Σελίδες

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

«Fuck Suicide»: O Χένρι Ρόλινς «επιτίθεται» στην απόφαση αυτοκτονίας του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Σε άρθρο του στο La Weekly, o Χένρι Ρόλινς «επιτίθεται» στον Ρόμπιν Γουίλιαμς, υποστηρίζοντας πως κανένας γονιός δεν πρέπει να αφαιρεί τη ζωή του.
Μέρος μιας μειοψηφίας που στέκεται απέναντι στην αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς με σκεπτικισμό, ο τραγουδιστής Χένρι Ρόλινς («Black Flag», «Rollins Band») έγραψε ένα άρθρο στο La Weekly που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και έρχεται να συναντήσει την άποψη όσων πιστεύουν πως η απόφαση του 63χρονου ηθοποιού να αφαιρέσει τη ζωή του θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό. Και σε κάθε περίπτωση όχι σαν αιτία συμπόνιας ή δικαιολόγησης της εν λόγω πράξης για τα όποια σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας.
Διαβάστε ακόμη: Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς
Ο Ρόλινς γράφει, ανάμεσα σε άλλα: «Οταν κάποιος με τέτοια επίπεδα έκθεσης πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που σε μπερδέυει. Ενας ηθοποιός
βραβευμένος με Οσκαρ, καλοπληρωμένος, με μια καριέρα που οι περισσότεροι μπορούν μόνο να ονειρευτούν - πως κάποιος τόσο αναγνωρισμένος και φαινομενικά τυχερός μπορεί να έχει μια ζωή τόσο αφόρητη ώστε να την αφαιρέσει από μόνος του;»
«Είμαι σίγουρος πως κάποιοι θα διαφωνήσουν έντονα με αυτά που θα πω. Και επίσης κατανοώ πως οι προσωπικοί του δαίμονες ήταν αληθινοί. Δεν μπορώ να διαφωνήσω σε αυτό. Αλλά δεν μπορώ απλά να καταλάβω πως ένας γονιός μπορεί να αυτοκτονήσει. Πως στο διάολο μπορείς να το κάνεις αυτό στα παιδιά σου; Δεν με νοίαζει πόσο ισορροπημένο είναι το παιδί σου - διαλέγοντας να αυτοκτονήσεις, αντί να βρίσκεσαι εκεί για αυτό το παιδί, είναι απαίσιο, τραυματικό και μπερδεμένο. Νομίζω πως από τη στιγμή που αποκτάς παιδιά, δεν έχεις πια το δικαιώμα να αφαιρέσεις τη ζωή σου. Οτι λάθη κι αν κάνεις στη ζωή, ο απώτερος σκοπός σου θα πρέπει να είναι να μην τραυματίσεις τα παιδιά σου. Οπότε, δεν αυτοκτονείς.
Ο Ρόλινς δεν αρνείται την αδιέξοδη κατάσταση που μπορεί να βρεθεί κάποιος όταν βρίσκεται σε κατάθλιψη, αλλά από την άλλη αρνείται να δεχτεί την έννοια της αυτοκτονίας.
«Οταν είσαι σε βαριά κατάθλιψη, μπορεί να βρεθείς πιο μόνος απ' όσο έχεις βιώσει ποτέ. Προσπαθώντας να κάνεις κάποιον να καταλάβει, μπορείς να μιλήσει μόνο στο περίπου. Είσαι πραγματικά μόνος σου. Ολοι χειρίζονται τις συναισθηματικές τους πληγές με τους δικούς τους τρόπους. Δεν είμαι γιατρός, αλλά νομίζω πως το μυαλό αναζητά πάντοτε μια αίσθηση ισορροπία και φυσιολογικής λειτουργίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και το σώμα... Οταν κάποιος αρνείται την ύπαρξή του, ακυρώνεται στο μυαλό μου. Εχω πολλούς δίσκους, βιβλία και ταινίες με ανθρώπους που αφαίρεσαν τη ζωή τους και τους αντιμετωπίζω όλους με μια αίσθηση περιφρόνησης. Οταν κάποιος διαπράττει αυτήν την πράξη, βγαίνει έξω από τον αναλογικό μου κόσμο. Ξέρω ότι υπήρχε, αλλά ακύρωσε την ύπαρξή του. Ηταν αληθινός, αλλά τώρα πια δεν είναι. Δεν μπορώ πια να πάρω έναν τέτοιο άνθρωπο στα σοβαρά. Μπορεί να μπορώ να εκτιμήσω τι έκανε σε καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά μου είναι αδύνατον να νιώσω άσχημα γι' αυτόν. Η ζωή τους δεν κόπηκε απότομα - αλλά εγκαταλείφθηκε με πρόθεση. Είναι δύσκολο να νιώσεις άσχημα για ανθρώπους που απλά έκαναν αυτό που ήθελαν. Είναι χάλια που λείπουν, αλλά είναι απόφασή τους. Πρέπει να το σεβαστώ και να προχωρήσω...»
«Περίπου 40.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως στην Αμερική. Κατά τη γνώμη μου είναι 40.000 άνθρωποι που δεν τα κατάφεραν. Γαμήστε την αυτοκτονία. Η ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που την φτιάχνεις εσύ...»
Η άποψη του Ρόλινς έρχεται να συναντήσει τις αντιδράσεις του Σεπ Σμιθ, παρουσιαστή ειδήσεων του Fox News που αποκάλεσε τον Ρόμπιν Γουιλιαμς «δειλό» επειδή αυτοκτόνησε (ενώ στη συνέχεια απολογήθηκε, λέγοντας πως η λέξη ήρθε στο στόμα του αυθόρμητα και δεν είχε κανένα σκοπό να προσβάλλει τη μνήμη του ηθοποιού), αλλά και του κριτικού του ΒBC, Μπάρι Νόρμαν, ο οποίος συνέδεσε τις κακές επιλογές των φτηνών μελοδραματικών ταινιών στις οποίες έπαιζε ο Γουίλιαμς με την κατάστασή του. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και όταν η Ακαδημία έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter, αφιερώνοντας στον Ρόμπιν Γουίλιαμς, «Genie, you’re free», που για πολλούς υπήρξε ένας τρόπος να ηρωποιηθεί η αυτοκτονία. 

[Update: Μία μόλις μέρα (στις 22 Αυγούστου) μετά το επίμαχο άρθρο στο LA Weekly, o Χένρι Ρόλινς απολογήθηκε στο επίσημο site του: «Λυπάμαι βαθιά. Ζητώ συγγνώμη. Δεν ήταν πρόθεσή μου να πληγώσω οποιονδήποτε και όμως ξέρω ότι το έκανα...»] 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)