Σελίδες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Λύσεις στις συνέπειες της κρίσης: τράπεζες χρόνου, ανταλλακτική οικονομία κλπ [βίντεο]


Αλληλεγγύη: Το αντίδοτο στη φτώχεια από tvxorissinora

1. Αλληλεγγύη: Το καλύτερο αντίδοτο

Την ίδια στιγμή που η επίσημη οικονομία καταρρέει, ανθίζει μια παράλληλη οικονομία, στηριγμένη στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αναζήτηση εναλλακτικών κοινωνικών σχέσεων.  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φτωχός δεν είναι αυτός που δεν έχει χρήματα αλλά αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Και όλοι κάτι έχουν να προσφέρουν…
Σε μια μεγάλη έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό – από την Δράμα μέχρι το Ρέθυμνο και από την Ισπανία μέχρι την Γερμανία – ο φακός του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα γνωρίζει τους ανθρώπους που αναπτύσσουν την οικονομία της αλληλεγγύης, για να καταπολεμήσουν την κρίση αλλά και για να ξαναβρούν τις χαμένες αξίες της κοινωνίας μας.
Σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας οι εθελοντές του Πελίτι συλλέγουν και διατηρούν τους σπόρους των ελληνικών ποικιλιών γνωρίζοντας ότι όποιος ελέγχει την τροφή έχει μια τεράστια πολιτική και οικονομική εξουσία.
Αν δεν χρειάζεσαι κάτι, μην το πετάς αλλά Χάρισε Το. Η ιστοσελίδα που διδάσκει τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης των πραγμάτων, επεκτείνεται ανοίγοντας ένα μαγαζί το οποίο δεν πουλάει, αλλά χαρίζει…
Η Κατερίνη αποφασίζει να καταργήσει τους μεσάζοντες, αγοράζοντας πατάτες απευθείας από τους παραγωγούς. Το «κίνημα της πατάτας» γεννιέται και εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλη τη χώρα.
Οι Ομοτράπεζοι,  μια ομάδα πολιτών της Θεσσαλονίκης, που χρόνια τώρα προμηθεύονται τα είδη διατροφής τους από κοντινούς παραγωγούς δείχνουν το δρόμο για το πώς το νέο αυτό κίνημα θα μπορέσει να έχει μέλλον ως μια σταθερή δομή. Το  Σ.ΠΑ.ΜΕ γεμίζει τα ράφια του άμεσα από παραγωγούς, συνεταιρισμούς και κολεκτίβες.
Μετά τους μεσάζοντες… στοπ και στα αφεντικά! Η ομάδα Ζερμινάλ κάνει πραγματικότητα το όραμα της κολεκτιβοποίησης ανοίγοντας ένα αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο που λειτουργεί στη βάση της συνεταιριστικής ισότητας.
Όταν κάποιος δεν μπορεί να πάει θέατρο, τότε το θέατρο πάει σε αυτόν. Το Κρατικό Θεάτρο Βορείου Ελλάδος επισκέπτεται ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, φέρνοντας σπίτι τους τη θεατρική δράση. Στο μεταξύ κάνει πρεμιέρα το Κοινωνικό Θεατροπωλείο, όπου οι θεατές καλούνται αντί εισιτηρίου να φέρουν τρόφιμα για τους έχοντες ανάγκη.
Στον Βόλο, τα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης «καταργούν» το ευρώ ανταλλάσσοντας μεταξύ τους προϊόντα με ένα εναλλακτικό νόμισμα, το ΤΕΜ, ενώ πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα παραδίδουν δωρεάν μαθήματα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της πόλης. Την ίδια στιγμή ο Οβολός, ένα παρόμοιο ιδεατό νόμισμα ταξιδεύει από την Πάτρα στην Αθήνα και από την Αθήνα σε ολόκληρη τη χώρα…


