Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σόιμπλε:Η Γερμανία εχει επωφεληθεί από μετανάστες ανατολικής Ευρώπης

«Ορισμένοι τομείς χρειάζονται κατεπειγόντως περισσότερους»
Σόιμπλε:Η Γερμανία εχει επωφεληθεί από μετανάστες ανατολικής Ευρώπης(REUTERS)



Βερολίνο 
Επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικρούει τους φόβους ότι υπερβολικά πολλοί μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μετακινούνται στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του εχει επωφεληθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν με το βλέμμα στραμμένο στο αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην οποία ανήκει ο ίδιος, διότι συδαυλίζει τους φόβους εναντίον του κύματος μετανάστευσης.


Η CSU έχει προτείνει να θεσπιστούν περιορισμοί στα επιδόματα που χορηγούνται σε μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίοι από 1ης Ιανουαρίου απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές υπηρεσίες των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει αντιθέτως ότι ορισμένοι τομείς απασχόλησης στη Γερμανία χρειάζονται κατεπειγόντως περισσότερους μετανάστες εργαζόμενους.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να υιοθετούμε εχθρικές συμπεριφορές έναντι άλλων» ανέφερε. «Η Γερμανία επωφελείται από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Εξαρτώμεθα από τους εργαζόμενους που έρχονται στη χώρα μας. Ορισμένοι τομείς, όπως τα γηροκομεία ή η οικιακή φροντίδα, δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν πλέον χωρίς αυτούς» τόνισε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε να υποβαθμίσει τους φόβους ότι Ρουμάνοι και Βούλγαροι σπεύδουν να μεταναστεύσουν μαζικά στη Γερμανία για να εκμεταλλευτούν το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας αυτής.

«Υπάρχουν, παρεμπιπτόντως, Γερμανοί που καταχρώνται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και φοροδιαφεύγουν» σημείωσε ο Σόιμπλε, προσωπικότητα η οποία χαίρει σεβασμού στους συντηρητικούς κύκλους του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει καλέσει να επιβληθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών και έχει επικαλεστεί τους φόβους περί μαζικής μετοίκησης ανθρώπων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στη Βρετανία με στόχο την εκμετάλλευση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Κάμερον αντιμετωπίζει μια όλο και μεγαλύτερη πρόκληση από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ένα ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα το οποίο απαιτεί να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην μετανάστευση. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, το UKIP αναδείχθηκε το δημοφιλέστερο κόμμα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις «θεμελιώδεις ελευθερίες» στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, μαζί με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου. Είναι ένα βασικό συστατικό της συμμετοχής οποιουδήποτε κράτους στην ΕΕ και επιτρέπει σε φοιτητές να μεταναστεύουν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος για να σπουδάσουν όπως και στους εργαζόμενους να αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης.

Όμως μια μερίδα των Γερμανών -αλλά και των Βρετανών, των Δανών, των Αυστριακών και των Ολλανδών, μεταξύ άλλων- αμφισβητεί τα οφέλη της διαδικασίας επέκτασης της ΕΕ προς ανατολάς η οποία είχε αρχίσει το 2007. Η διαδικασία αυτή οδήγησε στην εισδοχή φτωχότερων χωρών στην Ένωση, αν και συνοδεύτηκε μια επταετή καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πλήρη ένταξή τους στην ενιαία αγορά εργασίας.

Σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο το μεταναστευτικό να ενισχύσει την ακροδεξιά στις εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η υψηλή ανεργία και η κόπωση από την επιβολή πολιτικών λιτότητας έχουν ήδη καταστήσει πιο σθεναρά κόμματα των άκρων, όπως υποστηρίζουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει τις κυβερνήσεις των χωρών, οι οποίες εκφράζουν την πρόθεση να θεσπίσουν περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων στην ΕΕ ότι χρησιμοποιούν στερεότυπα.

Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και ανεργία μόλις 6,9%- αποτελεί μαγνήτη για τους μετανάστες. Με διψήφιο ποσοστό της καθαρής αύξησης των εισροών μεταναστών τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα υποδέχθηκε 67.000 Ρουμάνους και 29.000 Βούλγαρους το πρώτο εξάμηνο του 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)