Σελίδες

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Με δημόσιο χρήμα γιγαντώθηκε η Πειραιώς

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΟΞΥΓΟΝΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ «ΚΑΛΗ» ΑΓΡΟΤΙΚΗ
 
Η Fitch εκτιμά ότι η απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς ίσως δημιουργήσει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες
 
 
Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος γύρω από τρεις πυλώνες - Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank - με την ενσωμάτωση μικρότερων «προβληματικών» μονάδων (Αγροτικής, Λαϊκής κ.λπ.) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την εξυγίανση ενός βαριά άρρωστου τομέα, που περιμένει την κρατική χρηματοδότηση για να επιβιώσει.
Η πορεία της εξυγίανσης αναμένεται να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες σε περιβάλλον ύφεσης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η έκθεση της Fitch για τη βιωσιμότητα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με αφορμή την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική), γεγονός που «αυξάνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους παρά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από το πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο».
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το deal αναμένεται να αυξήσει τη συγκέντρωση ρίσκου στα χαρτοφυλάκια δανείων και εκτιμά ότι η απόκτηση των υποκαταστημάτων δεν θα προστατέψει την Πειραιώς από τις υφεσιακές πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και ίσως δημιουργήσει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες (προσθέτει στο «δυναμικό» της καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων 19,5 δισ. και 290 καταστήματα).
Το «πάντρεμα» της Πειραιώς με τα κυπριακά υποκαταστήματα προκαλεί διαμαρτυρίες και στην Κύπρο, καθώς το κυπριακό Δημόσιο μέσω της Κύπρου φορτώνεται όλες τις ζημιές των 9 δισ. ευρώ που χρωστάνε στην ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες.

Βαπτίστηκε συστημική
Πώς όμως ένας όμιλος με τεράστια κεφαλαιακά ανοίγματα, μεγαλύτερα από αυτά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που χρεοκόπησαν, δεν είχε την τύχη τους; Και πρωταγωνιστεί στη συγκέντρωση του κλάδου μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank; Η μαγική λέξη είναι ότι χαρακτηρίστηκε «συστημική» τράπεζα. Κι όποια τράπεζα χαρακτηρίστηκε συστημική πήρε οξυγόνο ζωής.
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (που έλαβε υπόψη και τα αποτελέσματα της BlackRock), οι συνολικές ανάγκες για όλες τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 40,5 δισ. ευρώ. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει τις δεύτερες υψηλότερες, 7,334 δισ. ευρώ, από τις άλλες τρεις «συστημικές» τράπεζες. Η Εθνική μόνο είχε μεγαλύτερες ανάγκες, 9,756 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δικαιολογείται από το υπερδιπλάσιο μέγεθος που είχε από την Τράπεζα Πειραιώς. Σήμερα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς μετά την απόκτηση και των άλλων τραπεζών έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργητικό, 95 δισ. ευρώ, μετά τα 120 δισ. της Εθνικής Τράπεζας.
Την Πέμπτη ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ζημιές 513 εκατ. ευρώ για το 2012. Η εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στο συνολικό δραματικό σκηνικό... καμένης γης που παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 για Εθνική/Eurobank και Alpha Bank που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Συνολικές ζημιές κοντά 5 δισ. ευρώ για τους τέσσερις «συστημικούς» ομίλους, που το 2008 (πρώτη χρονιά της κρίσης) είχαν παρουσιάσει καθαρά κέρδη 3 δισ. ευρώ.
 
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=354025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)