Σελίδες

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

«Αγωνία» για την σημερινή λήξη των κρατικών ομολόγων


trapezesKρίσιμη θεωρείται από πολλούς η σημερινή μέρα καθώς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα τεστάρει για μια ακόμη φορά τα όρια του. Και ίσως αυτήν την φορά να μην καταφέρει να τα ξεπεράσει συμφώνα με κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα που μίλησε χθες στοBn
Σήμερα, το Δημόσιο πρέπει να καλύψει περίπου 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μια λήξη πενταετούς ομολόγου. Για να γίνει αυτό θα αποσύρει, αναγκαστικά, διαθέσιμα -και ρευστότητααπό τις τράπεζες, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είχαν «ταλαιπωρηθεί» τους τελευταίους μήνες από την απόσυρση καταθέσεων από ιδιώτες.

Εάν η βελτίωση που καταγράφεται στις καταθέσεις, την οποία επιβεβαίωναν χθες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δεν αντισταθμίσει το κενό που δημιουργεί στις τράπεζες η αναγκαστική απόσυρση διαθεσίμων του Δημοσίου αυτές τις μέρες, για να πληρωθεί λήξη ομολόγου, 6,6 δισ. ευρώ, αλλά και τόκοι, είναι πιθανόν κάποια ή κάποιες ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στον ELA.
Οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απασχόλησαν χθες τη συνάντηση εργασίας που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε η ενθαρρυντική αντιστροφή της τάσης στις καταθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΤτΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα και εφόσον κάποιες τράπεζες το επιθυμήσουν μπορεί να ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό. Υπενθυμίζεται πως η συνήθης πρακτική που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες, είναι όταν το Δημόσιο λαμβάνει τις δόσεις του δανείου από την τρόικα, τα χρήματα να τα καταθέτει στις τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να έχουν ρευστότητα και να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.
Τραπεζικές πηγές, πάντως, σχολίαζαν χθες πως η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, καθώς καμία τράπεζα δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα, ούτε φυσικά οι καταθέσεις της. Όπως τονίζουν, ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, ένα «εργαλείο» που έχει σχεδιαστεί για να θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα, καλύπτοντας πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας που ενδεχομένως προκύψουν για να μην υπάρξει συστημικός κίνδυνος. «Το βασικό στη φάση αυτή είναι η ρευστότητα», σημείωνε χθες, χαρακτηριστικά, κορυφαίος οικονομικός παράγοντας.
Πρέπει να επισημανθεί πως ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας, ELA, είναι ένα ακόμη «εργαλείο» που έχουν στη διάθεσή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, προκειμένου να παρέχουν ρευστότητα σε εμπορικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν άμεσα από την ΕΚΤ. Η πρώτη που χρησιμοποίησε το μηχανισμό ήταν η Ιρλανδία πριν από περίπου ένα χρόνο. Η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA, απαιτεί μεν την έγκριση της ΕΚΤ, υπάγεται όμως στην ευθύνη της εκάστοτε κεντρικής τράπεζες. Η άντληση ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA είναι προσωρινού χαρακτήρα, προϋποθέτει την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά των τραπεζών που υπάγονται σ' αυτή, ενώ ενδεχόμενη ζημία θα βαρύνει την κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται επίσης πως, με τα σημερινά δεδομένα, το δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα το Σεπτέμβριο από την τρόικα θα είναι 8 δισ. ευρώ, δηλαδή η δόση με βάση την παλαιά δανειακή σύμβαση, και όχι 20 δισ. ευρώ που θα ήταν η πρώτη δόση του νέου πακέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)