Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα...

eurozone-greeceΡαγδαίες είναι οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό μετά  την επικράτηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και την καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων από τους Έλληνες ψηφοφόρους στις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Η πίεση προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει στις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, αυξάνεται. Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρχεται, τα μέτρα δεν αποδίδουν, οι λαοί του Νότου αντιδρούν, ενώ ο άξονας του Βερολίνου έχει αποδυναμωθεί μετά και από την πολιτική κρίση στην Ολλανδία.
Ποια είναι όμως τα κυριότερα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και το ευρώ, με φόντο τις αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο και τις έντονες πιέσεις προς τη Γερμανία να συνοδεύσει την πολιτική λιτότητας από αναπτυξιακά μέτρα. Τα επικρατέστερα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των ευρωπαίων, είναι κυρίως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η διάσπαση σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου και η έκδοση ευρωομολόγων.
Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Πρώτο σενάριο και απευκταίο βεβαίως για την Ελλάδα, είναι η έξοδος της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.  Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε και το τέλος του κόσμου για το ευρώ. Οι τράπεζες έχουν ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής τους σε ελληνικό χρέος, ενώ αγορές και ευρωπαίοι δείχνουν να έχουν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο  ενδεχόμενο.
Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο  πρόεδρος της Fitch Πολ Τέιλορ, μια πιθανή  έξοδος της Ελλάδας  από την ευρωζώνη «δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ», σχολιάζοντας τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τα οποία επέστρεψαν δριμύτερα μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Συμφέρον της Γερμανίας είναι η διάσωση του ευρώ με κάθε τίμημα,  σύμφωνα με τον Τέιλορ, ο οποίος τονίζει ότι  η επαναφορά του -ανατιμημένου- γερμανικού μάρκου,  θα έπληττε τις εξαγωγές της χώρας, που αποτελούν το βασικό στήριγμα της γερμανικής οικονομίας.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ  έχει δηλώσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για το ευρώ, ενώ οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Έδαφος κερδίζει το σενάριο της δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων,  ανάμεσα στις οικονομικών εύρωστες χώρες του Βορρά και τις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.
Το δημοσιονομικό σύμφωνο που με τόση θέρμη υποστηρίζει η Γερμανία, καταδεικνύει τη δημιουργία ενός νάου πλαισίου για την ευρωζώνη.  Μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην δηλώνουν ευθέως ότι οδεύουν προς τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, ωστόσο είναι σαφές ότι μόνο οι χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης μπορούν να αντέξουν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και μόνο με τις χώρες που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν με το βηματισμό που επιθυμεί το Βερολίνο.
Είναι εφικτή η έκδοση ευρωομολόγων;
Φαίνεται πως ωριμάζει πλέον η ιδέα για την εισαγωγή ομολόγων με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, με τις Βρυξέλλες να είναι έτοιμες να προωθήσουν ένα επενδυτικό πακέτο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά και από τα εκλογικά αποτελέσματα  της 6ης Μαϊου στη χώρα μας, αλλά και την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ.
Ενόψει της ανακοίνωσης των προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη, οι οποίες αναμένεται να είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, οι Βρυξέλλες βάζουν στο κάδρο την έκδοση ομολόγων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση .
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ζήτησε περισσότερες δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Η αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη αποτελεί βασικό επιχείρημα του Ρεν. Δεν δίστασε μάλιστα να δώσει σήμα για επικείμενη χαλάρωση των κανόνων για χώρες όπως η Ισπανία, που μαστίζεται από πολύ υψηλή ανεργία.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε την ανάγκη για επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην πολιτική λιτότητας και την ανάπτυξη.
«Η συζήτηση ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή ενάντια στην ανάπτυξη είναι λάθος. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους δεν υπάρχει άλλη επιλογή: πρέπει να επιδιώξουμε και τους δύο στόχους ταυτόχρονα», τόνισε ο Όλι Ρεν
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel  Barroso, σημείωσε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδα δεν περιλαμβάνει μόνο μέτρα λιτότητας, αλλά και μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη.
"Πρέπει να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα το ζήτησε η ίδια η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιέχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, εμείς εκδώσαμε και μία ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η ανάπτυξη. Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας", τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Για τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Γαλλία και Ελλάδα στην ατζέντα της ανάπτυξης μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, συμμετέχοντας σε ανοικτή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν.
«Η Γερμανία επιμένει στο θέμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ευτυχώς που στο παρελθόν υιοθέτησε αυτή την στάση. Αλλά στην Ιταλία, στην Γαλλία και σε άλλες χώρες γίνεται έντονα αισθητή, τώρα, η ανάγκη της ανάπτυξης», επισήμανε ο Μόντι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε σε μια συνδυαστική λύση ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχεία και την ανάπτυξη, λύση η οποία πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά προτού τεθεί σε εφαρμογή.
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν, τόνισε την ανάγκη επενδύσεων σε σε τομείς όπως οι μεταφορές, η έρευνα, η ανάπτυξη και η υιοθέτηση ευρωομολόγων για τα δημόσια έργα..
Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα υιοθέτησης των ευρωομολόγων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μόντι υπογράμμισε ότι τα θεωρεί αναγκαία και συνέχισε: «Είμαι βέβαιος ότι η Ένωση θα τα υιοθετήσει, όχι άμεσα, αλλά η στιγμή πλησιάζει όλο και περισσότερο».
Η άρνηση της Γερμανίας απέναντι στην έκδοση ευρωομολόγων είναι δεδομένη, ωστόσο η πίεση στην Καγκελάριο για την έκδοση ευρωομόλογων είναι σαφές ότι θα ενταθεί, με τους Ευρωπαίους να την βλέπουν ως μια πολύ καλή λύση για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην πολύπαθη ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)