Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΖΥΘΟΥ - ΜΠΥΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΦΙΞ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ



Τα όσα περιγράφονται  στο ποιό κάτω άρθρο δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα αντιθέτως την βιάζουν βάναυσα :
"Τι σχέση έχει η περιοχή του Μετς με τον Νίτσε και τον Κάρολο Φιξ που έφερε την μπύρα στην Ελλάδα;
www.mixanitouxronou.gr/ti-schesi-echi-i-periochi-tou-mets-me-ton-nitse.

22/07/2014
Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ



Μαζί με τον Βασιλιά Όθωνα ήρθε στην Αθήνα πλήθος Βαυαρών ακόλουθων και αξιωματικών, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
Επόμενο ήταν να φέρουν μαζί τους και ορισμένες από της βορειοευρωπαϊκές συνήθειες, όπως την αγάπη τους για τη μπύρα.
Ένας από αυτούς τους Βαυαρούς ήταν ο Κάρολος Φιξ, που δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο ζύθου στην Αθήνα.  Από αυτόν πήρε το όνομα η γνωστή μπύρα.
Ο Φιξ, εκτός από το εργοστάσιο, έφτιαξε και μία μπυραρία στην περιοχή γύρω από τον λόφο του Λογγίνου.
Το όνομα που της έδωσε ήταν «Μετς», προς τιμήν μίας θρυλικής μάχης του γαλλο-πρωσικού πολέμου του 1870.
Η μπυραρία του Φιξ έγινε τόσο δημοφιλής που έδωσε το όνομά της σε όλη την περιοχή.
Μέχρι τότε οι Αθηναίοι αποκαλούσαν την περιοχή «παντρεμενάδικα», καθώς εκεί
βρίσκονταν νυχτερινά κέντρα με γυναίκες «ελευθέρων ηθών» που διασκέδαζαν τους άντρες.
Ο γαλλο-πρωσικός πόλεμος
 
Οι Γάλλοι παραδίδονται μετά την πολιορκία του Μετς
Ο πόλεμος ξεκίνησε ως τέχνασμα του Καγκελάριου Βίσμαρκ, που επεδίωκε την ένωση της Γερμανίας.
Προκάλεσε διαμάχη με τη Γαλλία, έτσι ώστε οι νότιες περιοχές της Γερμανίας να αναγκαστούν να συμμαχήσουν με τους βόρειους για να αντιμετωπίσουν τους επερχόμενους Γάλλους.
Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν οι Πρώσοι, που φημίζονταν για τη στρατιωτική τους δεινότητα.
Η αποφασιστική μάχη του πολέμου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μετς της Γαλλίας.
Οι δυνάμεις των Γάλλων πολιορκήθηκαν από τους Πρώσους από τις 19 Αυγούστου έως και τις 27 Οκτωβρίου του 1870.
Οι Γάλλοι παραδόθηκαν όταν άρχισαν οι πρώτοι θάνατοι από την πείνα.
Στην πολιορκία συμμετείχε και ο φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε, που υπηρέτησε ως ιατρικός βοηθός, αλλά κόλλησε δυσεντερία και αποσύρθηκε. "

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ
Αναληθής ισχυρισμός Νο 1:
" ........ Ένας από αυτούς τους Βαυαρούς ήταν ο Κάρολος Φιξ, που δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο ζύθου στην Αθήνα. Από αυτόν πήρε το όνομα η γνωστή μπύρα. "
Πραγματικότητα:
Ο Κάρολος Φίξ δεν ήλθε στην Ελλάδα το 1832. Γεννήθηκε στην Ελλάδα/Αθήνα  στις 4 Νοεμβρίου 1865 και πέθανε στην Βιέννη την  1η Φεβρουαρίου 1922.

