Σελίδες

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τελικά το γάλα κάνει καλό; [Πρόωρη θνησιμότητα λόγω γάλατος;] - Θα φέρει τα πάνω κάτω η έρευνα του σουηδικού Πανεπιστημίου;

νέα μελέτη αμφισβητεί τη θετική επίδραση του γάλακτος 
στα οστά αλλά και γενικότερα στον ανθρώπινο οργανισμό*


Σουηδική έρευνα δείχνει ότι εκείνοι που πίνουν πολύ γάλα δεν διαθέτουν μεγαλύτερη προστασία από ενδεχόμενα κατάγματα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυξάνεται ακόμα και ο κίνδυνος πρόωρων θανάτων.
Η Σουηδία επί πολλές δεκαετίες διαφήμιζε και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες ημερησίως γάλα. Έπιναν στα γεύματα το γάλα σαν νερό, όλες οι ηλικίες. Για να αποδειχτεί στην πορεία, ότι όχι μόνον δεν σημειώνονταν βελτίωση στην ενίσχυση των οστών, για την οποία συστήνονταν, παρά αντίθετα χειροτέρευση και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αντί για την προληπτική προστασία κατά των καταγμάτων πού υποτίθεται πως το άφθονο γάλα θα παρείχε, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουψάλας βρίσκουν τώρα ότι αυξάνει το ρίσκο ακόμη και πρόωρων θανάτων.
Στην έρευνα μετείχαν 110.000 ενήλικες γυναίκες και άνδρες τριών νομών, απαντώντας σε εκτεταμένο λεπτομερές ερωτηματολόγιο περί υγείας και διατροφής. Στο ίδιο ερωτηματολόγιο απαντούν ξανά ...
μετά την πάροδο οκταετίας. Εξετάστηκε επιπλέον η εξέλιξη της υγείας των ίδιων γυναικών επί 20ετία, για να αποδειχθεί ότι εκείνες που έπιναν 3 ἐως 4 ποτήρια γάλα την ημέρα διέτρεχαν τον κίνδυνο περισσότερων καταγμάτων, απ ότι όσες περιορίζονταν στο ένα μόνο ποτήρι γάλα την ημέρα. Πρόωρη θνησιμότητα λόγω γάλατος;
Θα φέρει τα πάνω κάτω η έρευνα του σουηδικού Πανεπιστημίου; Θα φέρει τα πάνω κάτω η έρευνα του σουηδικού Πανεπιστημίου;

