Σελίδες

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρικά δίκτυα μέχρι το 2020! Λεφτά υπάρχουν;

Η Eurelectric εκπροσωπεί τις εταιρείες που έχουν σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (Σ.Ε.Η.Ε.). Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα συνέδριο, στο οποίο συζητείται η ενεργειακή πολιτική. Για να ενισχύσει τη συζήτηση χρηματοδοτεί διάφορες μελέτες και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται συνήθως λίγο πριν το συνέδριο.

Το φετινό συνέδριο ήταν στις αρχές του μήνα στο Λονδίνο και μια απ' τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν αφορά τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια στα δίκτυα διανομής. Πρόκειται για ένα τεύχος 43 σελίδων, που στο εξώφυλλο, για να μην μπερδευόμαστε, μας μοστράρουν φάτσα τα αιολικά και πολύ διακριτικά τα Φ/Β. Ίσως βέβαια είναι ένας τρόπος να μας δείξουν έμμεσα τον υπεύθυνο γι' αυτά που περιέχει το τεύχος.

Στην εισαγωγική περίληψη, που συνοψίζει τα κύρια σημεία της μελέτης, τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων διανομής βρίσκονται αντιμέτωποι με απαιτήσεις σημαντικών επενδύσεων για τρεις κύριους λόγους : την ανάγκη ...
ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο δίκτυο, την ανάγκη αντικατάστασης παλαιών στοιχείων των δικτύων και την ανάπτυξη των "έξυπνων" δικτύων.

Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα της μελέτης, οι διαχειριστές δικτύων δεν προχωρούν στις απαραίτητες επενδύσεις και η ανάλυση των κανονιστικών πλαισίων σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι υπάρχουν λιγότερα επενδυτικά κίνητρα απ' ό,τι το 2010. Η Eurelectric συνιστά να καθοριστεί ένα σαφές μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής για τα δίκτυα, να καθοριστεί το ρυθμιζόμενο έσοδο των διαχειριστών με διαφανή τρόπο και βασισμένο σε μακροπρόθεσμο κόστος κεφαλαίου συμβατό με τη διάρκεια ζωής των παγίων, να βελτιωθεί η προβλεψιμότητα του ρυθμιστικού πλαισίου, να αφαιρεθεί η έρευνα & ανάπτυξη απ' τους μακροπρόθεσμους στόχους αποτελεσματικότητας που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη απόδοση κεφαλαίου σε έργα αυξημένου ρίσκου καθώς και ενθάρρυνση της χρηματοδότησης σε μεγάλης κλίμακας επιδεικτικά έργα "έξυπνων" δικτύων. Τέλος, να διασφαλισθεί η έγκαιρη ανάκτηση κόστους του προγράμματος "έξυπνων" μετρητών που αναπτύσσουν οι διαχειριστές δικτύων.

Με το που αρχίζει το κυρίως κείμενο έρχεται και η "λυπητερή": τα Ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα θα χρειαστούν επενδύσεις  εξακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020! Τα 2/3 αυτού του ποσού θα επενδυθούν σε δίκτυα διανομής, καθόσον τα αιολικά και τα Φ/Β έχουν αυξηθεί πάρα πολύ μεταξύ 2000 & 2012, όπως φαίνεται στο γράφημα και συνδέονται κυρίως στα δίκτυα διανομής. Η διατήρηση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πελατών, σύμφωνα με το ισχύον σε κάθε χώρα κανονιστικό πλαίσιο, απαιτεί αντικατάσταση παγίων που κατασκευάστηκαν πριν αρκετές δεκαετίες. Τέλος, η ανάπτυξη "έξυπνων" δικτύων και "έξυπνων" μετρητών χρειάζονται τις ανάλογες επενδύσεις.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Δεν μας έφθαναν τα λεφτά που πληρώνει όλη η Ευρώπη για τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές των ΑΠΕ, τώρα πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθιά, πολύ βαθιά στην τσέπη, για να πληρώσουμε και τα δίκτυα διανομής που χρειάζονται οι ΑΠΕ. Μεγαλώνει πολύ ο λογαριασμός των ΑΠΕ, δεν νομίζετε;

Σας είχαμε πει το Πάσχα ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν, επειδή όλοι ονειρεύονται μια Ευρώπη με τελικά ένα κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα. Κι επειδή αυτό εύκολο είναι να το ονειρεύεται κανείς, αλλά πολύ φαραωνικό για να το υλοποιήσει, οι πολίτες θα ψάξουν να βρουν τις δικές τους γραμμές άμυνας στο συνεχιζόμενο γδάρσιμο.

Κάποτε η Γλυκερία τραγουδούσε ότι "τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια", αλλά, επειδή ήταν στα ελληνικά, δεν φαίνεται να το κατάλαβαν στη Eurelectric. Τα δισεκατομμύρια ευρώ τα έκαναν και τα παραέκαναν πετσετάκια. Εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ είναι Πάααρα Πολλά Λεφτά! Και σε τόσο σύντομο χρόνο, μέχρι το 2020. Αν η Ευρώπη είχε να επενδύσει αυτά τα λεφτά, θα έλυνε μια για πάντα το πρόβλημα των "τοξικών" παγίων των υπερμοχλευμένων τραπεζών της, θα έδινε μια τεράστια ώθηση στην πραγματική οικονομία, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Οι ΑγγλοΣάξωνες συνηθίζουν να λένε πάντα "Follow the money". Ποιος θα κερδίσει τη μερίδα του λέοντος απ' τη θηριώδη πίτα των 600 δισ. ευρώ; Φυσιολογικά τρία ονόματα: Siemens, Alstom, ABB. Κι ο Ευρωπαϊκός Νότος θα εξακολουθήσει να αποτελεί την παράπλευρη απώλεια στην Ευρώπη των πολυεθνικών ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)