Σελίδες

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Άγνοια κινδύνου στη χρήση συσκευών με πρόσβαση στο Ίντερνετ



Μπορεί η ψηφιακή τεχνολογία να έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ευρεία χρήση συσκευών με πρόσβαση στο Ίντερνετ, όσον αφορά στο ενδεχόμενο απώλειας ή κλοπής δεδομένων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, έρευνα της B2B International και της Kaspersky Lab δείχνει ότι το 33% των Ευρωπαίων, που μοιράζεται με άλλους συσκευές με σύνδεση στο Internet, δεν λαμβάνει προληπτικά μέτρα προστασίας.

Βάσει των απαντήσεων τους, οι χρήστες αυτοί δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι, η κοινή χρήση συσκευών με συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας ή κλοπής των δεδομένων, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτές. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα, όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια συσκευή, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες ένας από αυτούς να κάνει κάποιο λάθος και να πέσει θύμα εξαπάτησης από έναν ψηφιακό εγκληματία.


H κοινή χρήση συσκευών γίνεται όλο και πιο συχνή, καθώς αρκετές φορές, πλέον, ο κάτοχος ενός υπολογιστή, τηλεφώνου ή tablet δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο, που τη χρησιμοποιεί για να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για του λόγου το αληθές, περίπου ένας στους τρεις Ευρωπαίους, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι μοιράζεται τις συσκευές του με άλλους. Το 29% των χρηστών μοιράζεται τις συσκευές του με άλλους ενήλικες, που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, το 4% τις δίνει στα παιδιά του, ενώ το 1% επιτρέπει τη χρήση των συσκευών του ακόμη και σε συναδέλφους ή άλλους γνωστούς του. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει για τις συσκευές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό αυτές να περιέχουν πολύτιμα δεδομένα, όπως τα στοιχεία σύνδεσης και οι κωδικοί πρόσβασης σε λογαριασμούς.

Όπως προκύπτει από τα πορίσματα της έρευνας, το 33% όσων μοιράζονται συσκευές με άλλους χρήστες, δηλώνει ότι δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ασφάλειας, διότι «δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο». Μόνο το 38% των χρηστών δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων, πριν δώσει μία συσκευή σε κάποιον άλλο. Επιπλέον, υπάρχει και ένα ποσοστό 33% που προστατεύει με κωδικό πρόσβασης τα δεδομένα του, ενώ μόλις το 20% προσπαθεί να μην αποθηκεύει οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία σε τέτοιες συσκευές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)