Ο Κάρολος Ιωάννη Φίξ δεν δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο ζύθου στην Αθήνα.  Απλώς μετά τον θάνατο του πατέρα του Ιωάννη Γεωργ. Φίξ, 14.10.1895, κληρονόμησε το το ζυθεργοστάσιο - ζυθοπωλείο που αυτός είχε δημιουργήσει  επί της οδού Φαλήρου και μετέπειτα Συγγρού.
Αναληθής ισχυρισμός Νο 2:

" Ο Φιξ, εκτός από το εργοστάσιο, έφτιαξε και μία μπυραρία στην περιοχή γύρω από τον λόφο του Λογγίνου. Το όνομα που της έδωσε ήταν «Μετς», προς τιμήν μίας θρυλικής μάχης του γαλλο-πρωσικού πολέμου του 1870. Η μπυραρία του Φιξ έγινε τόσο δημοφιλής που έδωσε το όνομά της σε όλη την περιοχή."

Πραγματικότητα:
Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση - αμφιβολία σίγουρο  ότι ο Κάρολος Ιωάννη Φίξ (4 Νοεμβρίου 1865 Αθήνα  – 1 Φεβρουαρίου 1922 Βιέννη)  δεν " ίδρυσε κανένα ζυθοπωλείο - μπυραρία στην περιοχή γύρω από τον λόφο του Λογγίνου βαφτίζοντάς το με το όνομα «Μετς», προς τιμήν της  θρυλικής μάχης του γαλλο-πρωσικού πολέμου του 1870 ",  αλλά ούτε ο Ιωάννης Γεωργίου Φούξ μετέπειτα Φίξ ( 3 Ιουνίου 1832 – 26 Οκτωβρίου 1895 /Αθήνα)  που ήλθε στην Ελλάδα το 1850 έκανε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έως σήμερα ιστορικά  στοιχεία  η περιοχή πήρε το όνομα Μέτς ως ακολούθως:   " Το Παράρτημα  του ξενοδοχείου του  Ν.Θ. Τσούχλου, το υπό την επωνυμίαν Μέτς και Παντεπόπτης ήρξατο των εργασιών αυτού. Οι προσερχόμενοι θέλουσι μείνει ευχαριστημένοι δια την εξαίρετον ποιότητα των φαγητών του, του Ρητινίτου και των άλλων εκλεκτών ποτών " . Βλέπε πιό κάτω



Αναληθής ισχυρισμός Νο 3:
.... " και τον  Κάρολο Φιξ που έφερε την μπύρα στην Ελλάδα "