Μια τράπεζα διαφορετική από της άλλες Η τράπεζα χρόνου ( δες πιο κάτω) 
Στο Ρέθυμνο μια ομάδα γιατρών ξεκινούν πριν από 3 χρόνια ένα εθελοντικό ιατρείο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κυρίως σε μετανάστες. Σήμερα περιθάλπουν τους Έλληνες που έχουν μείνει άνεργοι και κατ’επέκταση ανασφάλιστοι. Τη σκυτάλη παίρνουν οι καθηγητές της πόλης, οι οποίοι όταν το επίσημο κράτος καταργεί τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, εκείνοι παραδίδουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα στους μαθητές τους.
Το ταξίδι συνεχίζεται στην Ισπανία όπου ζούμε για λίγο με μια κοινότητα «παραναλωτών». Ακόμα συναντάμε στην Γερμανία την γυναίκα που έχει κατορθώσει το αδύνατο! Η Χαϊντεμαρί Σβέμερ εξηγεί στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα πώς καταφέρνει να ζει χωρίς χρήματα εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια!.

2. Τράπεζα χρόνου: μια τράπεζα που δίνει…

Ο χρόνος πετάει, και δεν πιάνεται. Από ό,τι μας αποδεικνύει η κοινωνική συγκυρία όμως, αυτή η άυλη πρώτη ύλη μπορεί να αποταμιευτεί: Η Τράπεζα Χρόνου αποτελεί μια μορφή εθελοντισμού που βασίζεται στο δούναι και λαβείν των μελών, τα οποία αποταμιεύουν ώρες με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρουν (1 ώρα σίδερο = 1 ώρα μαθήματα Ισπανικών). Ακριβώς αυτό είναι το νόημα: ανταλλαγές υπηρεσιών, συναλλαγές σε χρόνο και όχι σε χρήμα και τελικά αλλαγές στον κοινωνικό τρόπο συναλλαγής, ιδίως όταν οι κρίσιμοι καιροί το επιτάσσουν και όλοι νιώθουν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα!
Η τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που ανταλλάσσουν υπηρεσίες με μονάδα ανταλλαγής την ώρα και όχι τα χρήματα. 
Κερδίζεις ώρες προσφέροντας χρόνο υπηρεσίας σε άλλους και τις ξοδεύεις παίρνοντας υπηρεσίες από άλλους. Στο δίκτυό αυτό κάθε ώρα εργασίας είναι ισότιμη με μια ώρα οποιασδήποτε άλλης εργασίας.
Σε μια τράπεζα χρόνου, ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα όχι ειδικευμένο άτομο.
Έτσι και τα άτομα που βοηθούνται νοιώθουν καλύτερα με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και παράλληλα βοηθούνται να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων. Κάθε άτομο που γίνεται μέλος, πρέπει να νοιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τους άλλους εταίρους. 
Δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί. Κάθε άτομο περιγράφει τι θα μπορούσε να προσφέρει και τι υπηρεσίες είναι πιθανό να χρειαστεί. 

Τα πλεονεκτήματα : 

  • Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη. 
  • Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία βιώνονται ως ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες δραστηριότητες. 
  • Είναι περισσότερο επικοινωνιακές συναναστροφές παρά «απασχόληση» 
  • Βοηθούν τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες. 
  • Περιορίζουν τη σπατάλη. 
  • Αναπτύσσουν τοπικούς πόρους. 
  • Ευνοούν την αξιοποίηση πόρων. 
  • Ενισχύουν την οικολογική συνείδηση. 
  • Ενισχύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο φύλων αλλά και μεταξύ των γενεών.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΟΝΟΥ, κάνε μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα http://www.time-exchange.gr/ ή πάρε τηλέφωνο  2109700814, 2106411449

