Σελίδες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ανέπαφες πληρωμές σύντομα και στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ για τους κινδύνους που έχουν οι Κάρτες με RFID τσιπάκι:

Τέλος στη χρήση των μετρητών θέλουν να δώσουν η Visa όπως και πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Ακόμη, βέβαια, πραγματικά ψηφιακά πορτοφόλια δεν έχουμε δει, αλλά απ΄ότι φαίνεται θα δούμε πολύ σύντομα, καθώς εντός του επόμενου διμήνου θα έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση καρτών με ενσωματωμένο chip με το επόμενο βήμα να είναι η χρήση των smartphones για αντίστοιχες εργασίες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα το ξεκινά η Visa, η οποία έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο της φέτος και για την Ελλάδα την ανάδειξη των ανέπαφων πληρωμών και της χρήσης των κινητών τηλεφώνων για πληρωμές.



Οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless payments) αφορούν κυρίως μικρού ύψους πληρωμές με τον καταναλωτή να περνά την κάρτα του ή το smartphone του μπροστά από ένα ειδικό μηχάνημα και η συναλλαγή να ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με την αφαίρεση του αντίστοιχου ποσού από το λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την κάρτα του ή με το κινητό του.  

Ουσιαστικά, μιλάμε για μία νέα γενιά πληρωμών όπου, όπως είναι προφανές ότι τα μετρητά δεν είναι και τόσο απαραίτητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα demos που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι της Visa Europe σε ειδική παρουσίαση που έκαναν στην Ελλάδα πρόσφατα, μας είπαν ότι στις συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου, όταν το ποσό είναι κάτω από 25 ευρώ δεν υπάρχει ανάγκη για επιβεβαίωση με κωδικό της συναλλαγής, ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο γρήγορα. Είναι προφανές ότι ο κύριος στόχος των ανέπαφων συναλλαγών είναι οι μικρού μεγέθους πληρωμές για τις οποίες ο καταναλωτής θεωρεί ότι είναι λάθος να χρησιμοποιήσει την χρεωστική ή την πιστωτική κάρτα του.

Πάντως, δεν πρόκειται να δούμε απευθείας τη χρήση των smartphones. Το πρώτο στάδιο (ή υπηρεσία αν προτιμάτε) είναι αυτό της χρήσης μίας νέας γενιάς καρτών με ειδικό chip που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε πολύ μικρή απόσταση με τη χρήση της τεχνολογίας NFC. Σε αυτή την περίπτωση, ο καταναλωτής περνά την κάρτα του μπροστά από το ειδικό τερματικό και η συναλλαγή ολοκληρώνεται σε ένα δευτερόλεπτο με αφαίρεση του ποσού από τον λογαριασμό του. Στο εξωτερικό, οι ανέπαφες κάρτες χρησιμοποιούνται και σε άλλους τομείς πέραν από συναλλαγές, όπως π.χ. ως ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ενδεχομένως, κάτι αντίστοιχο να δούμε και στην Ελλάδα.

Στα smartphones υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες, όπως είναι:
1. Προσωπικές πληρωμές (person-to-person payments): Οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα από την κάρτα τους Visa σε οποιαδήποτε άλλη  κάρτα Visa, οπουδήποτε στον κόσμο, γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό κινητού του παραλήπτη ή τον αριθμό της κάρτας.
2. Ανέπαφες πληρωμές μέσω φορητών συσκευών: το smartphone λειτουργεί αντί για κάρτα και η χρέωση γίνεται απευθείας σε έναν συνδεδεμένο λογαριασμό
3. Ψηφιακό πορτοφόλι, με τη φορητή συσκευή να παίζει το ρόλο του ...πορτοφολιού

Όσον αφορά στις συσκευές, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι το NFC (Near Field Communication). Με NFC chips έχουν αρκετά από τα νέα smartphones, δεδομένου κιόλας πως η Google έχει ενσωματωμένη την υποστήριξη του NFC στο Android 4.0. Στο iPhone ευελπιστούμε ότι θα το έχει στην επόμενη εκδοχή του. Πάντως, υπάρχουν ειδικά αξεσουάρ για το iPhone που του δίνουν NFC δυνατότητες, ενώ στο Android υπάρχουν ειδικές κάρτες microSD που προσφέρουν κάτι αντίστοιχο.

Οι ανέπαφες συναλλαγές εκτιμάται ότι αποτελούν το μέλλον, με τη Visa να εκτιμά ότι το 2020 οι μισές συναλλαγές θα γίνονται με αυτό τον τρόπο. Για να επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, βέβαια, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εγκατασταθούν και οι απαραίτητες υποδομές. Και το πιο βασικό κομμάτι είναι ότι απαιτούνται νέες τερματικές συσκευές στα σημεία πώλησης (POS). Οπότε, μόνο αν οι τράπεζες αποφασίσουν ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν στο συγκεκριμένο τομέα και αντικαταστήσουν τα POS, θα υπάρξει ταχεία υιοθέτηση των ανέπαφων συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)