Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Μειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος;



Λαμβάνοντας το κείμενο που ακολουθεί, αναρωτιόμαστε γιατί τον τελευταίο καιρό το ιστολογίο μας γίνεται δέκτης κειμένων που αφορούν την ιδιωτικοποίηση ή αυτό που εμείς λέμε ξεπούλημα. 

Για εμάς η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου και όχι όσα αναφέρουν «υπου-λοί» και «βολευτές»  της συγκυβέρνησης. Δεν είναι το φως που παρέχει το ρεύμα, είναι και η θέρμανση, το ζεστό νερό, αλλά και το μαγείρεμα, είναι και το ιντερνέτ που ο πρωθυπουργός μας το ονομάζει «κοινωνικό αγαθό» και το παρέχει δωρεάν, ας μην τον προσβάλλουν, ολόκληρος πρωθυπουργός το είπε!!

Επίσης στη χώρα μας ότι έγινε ιδιωτικό επέφερε αυξήσεις των τιμών σε επίπεδο ακόμα και 450% (δείτε διόδια αυτοκινητόδρομων). Το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη αφού οι ιδιωτικές εταιρείες σαν κύριο στόχο έχουν τη μέγιστη κερδοφορία με τις ελάχιστες παροχές.  

Ο κύριος Γιώργος Μιχαλόπουλος που υπογράφει το κείμενο που ακολουθεί ισχυρίζεται ότι στην Γαλλία μειώθηκε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, γεγονός που δεν θα ισχύσει ποτέ αφού η Ελληνική κυβέρνηση την μόνη παρέμβαση που θα είχε θα ήταν μόνο για αυξήσεις των τιμολογίων. Τώρα δηλαδή ο κύριος Μιχαλόπουλος θέλει να μας πείσει ότι οι προδότες έχουν αγαθά αισθήματα και προστατεύουν το λαό; Εδώ φορολογούν τους ανέργους η κλεφτό κυβέρνηση … 


Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας: Κάντο όπως οι Γάλλοι

Μαθήματα στρατηγικής σε θέματα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, για τα οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κρατά ευλαβικά σημειώσεις, παραδίδει η Γαλλία.

Η χώρα, η οποία είναι γνωστή για την επιθετική πολιτική τιμών ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της, επιβεβαίωσε τη φήμη της: ο ενεργειακός κολοσσός της EDF και η Exeltium (Ένωση των 27 μεγαλύτερων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας) συμφώνησαν σε μείωση των τιμολογίων.

Μετά από ένα τρίμηνο διαπραγματεύσεων μεταξύ EDF-Exeltium, η πρώτη γνωστοποίησε ότι προχωρά σε μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις περισσότερες βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας της χώρας. Η δε συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από σχετική παραίνεση της γαλλικής κυβέρνησης. Αποτέλεσμα του συντονισμού των δυνάμεων των τριών πλευρών; Η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, στη βάση του οποίου όχι μόνο προβλέπονται φθηνότερα βιομηχανικά τιμολόγια, αλλά υπάρχει δέσμευση για διατήρηση των χαμηλών τιμών για τα επόμενα 5-6 χρόνια, ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κοινή διαπίστωση και των τριών πλευρών: οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας θα μπορέσουν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τα χαρμόσυνα για τη γαλλική βιομηχανία νέα έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα –η οποία κάθε άλλο παρά αντέχει νέα λουκέτα- επιμένει να κοιτάζει τα φουγάρα να σβήνουν. Με τους χαλυβουργούς να εκπέμπουν sos για το ενεργειακό κόστος, το οποίο ροκανίζει τις εξαγωγές, που πήραν τον κατήφορο κατά 21,2% το τετράμηνο του 2014, η Ελλάδα δεν χρειάζεται παρά να πάρει μαθήματα γαλλικής και να το κάνει όπως οι Γάλλοι.

Το πρόσφατο καμπανάκι της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδας είναι πολύ ηχηρό και δεν δέχεται παρερμηνειών: το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά απαγορευτικές τις εξαγωγές ελληνικών χαλυβουργικών προϊόντων. Ποιοι κερδίζουν; Άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που είδαν τις εξαγωγές σε χαλυβουργικά προϊόντα να απογειώνονται το τελευταίο διάστημα.

Γιώργος Μιχαλόπουλος
Μηχανολόγος-Μηχανικός 
 
Και τώρα ακολουθεί ο αντίλογος στο κείμενο του κύριου Μιχαλόπουλου:
 

34 πάροχοι στη Βρετανία το αποδεικνύουν: η ενέργεια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσεις σε ιδιώτες!


"Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα", "ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές", "ο ανταγωνισμός ωφελεί τους καταναλωτές", "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση" είναι μερικές απ' τις "καραμέλες" του ρηγκανισμού και του θατσερισμού, που σάρωσαν και την Ευρώπη πριν κάμποσα χρόνια.
Η Βρετανία ήταν απ' τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να ιδιωτικοποιήσουν την ενέργεια και σήμερα 34 πάροχοι πουλάνε στους Βρετανούς και τους ΒορειοΙρλανδούς ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. 34 πάροχοι σίγουρα είναι αρκετοί, ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία σ' αυτό. Αλλά γιατί τότε στη Βρετανία κανένας δεν είναι ευχαριστημένος;
"Γιατί οι πάροχοι ενέργειας δεν κάνουν ούτε τα βασικά;" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της The Telegraph, πριν μερικές μέρες.
Τα παράπονα των καταναλωτών έχουν εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα, καταγράφεται πλέον ένα κάθε τρία δευτερόλεπτα! Μόνο στους τρεις πρώτους μήνες του 2014 οι διαμαρτυρίες σε βάρος των Έξι Μεγάλων παρόχων έφθασαν τα 1,7 εκατομμύρια, με τα περισσότερα παράπονα ανά 1000 καταναλωτές να αφορούν τις εταιρείες npower και EDF. Οι διαμαρτυρίες σε βάρος της ...
British Gas διπλασιάστηκαν μέσα σε έξι μήνες! Οι επίσημες διαμαρτυρίες στον κρατικό ενεργειακό διαμεσολαβητή (ombudsman) στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το συνολικό αριθμό του 2013!
Η Telegraph αναγκάστηκε να παρέμβει η ίδια σε πολλές περιπτώσεις σε παρόχους, απειλώντας τους με κακή δημοσιότητα, για να λυθούν ακόμα και πολύ απλά προβλήματα... 
 
