Σελίδες

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το "φιλότιμο" γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες !!!

Βίντεο: 29 διεθνούς φήμης Ελληνες εξηγούν στους ξένους το «Φιλότιμο»Ας προσεγγίσουμε τη λέξη ετυμολογικά.

Φιλότιμος, φιλότιμον
Φίλος και τιμή: αυτός που αγαπά την τιμή, ο φιλόδοξος, αυτός που διψάει για τιμές και διακρίσεις υπερβολικά.
Επίσης ο πολυτίμητος, ο αξιοσέβαστος.
Φιλοτιμούμαι = ζητώ την τιμή, φιλοτιμούμαι, είμαι υπερήφανος για κάτι, στηρίζω τη φήμη μου, επιλαμβάνομαι μετά ζήλου, επιδιώκω με ζέση, ενασχολούμαι με αγάπη, αγωνίζομαι αμιλλώμενος.
Φιλοτιμία = ένθερμος αγάπη τιμής, φιλοδοξίας, φιλόδοξος άμιλλα, ζηλότυπος επιθυμία, φιλοδοξος επιδίωξις, επιμονή, ισχυρογνωμοσύνη, το επιδιωκόμενο, τιμή, διάκρισις, υπόληψις.
Ας γνωρίσουμε τη λέξη κατά τα μέρη της.

Τιμή  Από το ρήμα τίω και τίνω = (τιμή και πληρωμή), τιμώ, προσφέρω τιμή, αξιώνω σεβασμό, εκπληρώνω, ανταμείβω.

Φίλος  = αγαπητός, προσφιλής, ευάρεστος, ευχάριστος, τερπνός, φίλιος,
φιλικός, καλοκάγαθος…

Φιλώ  Αγαπώ, φέρομαι φιλικά, τρυφερά, στοργικά, εκδηλώνω αγάπη, φιλεύω, ασπάζομαι.
Αλλά και: Εγκρίνω επιδοκιμάζω, αποδέχομαι ευχαρίστως, αγαπώ να, συνηθίζω να.
Από τις λέξεις λοιπόν φίλος και τιμή προκύπτει η λέξη φιλότιμος, φιλότιμη, φιλότιμον (πρβ. ελληνικόν φιλότιμον).
Η λέξη φιλότιμο είναι καθαρά ελληνική. Η συγκεκριμένη λέξη πηγάζει από το συλλογικό ασυνείδητο της ελληνικής ψυχοσύνθεσης και νοοτροπίας.  Η σημασία της  συνδέεται με ιστορικούς, φιλοσοφικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς ορίζοντες.

Η έννοια της λέξης γεννά συναισθήματα υψηλά, όπως γενναιότητα , ευγένεια, υπερηφάνια. Συναισθήματα, τα οποία εμφωλεύουν σε άκρως ευαίσθητες περιοχές της ανθρώπινης ψηχής.  Φιλότιμος είναι κάποιος που ζει έντιμα, σκέπτεται και λειτουργεί ενάρετα και δοτικά σε κάθε στιγμή της ζωής του. Ενεργεί με αγάπη, καλοσύνη, υπευθυνότητα, πόνο και συμπόνια για τους άλλους.  Διότι ο φιλότιμος πράττει την αρετή μέσα από την καρδιά του. Πιστεύει ότι είναι πράγματι καλό να βοηθάς τους συνανθρώπους σου, ακόμη και όταν εκείνοι δεν στο αναγνωρίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι όφειλε ο κάθε άνθρωπος να είναι φιλότιμος. Στην αντίθετη περίπτωση η « αφιλοτιμία », η έλλειψη τιμής, ήταν ντροπή. Φυσικά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει ένα καταπληκτικό σύστημα αξιών, που για να το κατανοήσει κάποιος πρέπει να εμβαθύνει όχι μόνο στην ετυμολογία των λέξεων και την ερμηνεία τους...

Είκοσι εννιά Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της Φιλανθρωπίας, της Πολιτικής, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης και της Ενημέρωσης εξηγούν στο διεθνές κοινό τι σημαίνει η λέξη «Φιλότιμο».



ΠΗΓΕΣ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)