Σελίδες

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πότε θα τελειώσει “το λουτρό αίματος” στην αγορά του χρέους;



Η αγορά χρέους στην Ευρώπη συνεχίζει να κλυδωνίζεται. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται μέρα με τη μέρα σε μια αλληλουχία, και οι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει αυτή την αντιστροφή ή διόρθωση.
Τι μπορούμε να πούμε, η πώληση των ευρωπαϊκών ομολόγων έχει τρομακτικό χαρακτήρα. Για τα γερμανικά Bundes αυτή η  εβδομάδα ήταν η χειρότερη στην ιστορία.


Ο πανικός έχει αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που σήμερα δεν  μπορούσαν να αντέξουν  τις ανταλλαγές  τα μηχανήματα του χρηματιστηρίου: σταμάτησε να λειτουργεί η   αγορά παραγώγων. Αυτή η ανάρτηση δημοσιεύτηκε στην

 πλατφόρμα των  συναλλαγών.



Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτά τα είδη  των τεχνικών βλαβών. Αντίθετα, η λεγόμενη αποτυχία προκλήθηκε  για να σταματήσει τις  πωλήσεις, η οποίες, παρεμπιπτόντως, είχαν μεγάλη επίδραση. Όταν η αγορά  ηρέμησε, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε




Αμέσως μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης η αγορά κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, και οι χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ακόμη σε θέση να πάρουν ένα συν, αλλά στη συνέχεια και πάλι άρχισαν να πέφτουν. Παρακάτω όπως φαίνεται ήταν η δυναμική των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και του DAX μετά την επανέναρξη των συναλλαγών.



Γύρω στις 15:30 ώρα Αθήνας, μια αναπάντεχη δήλωση έγινε από τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. Είπε ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και  είναι  θέμα ημερών ή εβδομάδων." Υπήρξε κάποιος μικρός ενθουσιασμός, ωστόσο, η δήλωση αυτή δεν εντυπωσίασε. Προφανώς, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να πιστεύουν τα λόγια και προτιμούν να περιμένουν μέχρι 12ης Μαΐου, όταν η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τα χρέη προς το ΔΝΤ.
Έτσι πως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αυτό, μια αντιστροφή ή απλά μια διόρθωση; Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο. Είναι προφανές ότι τώρα η κίνηση έχει τον χαρακτήρα του πανικού. Πολλοί αναγκάζονται να κλείσουν τις θέσεις τους, πράγμα που  ενισχύει μόνο το αποτέλεσμα. Ο οικονομικός αναλυτής Γρηγόριος Beglaryan, ο οποίος γενικά αναμένει   και συνεχίζει να αναμένει αυτή την ήττα της ευρωπαϊκής αγοράς χρέους, πιστεύει ότι ο χρόνος δεν έχει έρθει ακόμα. Πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου, η κατάρρευση θα τελειώσει.
Το γεγονός είναι ότι τον Μάιο αυξάνει πάντα την προσφορά και, κατά κανόνα, οι τιμές πέφτουν.
Αυτό οφείλεται στη σταθεροποίηση των προ φόρων κερδών. Ο Gregory πιστεύει ότι με μεγάλη πιθανότητα στο τέλος του Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου οι φυσικές  πωλήσεις έναντι των γερμανικών ομολόγων θα αρχίσουν  να αυξάνονται  και πάλι. Αλλά το θέμα με το άνοιγμα των αρνητικών θέσεων για το Ευρωπαϊκό χρέος είναι τόσο προκατειλημμένοι που δεν ενδιαφέρεται  σχεδόν κανείς τους να παίξει. Ο Γρηγόριος δήλωσε “Τώρα βλέπουμε την πρόβα για το πως θα καταρρεύσει όταν έρθει η ώρα”


Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε  την εξέλιξη των γεγονότων, ιδιαίτερα το τι θα γίνει  στην απόδοση των Οικονομικών των ΗΠΑ που  ανεβαίνουν  επίσης. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την ιστορία της Ελλάδας, αν και, ίσως, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

http://www.vestifinance.ru


nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)