Σελίδες

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής και οι αλήτες των ξένων ΜΜΕ.

Του Τρύφωνα Τιπούρτη. (Απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή.)
Κατατέθηκε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.

Η πρόταση υπογράφεται και από τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Μεγάλη Δευτέρα. Το χρονικό πλαίσιο που τοποθετείται η διερεύνηση για την επιτροπή είναι από...
τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Σκοπός της επιτροπής είναι «να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές της περιόδου οι οποίοι αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και υλοποίησαν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία της χώρας και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό», όπως αναφέρεται στην πρόταση για την σύσταση.

Η Επιτροπή θα κληθεί να διερευνήσει:
1. Την περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010 και την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης, ώστε να διευκρινισθούν και δια-λευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες, τα γεγονότα, οι πράξεις και οι παραλείψεις που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της.


 (Ενδεικτικά τα γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν αφορούν την ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του έτους 2009, την κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων για την διαχείριση των ελληνικών ομολόγων να ευνόησαν την σχετική πρακτική.)

2. Την περίοδο από τον Μάιο 2010 έως τον Νοέμβριο 2011, ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης Δανειακής Σύμβασης.

3. Την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, ώστε να διευκρινισθούν και δια-λευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία και οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

4. Την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015, ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ιδίως όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών Τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των Τραπεζών αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. Κάθε άλλο ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης των ανωτέρω θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των Μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων, κλπ.

Στην πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:
"Τον Μάϊο του 2010 υπογράφηκε η πρώτη δανειακή σύμβαση - συνδεδεμένη με το πρώτο Μνημόνιο κατανόησης - μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με την δανειακή σύμβαση επιβλήθηκε στην Ελλάδα η υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, που εξουθένωσε την κοινωνία, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και διέλυσε την οικονομία.
Σήμερα και ενώ έχει μεσολαβήσει η υπογραφή δεύτερης Δανειακής Σύμβασης που συνοδευόταν από νέο Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνέχιζε και βάθαινε την πολιτική της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών, έχει γίνει σαφές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ότι το πρόγραμμα της υποτι-θέμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έχει απολύτως αποτύχει.

Μετά από πέντε χρόνια επιτήρησης και Μνημονίων η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι δραματική.
Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ από 127,1% που ήταν το 2009, το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27% από 9,5% που ήταν το 2009, έχει καταργηθεί κάθε προστασία των εργαζομένων μέσω της συνολικής απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί, και την κοινωνία μαστίζει μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, απόλυτα συνδεδεμένη με την πιο μακροχρόνια ύφεση σε καιρό ειρήνης.

Μέχρι την μεγάλη πολιτική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015, η δημοκρατία και οι θεσμοί είχαν δεχθεί μέγιστη και συστηματική υποβάθμιση, μέσα από τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας, την παράκαμψη του Κοινοβουλίου, τη νομοθέτηση υπέρ της διαπλοκής και τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, και την παράδοση δημόσιων αγαθών και περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα."

Αναφέρεται επίσης πως, "η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου με εργαλείο την εσωτερική υποτίμηση, που οδήγησε εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην ανεργία και τη φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε η δημοκρατία και κατά-στρατηγήθηκαν και παραβιάσθηκαν βάναυσα τα ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Με αυτό το πνεύμα και για αυτούς τους λόγους, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές, προτείνουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144επιμέρους του Κανονισμού της Βουλής, για την διερεύνηση και δια-λεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων."

Και έπειτα από την κατάθεση της πρότασης προς συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, άρχισαν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις από το εξωτερικό.
Κάτι που δείχνει, αν μη τι άλλο, πως ειδικά οι ξένοι αλλά και κάποιοι από τους δικούς μας θέλουν να κουκουλώσουν την όλη ιστορία και να αφήσουν τον Έλληνα πολίτη στο σκοτάδι.

Μόλις εχθές η εφημερίδα του Μονάχου  Süddeutsche Zeitung, σε πρωτοσέλιδό της έγραφε πως η εξεταστική για τα μνημόνια θα αποτελέσει εμπόδιο για νέο πακέτο.
Η προπαγάνδα της δεν έχει όρια εφόσον αναφέρει πως "με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Τσίπρα θέτει στον εαυτό της ένα νέο εμπόδιο για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο θεωρείται απαραίτητο από ειδικούς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες από τα μέσα της χρονιάς, αν πρόκειται η χώρα να μείνει εντός ευρώ."

Όμως ο πόλεμος στην Ελληνική κυβέρνηση δεν τελειώνει εδώ αφού η γνωστή μας...  Bild συνεχίζει την ανθελληνική της στάση, δείχνοντας ότι κατευθύνεται άμεσα από την Γερμανική κυβέρνηση.




Και αυτό το κάνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο γράφοντας ψέματα, και με περισσή αλητεία, αφού δημοσιεύει μία φωτογραφία από συνταξιούχους στην ουρά έξω από τράπεζα που περιμένουν να πάρουν την σύνταξή τους, με τον τίτλο "Συνωστισμός σε ελληνικές τράπεζες από Έλληνες καταθέτες που θέλουν να σηκώσουν τις οικονομίες τους."



Αυτό που έχω να σχολιάσω για την συνστρατευμένη, ξαναλέω αλητεία, των κατευθυνόμενων Γερμανικών ΜΜΕ, είναι ότι οι ομογενείς μας στην Γερμανία θα πρέπει άμεσα να αντιδράσουν με όποιον τρόπο μπορούν.
Θα πρέπει να ενημερωθεί ο Γερμανικός λαός για τα τερατώδη ψέματα.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά γιατί πριν από λίγο καιρό τα ξένα ΜΜΕ "είχαν πέσει να φάνε" τους Έλληνες δημοσιογράφους, τους οποίους το στόλιζαν με διάφορα κοσμητικά επίθετα, με τα ηπιότερα να λένε πως είναι πουλημένοι, και όλα αυτά με φανφάρες περί ανεξαρτησίας της δικής τους δημοσιογραφίας.

Για να ξαναέρθω στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής θέλω να σας ενημερώσω πως απαιτείται απόφαση που να ληφθεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να υπερψηφίσουν την πρόταση τουλάχιστον 121 βουλευτές, κάτι που θεωρώ σίγουρο.
 Η εξεταστική επιτροπή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμε-λειοδικών, και ειδικά ο πρόεδρος της επιτροπής έχει τις εξουσίες ανακριτή, για να ερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικών ευθυνών των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά.

Έτσι λοιπόν θα μπορεί καλεί σε εξέταση μάρτυρες, να ζητά πληροφορίες από δημόσιες αρχές, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αλλά και από πολίτες. Έπειτα από την ολοκλήρωση της έρευνας η επιτροπή συντάσσει πόρισμα και το υποβάλλει στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Αν, τώρα, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξεταστικής, προκύψουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τότε η Βουλή μπορεί να συστήσει προανακριτική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, κατ' εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών.





Την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, την είχε αναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και νομίζω πως είναι κάτι που επηρέασε μεγάλο ποσοστό πολιτών στο να τον ψηφίσει, αφού όλοι επιθυμούν να μάθουν την αλήθεια αλλά και να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι τις συνέπειες των πράξεών τους, που εγώ προσωπικά λέω πως σε τέτοια περίπτωση έχουμε να κάνουμε με εσχάτη προδοσία, εφόσον ο έλεγχος των κυβερνήσεων από το χρηματι-στικό κεφάλαιο έχει αποτέλεσμα την ολοένα και περισσότερο παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

 Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν, καταρχήν πολιτική βούληση, που θέλω να πιστεύω πως υπάρχει στη νέα Κυβέρνηση. 


epirus-ellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)