγω των αυξημένων αναγκών, το φαγητό για όλη την μέρα μπορεί να είναι ένα απλό σάντουιτς με μία φέτα γαλοπούλα και κασέρι και φρυγανιά ή τσάι για το βράδυ.
Την κατάσταση "σώζουν" πολλές φορές απλοί πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις με τη διανομή μαγειρεμένου φαγητού αλλά και πάλι, όπως παραδέχονται πολλοί εθελοντές και μέλη ΜΚΟ, οι μερίδες δεν επαρκούν για να χορτάσουν όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους...

 huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)