Η συχνότητα των καταγμάτων απεναντίας στο ανδρικό φύλο, ανεξαρτήτως αν έπιναν πολύ ἤ λιγότερο την ημέρα γάλα, ήταν σχεδόν η ίδια. Η περίπτωση της ανδρικής κατανάλωσης γάλακτος όμως μελετήθηκε προς το παρόν μόνον 11 χρόνια. Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για την εμπέδωση νέων συστάσεων διατροφής, λέει ο καθηγητής Κάρλ Μίκαελσον, αλλά η άποψη ότι κάνει καλό να πίνουν πολύ γάλα και οι μεγάλοι έχει έντονα αμφισβητηθεί θα πει με αφορμή την έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.
Αυτό που κυρίως προβληματίζει τούς σουηδούς ερευνητές είναι η συσχέτιση υπερβολικής κατανάλωσης γάλακτος και πρόωρης θνησιμότητας, όπως και η διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα. Οι γυναίκες που έπιναν το λιγότερο τρία ποτήρια γάλα την ημέρα έδειξαν υπερδιπλάσια θνησιμότητα από εκείνες πού περιορίζονταν στο ένα ποτήρι γάλα. Μεγάλη κατανάλωση σε γιαούρτι και τυρί δεν είχε τον ίδιο συσχετισμό με αυξημένη θνησιμότητα. Περιορισμένες σε αριθμό αιματολογικές εξετάσεις ατόμων που έπιναν πολύ γάλα και ανδρών και γυναικών έδειχναν πυκνότητα ουσιών που προκαλούν φλογώσεις και οξειδωτικό στρες. Παρόμοια τεστ σε άτομα που καταναλώνουν άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσότητα όπως γιαούρτι δεν είχαν αντίστοιχη αύξηση των προαναφερθέντων ουσιών. Η έρευνα θα συνεχιστεί.
Αλίκη Τσιλιχρήστου DW
*Αιρετική μελέτη: «Το γάλα κάνει κακό στα οστά»
Επίσης αυξάνει τους κινδύνους πρόωρου θανάτου σε άνδρες και γυναίκες
Ουψάλα 
Iσως το γάλα δεν κάνει τόσο καλό όσο νομίζαμε στα κόκαλα και γενικότερα στην υγεία μας - ή απλώς και στην περίπτωση του ισχύει ότι για το κάθε τι χρειάζεται μέτρο. Η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος δεν συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, όπως συνήθως πιστεύεται λόγω του αυξημένου ασβεστίου και των πρωτεϊνών για τα οστά, αλλά αντίθετα με μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος και πρόωρου θανάτου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Σε αυτό το «αιρετικό» συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη, η οποία όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες, προτού οι επιστήμονες προχωρήσουν σε νέες διατροφικές συστάσεις. Η έρευνα, από την άλλη, συσχετίζει το πρόβλημα μόνο με το γάλα και όχι με τα άλλα γαλακτοκομικά, αφού βρήκε ότι όσες γυναίκες τρώνε πολύ γιαούρτι και τυρί, κινδυνεύουν λιγότερο από κάταγμα ή πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μικάελσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «British Medical Journal». Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα γαλακτόζης, η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης, δύο μορφών σακχάρου που περιέχονται στο γάλα και οι οποίες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.
Μέχρι σήμερα μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γενικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης. Οι σουηδοί επιστήμονες διευκρίνισαν, πάντως, ότι η έρευνά τους διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στο πολύ γάλα και στον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και πρόωρου θανάτου και όχι μια άμεση σχέση αιτίας - αποτελέσματος, γι’ αυτό τα απρόσμενα ευρήματά τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι γυναίκες
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για δύο ομάδες, μία 61.433 γυναικών ηλικίας 39 - 74 ετών και μία 45.339 ανδρών ηλικίας 45 - 79 ετών, αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και την κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού. Η γυναικεία ομάδα παρακολουθήθηκε επί 20 έτη και η ανδρική επί 11. Στη διάρκεια αυτών των περιόδων οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσα κατάγματα έπαθαν οι άνθρωποι και πόσοι πέθαναν πρόωρα.
Η στατιστική ανάλυση για τις γυναίκες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος όχι μόνο δεν μείωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος, αλλά μάλλον τον αύξανε. Μέσα σε μια δεκαετία, 42 στις 1.000 γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα, έπαθαν κάταγμα, έναντι 35 στις 1.000 που ήταν ο μέσος όρος και 31 στις 1.000 μεταξύ όσων έπιναν λίγο γάλα ή καθόλου.
Επιπλέον, οι γυναίκες που έπιναν πάνω από τρία ποτήρια γάλα τη μέρα (κατά μέσο όρο 680 μιλιγκράμ), είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (180 γυναίκες στις 1.000) μέσα σε μια δεκαετία, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι (κατά μέσο όρο 60 μιλιγκράμ), από τις οποίες πέθαναν 110 στις 1.000 μέσα στην ίδια δεκαετία, ενώ ο μέσος όρος (ανεξάρτητα από την κατανάλωση γάλακτος) ήταν 126 θάνατοι στις 1.000 γυναίκες.
Όσες έπιναν πάνω από τρία ποτήρια ημερησίως, είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 60% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχύου και 15% οποιουδήποτε άλλου κατάγματος, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι τη μέρα, όπως είπε ο Καρλ Μικάελσον.
Οι άνδρες
Oσον αφορά τους άνδρες, παρατηρήθηκε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στις γυναίκες (περίπου 10% για τρία ποτήρια και πάνω). Η περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γάλατος συνδεόταν με «ανεβασμένους» βιοδείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.
Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού γάλατος τη μέρα δεν φαίνεται να αποτελεί οποιοδήποτε πρόβλημα (το πρόβλημα αρχίζει μετά τα δύο ποτήρια), ενώ η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο σε όλα τα είδη γάλατος (με πολλά, λίγα ή καθόλου λιπαρά κ.α.). Αντίθετα, όπως διαπιστώθηκε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως γιαούρτι, τυρί), που έχουν πολύ πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, συνδέονται με μειωμένη πρόωρη θνησιμότητα και λιγότερα κατάγματα, ιδίως μεταξύ των γυναικών.
«Τα ευρήματά μας μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση την ισχύ των συστάσεων για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλατος ως μέτρου πρόληψης των καταγμάτων» τονίζουν οι ερευνητές, αλλά προσθέτουν ότι «τα ευρήματα αυτά πρέπει να τύχουν ανεξάρτητης επιβεβαίωσης, προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για νέες διατροφικές συστάσεις».
Ειδικοί από άλλες χώρες συμφώνησαν ότι τα ευρήματα πρέπει να διασταυρωθούν από άλλες έρευνες, καθώς η κατανάλωση γάλατος εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς, παράλληλα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη εγείρει περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις. 
 
stoxasmos-politikh.blogspot 
 
 
Σχετικά δημοσιεύματα στο αφιέρωμα μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)