Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ Ήττα της Monsanto στην Ευρώπη!

Η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός της χημικής και της αγροτικής βιομηχανίας Monsanto, εγκατέλειψε την προσπάθειά της να διαθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο σπόρο ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που ανέκυψαν.

Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) και σπόροι έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση στην Ευρώπη, λόγω των ανησυχιών για την υγεία και το περιβάλλον. «Θα αποσύρουμε τις αιτήσεις χορήγησης αδειών για την καλλιέργεια γενετικά βελτιωμένων γεωργικών προϊόντων... σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και αφού διασαφηνιστούν πιθανές υποχρεώσεις» της εταιρείας, όπως ανέφερε ανακοίνωσή της.


Η απόφαση αυτή αφορά νέες ποικιλίες καλαμποκιού, τεύτλων και φασολιών σόγιας. Για όλα αυτά τα προϊόντα εκκρεμούσε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων. Η Monsanto ανέφερε πάντως ότι θα συνεχίσει να διαθέτει τον μεταλλαγμένο σπόρο καλαμποκιού MON 810 στην ΕΕ, αναφέροντας ότι έχει βρει το «απαιτούμενο περιβάλλον για την επιτυχή διάθεση των ποικιλιών αυτών». Η εταιρεία πωλεί επίσης και συμβατικούς σπόρους.
Η Monsanto είχε υποβάλει τέσσερις αιτήσεις αδειοδότησης, η διαδικασία για την έγκριση ή την απόρριψη των οποίων εκκρεμούσε στην ΕΕ. Η μία εξ αυτών αφορά την ανανέωση της άδειας για την καλλιέργεια του MON 810, που κυρίως καλλιεργείται στην Ισπανία, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ευρωπαίου επιτρόπου Υγείας, Τόνιο Μποργκ.

«Στην πράξη στην ΕΕ, σε έναν ορισμένο αριθμό κρατών, υπάρχει επιφυλακτικότητα όσον αφορά την καλλιέργεια των ΓΤΟ. Αυτό είναι γεγονός», ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Φρεντρίκ Βενσάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών καλύπτουν μόλις 100.000 εκτάρια στην επικράτεια της ΕΕ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο καλλιεργούνται σε 170 εκατ. εκτάρια.

Η γερμανική ανταγωνίστρια της Monsanto, η εταιρεία BASF, ανακοίνωσε πέρυσι ότι μετακινεί την διεύθυνσή της η οποία ειδικεύεται στους ΓΤΟ στις ΗΠΑ, λόγω της έλλειψης αποδοχής των προϊόντων αυτών στην Ευρώπη. Οικολόγοι ακτιβιστές καλωσόρισαν την απόφαση της Monsanto και κάλεσαν να υπάρξει περαιτέρω ανάληψη δράσης για την εξάλειψη των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από όλη την Ευρώπη.

«Δεν υφίσταται αγορά για τα ΓΤ προϊόντα στην Ευρώπη: το κοινό δεν τα θέλει, οι αγρότες δεν τα θέλουν», ανέφερε στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Φίλοι της Γης, προσθέτοντας πάντως ότι η «τοξική παρουσία» της Monsanto δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς.
«Σχεδιάζουν ακόμα να καλλιεργηθεί το βασικό τους ΓΤ προϊόν στην Ευρώπη, επιδιώκουν να διευρύνουν τον έλεγχό τους επί των συμβατικών σπόρων και να αυξήσουν τις πωλήσεις των χημικών τους που μολύνουν τη γη μας και τα σώματά μας», πρόσθεσε.

«Η συνέχιση της απόρριψής [του] από τους αγρότες, από τους καταναλωτές και από τις κυβερνήσεις θα οδηγήσει εντέλει τη Monsanto να αποσύρει το ΓΤ καλαμπόκι MON 810, το μόνο γενετικά τροποποιημένο προϊόν στην Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του στέλεχος της Greenpeace.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν μεταβάλει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από άλλες χώρες στην ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον δρόμο για να εισαχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες καλαμποκιού που παράγει η SmartStax και έχουν αναπτύξει από κοινού η Monsanto και η Dow Agro Sciences. Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)