συνέχεια στο:
 

Διπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα

Πουθενά στην Ευρώπη η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν έφερε μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, πόσο μάλλον σε χώρες στις οποίες είτε λόγω φτηνής πρώτης ύλης (π.χ. λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά) είτε λόγω «αξιοποίησης» των κρατικών μονοπωλίων από τις κυβερνήσεις για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, οι χρεώσεις παρέμεναν χαμηλές.

Αντίθετα, την τελευταία δεκαετία τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν βιώσει πρωτόγνωρες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, με την Ελλάδα να βρίσκεται μάλιστα στις κορυφαίες θέσεις...

 ... Την προηγούμενη δεκαετία τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος βίωσαν η Μάλτα (+161%), η Κύπρος (+136%, με την τιμή ρεύματος, μετά την κρίση ηλεκτροδότησης που ξέσπασε, να είναι μια από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά στα 0,2338 ευρώ/kwh), η Λετονία (+133), η Ιρλανδία (+133%), η Τσεχία (+129% και παρ' όλα αυτά παραμένει μια από τις φτηνότερες στην Ε.Ε. με 0,1235 ευρώ/kwh), η Σουηδία (+108%) και η Λιθουανία (+95%)....



Ανοδικά θα κινηθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού, τόσο σε οικιακό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο, έως το 2035, στις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με το World Energy Outlook 2013 της IEA, ενώ τα χάσματα μεταξύ των περιφερειακών αγορών αναμένεται να διευρυνθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 2035, η τιμή του βιομηχανικού ρεύματος ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα είναι η μισή συγκριτικά με την αντίστοιχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά 40% χαμηλότερη συγκριτικά με την Κίνα. Ειδικά στην περίπτωση της βιομηχανίας, το χάσμα στις τιμές μεταξύ των περιφερειακών αγορών εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, μέχρι το 2035 θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντικατάσταση-ανακαίνιση των «γερασμένων» υποδομών. Σε παγκόσμια κλίμακα, το διάστημα 2013-2035 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 17 τρισ. δολ., με μέσο όρο δαπανών ετησίως τα 740 δισ. δολ.

75% υψηλότερες οι τιμές χονδρικής στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ
Παράμετροι όπως το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού αλλά και οι διάφοροι φόροι και επιδοτήσεις (π.χ. οι επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ) θα είναι αυτές που καθορίζουν και θα συνεχίσουν έως το 2035 να καθορίζουν το επίπεδο των τελικών τιμών ηλεκτρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, παρόλο που οι φόροι και χρεώσεις δικτύου έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών, κύριο στοιχείο καθορισμού της διαφοράς που παρατηρείται στις τιμές των διαφόρων χωρών είναι οι διαφορές στις τιμές χονδρικής....


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές χονδρικής προβλέπεται να είναι 75% υψηλότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, ως το 2035. Μπορεί η ισχυρή ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών να μειώνει το κόστος καυσίμων, παρόλα αυτά αυξάνει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης (O&M) και το κόστος επενδύσεων. Με την πάροδο του χρόνου, η αργή άνοδος των τιμών φυσικού αερίου -η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο διατηρεί ένα μερίδιο 20% του ενεργειακού μίγματος ως το 2035- και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, θα συμβάλουν επίσης στην αύξηση των τιμών χονδρικής....





Ενώ όλοι αναφέρονται σε μια γενικότερη αύξηση του κόστους της  ηλεκτρικής ενέργειας και που ιδιαίτερα για την Ευρώπη θα ξεπεράσει τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, ο φίλος μας Μηχανολόγος Μηχανικός κύριος Γ. Μιχαλόπουλος επιμένει στην ιδιωτικοποίηση. Η χώρα μας έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της παραγωγής ενέργειας με Λιγνίτη και που ουσιαστικά την καθιστά ανεξάρτητη από οποιαδήποτε ιδιωτική κερδοσκοπία, φαίνεται αυτό δεν αρέσει στον κύριο Μιχαλόπουλο, ο οποίος δεν γνωρίζουμε καν σε ποια ιδιωτική επιχείρηση εργάζεται ή τι συμφέροντα έχει από τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια.
Η «οικονομική κρίση» ή αλλιώς Γερμανική κατοχή δημιουργεί τις προϋποθέσεις κάποιοι να κερδοσκοπούν βασιζόμενοι στην προπαγάνδα και στην δυστυχία του Ελληνικού λαού.   

Η ΔΕΗ, το ΝΕΡΟ, ο ΗΛΙΟΣ, οι ΔΡΟΜΟΙ, η ΘΑΛΑΣΣΑ, οι ΑΚΤΕΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ δεν ανήκει στους πολιτικούς για να την ξεπουλάνε αλλά ούτε σε κανέναν ιδιώτη για να τις αγοράσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)