Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

"Ακραία καιρικά φαινόμενα" στις ΗΠΑ λόγω "υπερθέρμανσης": άλλος ένας μύθος που καταρρέει.

Στην αρχή μας μίλησαν για "υπερθέρμανση" του πλανήτη, που την προκαλούν τα "αέρια του θερμοκηπίου". Ατύχησαν, καθώς ο πλανήτης έχει πάνω από 18 χρόνια που δεν λέει να υπερθερμανθεί, αλλά αυτό ουδόλως τους πτόησε και μας εμφάνισαν την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", αυτή που προκαλεί "ακραία καιρικά φαινόμενα". Φαινόμενα όπως οι τυφώνες, που πάντα συνέβαιναν, ακόμα κι όταν οι θαλασσοπόροι εξερευνούσαν τους ωκεανούς. Μόνο που τότε ο πληθυσμός ήταν πολύ μικρότερος και δεν έχτιζαν στις εκβολές του Μισισιπή, να έρχεται ο Κατρίνα και να σαρώνει η θάλασσα ό,τι βρει μπροστά της.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε από Αμερικανούς επιστήμονες του NOAA National Climatic Data Center, στο ... Geophysical Research Letters (τόμος 42, τεύχος 2, σελ. 629-636), με τίτλο "Is the Monthly Temperature Climate of the United States Becoming More Extreme?" εξετάζει μια νέα βάση μηνιαίων δεδομένων, προκειμένου να εντοπίσει ακραίες ανωμαλίες στις θερμοκρασιακές αποκλίσεις στις διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ από το 1900, και δίνει ενδιαφέροντα ευρήματα, που ισχύουν ασφαλώς μόνο για τις ΗΠΑ κι όχι για το σύνολο του πλανήτη.

Εξετάζουν 4 διαφορετικές χρονικές περιόδους (1901-1928, 1929-1956, 1957-1984 και 1985-2012). Το βασικό συμπέρασμα είναι πως κατά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες παρατηρούνται πιο συχνά πολύ ζεστοί μήνες το καλοκαίρι, με ταχεία άνοδο των θερμοκρασιών, αλλά λιγότερο συχνά πιο κρύοι μήνες το χειμώνα. Συχνοί θερμοί μήνες είχαν παρατηρηθεί και στη 2η περίοδο, της δεκαετίας του 1930 μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η 2η περίοδος είναι σαφώς πιο ζεστή απ' την 1η, που ήταν αρκετά κρύα, αλλά και την 3η περίοδο. Στις ΝΑ Πολιτείες παρατηρείται γενικά έλλειψη υπερθέρμανσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ στις κεντρικές Πολιτείες το καλοκαίρι. Σε σύγκριση με την περίοδο στα μέσα του 20ού αιώνα, κατά τις πρόσφατες δεκαετίες εμφανίζονται πιο συχνές θερμοκρασιακές αποκλίσεις το καλοκαίρι στις Δυτικές Πολιτείες και λιγότερο συχνές το χειμώνα. Στις Κεντροδυτικές Πολιτείες οι καλοκαιρινές θερμοκρασιακές αποκλίσεις είναι λιγότερο συχνές. Πάντως η εξεταζόμενη 4η περίοδος δεν καλύπτει τα μεγάλα κρύα που σάρωσαν πέρυσι και φέτος τις ΗΠΑ και θα πρέπει να περιμένουμε ίσως τον επόμενο χρόνο για να μάθουμε πόσο επηρέασαν οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες (polar vortex) τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων. Και ίσως η "ταχεία άνοδος" των θερμοκρασιών, που χαρακτηρίζει την 4η περίοδο, να μην είναι πλέον ούτε τόσο "ταχεία" ούτε τόσο "άνοδος".

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Ζυρίχης και του Πολυτεχνείου Καλιφόρνια στο Journal of Climate (τόμος 28, τεύχος 6, σελ. 2312-2331), με τίτλο "Physics of Changes in Synoptic Midlatitude Temperature Variability", έχει επίσης πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα: μέσα από κλιματικά μοντέλα και προσομοιώσεις βρήκαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη τείνει, στα περισσότερα μέρη, να μειώνει τη μεταβλητότητα της θερμοκρασίας. Τα κλιματικά τους μοντέλα έδωσαν αποτελέσματα ανάλογα των ευρημάτων των μοντέλων που χρησιμοποιεί το IPCC του ΟΗΕ: καθώς ο πλανήτης θα υπερθερμαίνεται, οι θερμοκρασιακές διαφορές σε μέσα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου ημισφαιρίου θα μειώνονται και ομοίως θα μειώνονται οι μεταβολές της θερμοκρασίας, ιδίως το χειμώνα. Καθώς θα μειώνεται η μεταβλητότητα των θερμοκρασιών, οι ακραίες θερμοκρασίες θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες, δεν θα υπάρχουν ακραία κρύα το χειμώνα. Η συγκεκριμένη εργασία περιορίζεται στις τάσεις των θερμοκρασιών και δεν ασχολήθηκε με φαινόμενα όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις, για τα οποία άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι θα αυξάνονται καθώς το κλίμα θα γίνεται πιο θερμό. Τα ευρήματά της όμως δείχνουν πως τα μεγάλα κρύα, που επηρέασαν έντονα τους δυο τελευταίους χειμώνες τις ΗΠΑ, δεν αποτελούν συνέπεια της "κλιματικής αλλαγής".

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν νοούνται "ακραία καιρικά φαινόμενα" χωρίς ακραίες θερμοκρασιακές αποκλίσεις είτε προς το θερμότερο είτε προς το ψυχρότερο και μάλλον δεν νοούνται. Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" στις ΗΠΑ λόγω "υπερθέρμανσης" γίνονται σιγά-σιγά άλλος ένας μύθος που καταρρέει. Μπορεί ασφαλώς να υπάρχουν "ακραία καιρικά φαινόμενα" και πάντα υπήρχαν, όπως μαρτυρά η γεωλογική ιστορία του πλανήτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας πως συνδέονται με την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)