3. Το κίνημα των δικτύων ανταλλακτικής οικονομίας



logo11
«Ανταλλακτική οικονομία σύμφωνα με την οικονομολογία ορίζεται η οικονομία εκείνη εντός της οποίας λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών (υλικών και άυλων) μεταξύ των οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος», αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.antallaktiki.gr, η οποία δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, δηλαδή την αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. 
Τα Δίκτυα Ανταλλαγών αυξάνονται συνέχεια. Η ίδρυση ενός ακόμα Δικτύου Ανταλλαγών ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Οι πολίτες μέσω του Δικτύου Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης (ΔΑΘ) θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνο μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ», δήλωσε ο Ξενοφών Ζήσης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΔΑΘ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.antallaktiki.gr, Δίκτυα Ανταλλαγών, εκτός από τη Θεσσαλονίκη που αριθμεί τουλάχιστον δύο, έχουν δημιουργηθεί ακόμα σε Πιερία, Βέροια, Δράμα, Κομοτηνή, Βόλο, Λαμία, Χαλκίδα, Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Νάξο, Κάλυμνο, Λήμνο, Μυτιλήνη κ.α. 

Δείτε το χάρτη των Τοπικών Ανταλλακτικών Δικτύων στην Ελλάδα, όπως τα έχει συγκεντρώσει το  www.antallaktiki.gr.

Σημειώνεται πως Δίκτυα Ανταλλαγών λειτουργούν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ στην Αργεντινή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που το κίνημα των Δικτύων Ανταλλαγής γιγαντώθηκε, στο μεγαλύτερο ανταλλακτικό παζάρι της χώρας, στο Τρουέκε, δραστηριοποιήθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, μετατρέποντάς το σε μία κεντρική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. 




Σχετικά :

“Ομοτράπεζοι” – Πατάμε χώμα – τρώμε συνειδητά. – ελευθεροι ελληνες
Κως: Μία εναλλακτική οικονομία με νόμισμα το «μαϊδί»
Ανταλλακτική Οικονομία – tradenow.g
Το παράδειγμα της «Ηθικής Τράπεζας» στην Πάντοβα της Ιταλίας
Living Without Money [videos]
Μαγειρική οικονομία
[βίντεο] Μήνυμα της Vandana Shiva προς τους Έλληνες και ελληνικές προτάσεις
Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου
Συσσίτια, κοινωνικό φαρμακείο, φροντίδα για άστεγους Δημοτικός Λαχανόκηπος και Τράπεζα χρόνο στο Ηράκλειο
ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ | State of Nature ( Αθήνα)
Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου – ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Δήμος Παλλήνης: Τράπεζα Χρόνου
Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Σπόρος: Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο
Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία www.mesopotamia.gr 
Ομάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, 6939301718
Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης mesopotamiatx@gmail.com 6932511992
Άλλα δίκτυα ανταλλαγών στην Ελλάδα | ΦΑΣΟΥΛΙ
Ζωή χωρίς χρήματα ή το μέλλον της κοινωνίας μας;

Και άλλα …. 

freecycle
freecycle-tp-medΤο freecycle.org είναι μια πρωτότυπη διαδυκτιακή κοινότητα που προσφέρει δεκάδες αγγελίες προσφοράς και ζήτησης γιάφορων αγαθών και υπηρεσιών χωρίς την μεσολάβηση χρήματος
the freeconomy community
freeΗ κοινωνία του δωρεάν στην Αθήνα με πηγή έμπνευσης τον άγγλο ακτιβιστή Μαρκ Μπόιλ. Μια ομάδα που έχει συγκεντρώσει Αθηναίους όλων των ηλικιών και βαλαντίων με έναν σκοπό: να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε όποιον τους τις ζητήσει.
cob
logoΜια ομάδα που ασχολείται με τη φυσική δόμηση,τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και το  φυσικό τρόπο  ζωής αποδεικνύοντας πως με  λίγη καλή θέληση και τις κατάλληλες γνώσεις μπορούμε να ζούμε σε πλήρη αρμονία με τη φύση.
Πελίτι
Ξεκινώντας  από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά peliti_logo
και σε παγκόσμιο επίπεδο, στο Πελίτι φροντίζουν για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,την  ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος καθώς και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
xariseto