Πραγματικότητα:
Ψευδέστατος  ισχυρισμός. Δέν έφεραν οι  Φίξ την μπύρα στην Ελλάδα. Προηγήθηκαν αυτών άλλοι γερμανοί σε ένα εκ των οποίων, τον Μέλχερ, ο Ιωάννης Γεωργίου Φίξ έμαθε την τέχνη της ζυθοποίας.  
Ο Γ.Α. Αναστασόπουλος , Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο έργο του  "Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας",  ως προς την ίδρυση  και λειτουργία του πρώτου ζυθοποιείου στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αναφέρει: 
" Κατά το τέλος του έτους 1860 ο συγγραφεύς Ritter  Friedrich von Zen-tner, αξιωματικός του μηχανικού, μέλος της επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανίας επιτροπής,  εξέδωκε σύγγραμμα περιλαμβάνον πλείστας πληροφορίας περί της βιοτεχνικής και βιομηχανικής προόδου της Ελλάδος με τίτλο:  "Συγκεντρωθείσες σημειώσεις σχετικά με την Βιομηχανία και Αγροτική Οικονομία του Βασιλείου της Ελλάδος "Gesammelte Notizen ueber die Industrie und Landwirtschaft im Koenigreich Griechenland", Mannheim 1860.
von Zentner, ως πρώτος διευθυντής του Πολυτεχνείου Αθηνών έζησεν επί μίαν δεκαετίαν εις Ελλάδα, παρηκολούθησε την περίοδον της πρωτο-γενούς αναπτύξεώς της και περιέγραψε την θέσιν αυτής από εμπορικής, γεωργικής και βιομηχανικής απόψεως”.
Για τον κλάδο της ζυθοποιίας αναφέρει: "Το 1840 ιδρύεται το πρώτον ζυθοποιείον εις τας Αθήνας χάριν των Γερμανών που υπηρετούσαν εις τον ελληνικόν στρατόν", αργότερα δε - πάντοτε κατά τον ίδιον συγγραφέα -" ιδρύθησαν και έτερα δύο" (βλέπε σελίδα 163). To 1885 - σημειώνει-  “Υπάρχουσι προσέτι 7 ζυθοποιεία παράγοντα 400 - 600.000 οκ. ζύθου αξίας 250 - 350.000 δρχ. και 3 παγοποιεία, εκ των οποίων τα δύο ατμοκίνητα με παραγωγήν συνολικώς 400.000 δρχ. ετησίως " (βλέπε σελίδα 533), (βλέπε επίσης και Βερναρδάκης Ν.Α. " Περί του εν Ελλάδι εμπορίου", σελ. 30-33, εν Αθήναις 1885).
Τόσο ο Ritter  Friedrich von Zentner  και οι άλλοι γερμανοί συγγραφείς - περιηγητές , όσο και ο Γ.Α. Αναστασόπουλος  δεν αναφέρονται στο όνομα του Βαυαρού ζυθοποιού, που το 1840 ίδρυσε το πρώτο χειροκίνητο ζυθο-ποιείο στην Ελλάδα.
    Το ρόλο αυτό διεκδικεί ένας εκ των Βαυαρών που παρήγαγαν ζύθο, επαγγελματικά στην  Αθήνα, στα χειροκίνητα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία που δημιούργησαν κατά την περίοδο 1840-1850,  όπως ο Melcher (Μέλχερ), ο Fischer (Φίσερ), ο Βάβεκ (Waweck) και ο Ζέλ ( Seel). Και αυτό διότι δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς κάθε ένας από αυτούς ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα.  Υπάρχουν δυστυχώς μόνο γενικές αναφορές, ως προς τους εν λόγω, σχετικά με την επαγγελματική τους  δραστηριότητα και για ορισμένους το που περίπου  ήταν το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο τους. Για τον μοναδικό που υπάρχουν στοιχεία είναι ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ και μετέπειτα Φίξ ο οποίος ασχολήθηκε με την ζυθοποιία αρκετά αργότερα.
Ποιοί παραποιούν  βιάζοντας βάναυσα την ιστορική πραγματικότητα?
 Από που εκπορεύονται οι πιο πάνω αναλήθειες? 
Επιτέλους κάποιοι πρέπει να σεβαστούν πρωτίστως την μνήμη των νεκρών, όλων εκείνων  που συνέβαλαν στην δημιουργία και ανάπτυξη του κλάδου της Ελληνικής ζυθοποιίας αλλά και την ιστορία και την κουλτούρα του ελληνικού ζύθου, του αγαπημένου από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες λαϊκού ποτού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να παρέμβει άμεσα διότι τέτοιες αναλήθειες διαστρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο της Ελληνικής ζυθοποιίας ιδιαίτερα σήμερα που  και με χρήματα από το ΕΣΠΑ, δηλαδή και του Έλληνα φορολογούμενου, έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας ο κλάδος της Μικροζυθοποιίας.  Μικροζυθοποιίες  που έχουν εμπλουτίσει τον κλάδο και ευρίσκονται στην κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης και καθιέρωσής τους στην αγορά.
Για διευκρινήσεις και άλλες πληροφορίες παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας.
Εάν θα θέλατε να έχετε περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την " Δημιουργία και Ιστορική διαδρομή του κλάδου της Ελληνικής Ζυθοποιίας" επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να σας αποστείλουμε τη σχετική - έρευνα μελέτη μας.

Με εκτίμηση
Παναγής Μάμος
Τηλ. 6974 710832 και 210 7248792
e-mail: info@mamos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)