Σελίδες

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Το γάλα...βλάπτει σοβαρά την υγεία - 7ο μέρος (Αφιέρωμα)

Η συνωμοσία του γάλακτος
(Άρθρο του περιοδικού  ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, τεύχος 126, Οκτώβριος 2004,
σελίδες 34 - 43)
Γάλα και οστεοπόρωση:
Η φοβερή αλήθεια

Οι πιο πολλές γυναίκες τρομοκρατούνται στην ιδέα να μην πίνουν γάλα, γιατί τις έχουν κάνει να πιστεύουν πως η αποφυγή του θα προκαλέσει μελλοντικά οστεοπόρωση. Και πώς να μην έχουν μια τέτοια αντίληψη, όταν η πλειοψηφία των γιατρών και των διαιτολόγων υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για υγιή  οστά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο;

Οι εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων εκμεταλλεύονται αυτή τη θεωρία (ή μήπως αυτές την επιβάλλουν; ), ώστε να πουλούν τα προϊόντα τους. Οι διαφημίσεις τους ουσιαστικά, αν το καλοσκεφτεί κανείς, μας περνάνε τεχνηέντως τον φόβο περί οστεοπόρωσης. Μέχρι και ενισχυμένα με επιπλέον ασβέστιο γάλατα έχουν παρασκευάσει! Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ακόμη επιστημονικό μύθο, που συντηρείται –προφανώς- για ευνόητος λόγους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 στο American Journal ofClinical Nutrition εξέτασε τη διατροφή 1035 γυναικών, με ιδιαίτερη εστίαση στην απώλεια οστικής μάζας, σε σχέση με την πρόσληψη πρωτεϊνών από ζωικές και φυτικές τροφές. Τα ευρήματά της έδειξαν πως η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με αυξημένη απώλεια οστικής μάζας. Και το γάλα είναι μια ζωική τροφή που περιέχει ζωικές πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, «οι γυναίκες που τρέφονται περισσότερο με ζωικές πρωτεΐνες έχουν σημαντικά περισσότερα ποσοστά απώλειας οστών απ’ ότι οι γυναίκες που τρώνε φυτικές πρωτεΐνες.. Οι γυναίκες που καταναλώνουν υψηλότερα ποσοστά ζωικής πρωτεΐνης έχουν 4 φορές υψηλότερα ποσοστά απώλειας οστών και κατάγματος του ισχίου».
Δεν είναι όμως η μόνη μελέτη που αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Ο Neil NedleyM.D., στο βιβλίο του Proof Positive παρουσιάζει τρεις άλλες ξεχωριστές μελέτες που αποδεικνύουν το ίδιο πράγμα. Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση των Εσκιμώων της Αλάσκα. Δύο πανεπιστημιακοί ερευνητές του Wisconsino Ρίτσαρντ Μάζες και ο Γουόρεν Μάθερ, βρήκαν πως οι Εσκιμώοι με ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, είχαν 10 με 15% μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας σε σχέση με τους λευκούς Αμερικανούς της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι με την τροφή τους έπαιρναν 2500mg ασβεστίου ημερησίως «Τότε γιατί είχαν μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας;», θα αναρωτηθείτε. Η απάντηση είναι απλή: Γιατί έπαιρναν τη συγκεκριμένη ποσότητα ασβεστίου σχεδόν αποκλειστικά από τροφές ζωικής προέλευσης –τις μεγάλες ποσότητες ψαριού που έτρωγαν καθημερινά.

Και γιατί η κατανάλωση ζωικών τροφών και πρωτεϊνών αποτελεί παράγοντα που αυξάνει την οστεοπόρωση; Η Δρ. Deborah Selmeyer εξηγεί: «Οι ζωικές τροφές περιέχουν κυρίως συστατικά που μεταβολίζονται στον οργανισμό σε πρόδρομα όξινων ουσιών, προάγοντας συνθήκες οξέωσης. Η οξέωση, με τη σειρά της,διεγείρει τη δραστηριότητα των κυττάρων που αποδομούν το οστό, των οστεοκλαστών ενώ παράλληλα αναστέλλει τη δραστηριότητα των κυττάρωνπου σχηματίζουν νέο οστό, των οστεοβλαστών».
Οπότε, τελικά, η αυξημένη κατανάλωση μιας ζωικής τροφής όπως το γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τι συνολική επίδραση φαντάζεστε να έχει στην οστική μάζα; Ο Neil NedleyM.D., στο βιβλίο του Proof Positive είναι κατηγορηματικός: «Η οστεοπόρωση, αντίθετα με την κοινή γνώμη, δεν έχει σχέση με την έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να είναι οι υπερβολικές απώλειες ασβεστίου, ως αποτέλεσμα της κατανάλωση περισσότερης ζωικής πρωτεΐνης. Δεν περιμένουμε η αμερικανική γαλακτοβιομηχανία να διαφημίσει την αλήθεια αυτή. (σ.σ. και οι γαλακτοβιομηχανίες όλου του κόσμου, προσθέτουμε εμείς). Χρόνια έχουν δουλέψει για να μας πείσουν ότι το να πίνουμε περισσότερο γάλα και να τρώμε περισσότερο γάλα και να τρώμε περισσότερο τυρί και γιαούρτι θα μας βοηθήσει να εμποδίσουμε την οστεοπόρωση.