Το xariseto είναι μια προσπάθεια ενάντια στην καταναλωτική μανία μέσα από τη υιοθέτηση μιας διαφορετικής κουλτούρας. Οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν αντικείμενα χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος με μοναδικό νόμισμα την καλή τους θέληση και την αλληλεγγύη.
streetpanthers
gaidarakos_smallΕίναι όλοι εκείνοι που αποφάσισαν να διεκδικήσουν το χώρο που τους ανήκει σε μια βίαιη και αφιλόξενη πόλη. Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και τιμωρούν παραδειγματικά όσους αποφασίζουν να φέρονται σαν γάιδαροι.. και όπως δηλώνουν στο Μανιφέστο τους : Ο ακτιβισμός έχει το κόστος του. Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν συγκρουστούμε με τα κατεστημένα: τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας , το βόλεμά μας , την αδιαφορία μας. Γι’ αυτό αναλάβαμε δράση. Τέρμα η ανοχή και τα παρακάλια. Όποιος δεν συμμορφώνεται, να πληρώνει το τίμημα επιτόπου. Μπορεί να ακούγεται σαν “να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας” αλλά επιτέλους κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Και μην ξεχνάτε: οι παράνομοι έκαναν πρώτοι την αρχή!
Η Κιβωτός του Κόσμου
kivotos_logo2Η Κιβωτός μεριμνά για παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας,την Ακαδημία Πλάτωνος. Ιδρύθηκε το 1998 από τον εικοσιεξάχρονο τότε πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με σκοπό να αποτελέσει μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον των παιδιών αυτών, της άλλης Αθήνας.
Πάρκο Ναυαρίνου
Στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδ. Πηγής, εκεί που παλιά υπήρχε ένα τσιμεντένιο πάρκινγκ, έχει φυτρώσει με πρωτοβουλία των κατοίκων των Εξαρχείων μια μικρή πράσινη  όαση. Πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο , όπου πραγματοποιούνται συνεχώς εκδηλώσεις και δρώμενα αποδεικνύοντας πόσα μπορεί να πετύχει η θέληση λίγων κόντρα στη διάθεση του κράτους..
Ποδηλάτες
acquia_marina 2_logoΜια ανοικτή συνέλευση ποδηλατών και ποδηλατισσών στην Αθήνα που προσπαθεί με ακτιβίστικους και όχι μόνο τρόπους να προωθήσει την χρήση του ποδηλάτου στην πόλη
clean junkies
cleanjunkies-200x46Μια ομάδα που βαρέθηκε να βλέπει παράνομες πινακίδες να ασχημένουν τις γειτονιές και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Με μερικές πένσες και μεράκι κάνουν αυτό που δεν κάνουν αυτοί που θα έπρεπε να το κάνουν.
Οίκος Παλαμά
palamasΑπλοί πολίτες που παλεύουν για την μεταμόρφωση του  εγκαταλελειμμένου ιστορικού σπιτιού του Κωστή Παλαμά, από άνδρο τοξιμανών, σε ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτιστικού και κοινωνικού ιστού της πόλης.

Η Γενιά των 700 ευρώ (G700)
teliko logoG700Η Γενιά των 700 ευρώ (G700) είναι μια εναλλακτική κίνηση πολιτών στο διαδίκτυο, στην οποία συμμετέχουν νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και αυτά που τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Wonder Festival
Στο Wonder Festival ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να γνωρίσει εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται  σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, να ενημερωθεί,  να συμμετάσχει στις επί τόπου δράσεις τους,  να εμπνευστεί και να ενταχθεί σε κάποια από αυτές
Την ομάδα διοργάνωσης του Wonder Festival αποτελούν εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων και ενδιαφερόντων που κινητοποιούνται από τη δύναμη της ομάδας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς για το κοινό καλό
http://www.kala-nea.gr/ενεργοι-πολίτες
άλλες πηγές: rwf.gr, enow.gr, citybranding.gr, tvxs.gr, leftayparxoungr.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)