Σελίδες

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι online

internetΓια τον Winston Smith, «το πρόσωπο με το μαύρο μουστάκι που κοίταζε από κάθε γωνιά» ήταν μια διαρκής υπενθύμιση: ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθούσε. Η κοινωνία της παρακαλούθησης από το βιβλίο 1984 του Τζορτζ Όργουελ κατέλαβε την εξουσία μέσα από την εμφανή παρουσία της.
Στη σύγχρονη οικονομία επιτήρησης, το αντίθετο ισχύει. Τα εργαλεία της online συλλογής δεδομένων, και ανταλλαγής πληροφοριών συμπεριφοράς μετατρέπουν την καθημερινή ζωή σε ένα ψηφιακά πολύτιμο αγαθό. Λίγοι από τους 2,5 δισ. ανθρώπων που είναι online έχουν ιδέα για το τι πληροφορίες συλλέγονται γι 'αυτούς, ή τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται.
Η τεχνολογία της παρακολούθησης εξελίσσεται ταχύτερα από την ικανότητα των κοινωνικών κανόνων να προσαρμοστούν. Πάρτε δύο από εντυπωσιακές πρόσφατες εξελίξεις. Περισσότερα από 17 δισ. κινητές εφαρμογές κατέβηκαν από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple έως τον Σεπτέμβριο, όσες και στα τρία χρόνια λειτουργίας  του καταστήματος. Ωστόσο, παρά τις ασαφείς γνωστοποιήσεις, οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προσωπικά δεδομένα αυτές οι εφαρμογές αντλούν από τα smartphones τους.
Εν τω μεταξύ, χάρη στις μεγάλες προόδους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ακρίβειας που θα έμοιαζε αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Μια δοκιμή από έναν οργανισμό των ΗΠΑ το 2010 διαπίστωσε ότι ένα άτομο θα μπορούσε να προσδιοριστεί από μια βάση δεδομένων από 1.6 εκατ. φωτογραφίες με 92 τοις εκατό ακρίβεια - και η τεχνολογία έχει βελτιωθεί ραγδαία από τότε. Αν κρίνουμε από τις αγορές επιχειρήσεων λογισμικού αναγνώρισης προσώπου το 2012, η ​​Google και το Facebook κατανοούν τις εμπορικές δυνατότητες, ακόμη και αν έχουν μείνει μακριά από παρόμοιες αμφιλεγόμενες εφαρμογές για την ώρα.
Με τις δυνατότητες και τις χρήσεις των τεχνολογιών όπως αυτές , τέσσερα βασικά δικαιώματα θα πρέπει να λάβουν επείγουσα προτεραιότητα. Το πρώτο είναι το δικαίωμα στη γνώση. Τα άτομα αξίζουν κάτι καλύτερο από τις ασαφείς πολιτικές απορρήτου που δεν δίνουν σαφή εικόνα για το πώς η οικονομία δεδομένων λειτουργεί στην πράξη. Πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου σχετικά με τους κορυφαίους μεσίτες δεδομένων στις ΗΠΑ είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ότι οι ρυθμιστικές αρχές συνειδητοποιούν ότι μεγαλύτερη διαφάνεια είναι απαραίτητη.
Το δεύτερο είναι το δικαίωμα να παραμένουμε άγνωστοι. Το τεκμήριο της ανωνυμίας γίνεται όλο και πιο σπάνιο καθώς η κοινωνική εξάπλωση των δικτύων και η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εισβάλλει στο αναλογικό κόσμο. Γερμανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν σωστά βάλει εναντίον του Facebook που αρνείται να αφήσει τα μέλη του να εμφανίζονται με ψευδώνυμα. Επίσης, ο online εντοπισμός ατόμων θα πρέπει να απαγορεύεται, εκτός αν ρητά το επιλέξουν οι ίδιοι. Εναπόκειται σε αυτούς που θα επωφεληθούν από τη συλλογή αυτού του είδους την πληροφορία να πείσουν τους χρήστες πως θα επωφεληθούν από την πρακτική αυτή.
Το τρίτο δικαίωμα: να είναι ο χρήστης σε θέση να αλλάξει τις ψηφιακές πληροφορίες στα χέρια τρίτων που είναι ανακριβείς ή επιβλαβείς, ή να τις διαγράψει εντελώς. Σε μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η Ευρώπη, η οποία προπορεύεται των ΗΠΑ στους περισσότερους τομείς ιδιωτικότητας, πρότεινε να καταστεί  ‘το δικαίωμα να διαγραφείς από τη μνήμη’ μέρος μιας προγραμματισμένης ενημέρωσης στην Οδηγία για της προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Το τελικό δικαίωμα είναι να γίνει δεκτός ο χρήστης ως πλήρες μέλος στην οικονομία των δεδομένων, και όχι απλά ένα άβουλο αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφιακοί πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εξάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε νέες υπηρεσίες διαδικτύου. Ο ανταγωνισμός έχει τη δυνατότητα να δώσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα στα οποία οι καρποί της προσωπικής συλλογής δεδομένων θα μοιραστούν πιο δίκαια με τους ανθρώπους τους οποίους αφορούν.
Οι κάτοικοι του 1984, ποτέ σίγουροι ότι τους παρακολουθούσαν μια δεδομένη στιγμή, αναγκάστηκαν να ζουν με την «υπόθεση ότι κάθε ήχος ακουγόταν και ... κάθε κίνηση καταγραφόταν». Ως περιγραφή της ψηφιακής ζωής, αυτό δεν απέχει πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα. Έχει έρθει η ώρα να λάβουμε μέτρα για το άτομο - πριν να είναι πολύ αργά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)