Το γεγονός όμως είναι το εξής: Εάν η διατροφή σας είναι υψηλή σε (ζωική) πρωτεΐνη, μπορείτε να φάτε όλο το ασβέστιο που οι επιχειρήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν να σας προσφέρουν, με αποτέλεσμα απλά να αυξήσετε τον πιθανό κίνδυνο να αδυνατίσετε τα κόκαλά σας και, ίσως, να αντιμετωπίσετε ένα κάταγμα στη λεκάνη αργότερα στη ζωή σας».

Και καλά για τις ζωικές πρωτεΐνες. Όμως το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, και το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή, ενίσχυση και προστασία των οστών μας, θα έσπευδε να αντιπαραθέσει ο κάθε μέσος καταναλωτής. Η απάντηση στη θέση αυτή δεν είναι απλή. Ναι μεν το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα οστά, η αυξημένη όμως κατανάλωσή του φαίνεται να είναι βλαπτική, όπως δείχνουν τα ευρήματα πολλών σχετικών μελετών.
Ενδεικτικά, μια μελέτη του Δρ. Μ. Νεγκστέντ έδειξε ότι η συχνότητα των καταγμάτων από οστεοπόρωση αυξάνει όσο αυξάνει και η μέση ημερήσια κατανάλωση ασβεστίου! Στις χώρες που η μέση ημερήσια κατανάλωση ασβεστίου είναι μικρότερη από 900mg παρατηρούνται λιγότερα από 100 κατάγματα γοφών ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ στις χώρες με μεγαλύτερη μέση κατανάλωση από 900 mg ασβεστίου ημερησίως παρατηρούνται περισσότερα από 100 κατάγματα γοφών ανά 100.000 ανθρώπους.
Χαρακτηριστική είναι ακόμα και η περίπτωση Ασιατισσών γυναικών, οι οποίες έχουν τα μικρότερα ποσοστά κατανάλωσης γάλακτος και καταγμάτων οστεοπόρωσης (καθώς και καρκίνων του μαστού και της μήτρας, όπως θα δούμε αργότερα), και αυτό παρά το γεγονός ότι η οστική τους μάζα είναι πιο περιορισμένη. Αυτό αποδίδεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ισοφλαβονών, λόγω της θέσης της σόγιας στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Με το να πίνεις λοιπόν γάλα δεν μπορείς να προλάβεις και να αποτρέψεις την οστεοπόρωση. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κοινή συνείδηση ότι η οστεοπόρωση είναι ένα πρόβλημα που δεν συνδέεται με το ποσό του ασβεστίου που εισάγεται στον οργανισμό, αλλά από τον ρυθμό που το ασβέστιο χάνεται από τον οργανισμό.

Θα πρέπει επίσης να γίνει ευρύτερη γνωστό και αποδεκτό από όλους  το γεγονός ότι η οστική μάζα δεν αυξάνει μετά τα 35. Αυτό είναι ένα βιολογικό γεγονός που δεν δέχεται αμφισβήτηση. Η αλήθεια όμως αυτή δεν συμφέρει τις εμπορικές εταιρίες που έχουν επενδύσει στη δημιουργία του φόβου της οστεοπόρωσης, όπως εκείνες των γαλακτοκομικών προϊόντων, που έχουν επενδύσει στον μαζικό εκφοβισμό των γυναικών να πίνουν γάλα και να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα σε όλη τους τη ζωή, για να μην πάθουν.. οστεοπόρωση!
Η πραγματικότητα, ωστόσο, μοιάζει να είναι ότι με το να πίνει μια γυναίκα γάλα αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, λόγω της πολύ μεγάλης περιεκτικότητας του γάλακτος σε πρωτεΐνες, με συνέπεια την αύξηση της απώλειας ασβεστίου από τα ούρα. Μια ενδεικτική εκτίμηση είναι πως η συστηματική κατανάλωση (αγελαδινού) γάλακτος οδηγεί στην αύξηση της απώλειας οστικής μάζας κατά 1-1,5% τον χρόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες!

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με το ασβέστιο και το γάλα είναι το γεγονός ότι προκειμένου να γίνει σωστά και με επάρκεια η απορρόφηση του ασβεστίου από μία τροφή, θα πρέπει σε αυτή να υπάρχει και ένα άλλο ιχνοστοιχείο, το μαγνήσιο, σε συγκεκριμένη αναλογία ως προς το ασβέστιο. Και επειδή το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ελάχιστα μόνον πόσα μαγνησίου, μόνο το 25% του ασβεστίου που περιέχεται σε αυτά απορροφάται από τον οργανισμό.

Αν μια γυναίκα θέλει πραγματικά να προστατευτεί από την οστεοπόρωση με την λήψη ασβεστίου θα πρέπει να στραφεί προς την κατανάλωση φυτικών τροφών που περιέχουν ασβέστιο. Το ασβέστιο που περιέχεται στα πράσινα λαχανικά απορροφάται καλύτερα απ’ το ασβέστιο που υπάρχει στο γάλα και επιπλέον, οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στις φυτικές τροφές δεν οδηγούν σε απώλεια ασβεστίου, όπως οι ζωικές πρωτεΐνες.
Υπάρχουν όμως και κάποια ακόμα προβλήματα υγείας, τα οποία η επιστημονική έρευνα να έχει συνδέσει με το (αγελαδινό) γάλα. Και για τα προβλήματα αυτά, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχετε ακούσει ή διαβάσει τίποτα. Γιατί άραγε;
Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα κάποια από αυτά.

ΠΗΓΗ:http://www.siouras-therapies.gr/2010/11/3.html

(Το αφιέρωμα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες)

(Όλες οι αναρτήσεις του αφιερώματος :http://eleftheroiellines.blogspot.com )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)